HomeSanatate

350 de nemțeni sunt diagnosticați anual cu TBC

Guvernul a aprobat, prin hotărâre, Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România, pentru perioada 2015 – 2020. Actul normativ are ca scop reducerea incidenţei şi mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creşterea aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În judeţul Neamţ se atrage atenţia asupra tuberculozei în mod special în jurul datei de 24 martie, atunci când se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Anual, medicii specialişti desfăşoară activităţi de informare, în special în liceele din judeţ, cu privire la metodele de prevenire a acestei boli. În ultimii ani, numărul nemţenilor diagnosticaţi cu TBC a scăzut uşor. Dacă, în 2011, erau diagnosticate 455 de persoane, în 2014, 349 de nemţeni au aflat că suferă de această boală a plămânilor, iar şase dintre ei erau copii cu vârste până în 14 ani.

„Depistarea tuberculozei se poate face şi activ, şi pasiv. Persoanele ar trebui să ştie că la o tuse persistentă, de mai mult de trei săptămâni, trebuie să facă un consult la medicul pneumolog şi o radiografie pulmonară. La copii se poate face depistarea prin testul la tuberculină, metoda cea mai la îndemână. Se folosesc şi testări imunoglobulinice sau determinări genetice”, spune medicul pneumolog Silvia Ciubotaru.

Strategia Naţională de Control a Tuberculozei îşi propune, ca obiectiv final, asigurarea condiţiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România, până în 2050. Printre obiectivele specifice, strategia urmăreşte, până în 2020, asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic, depistarea a cel puţin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoză sensibilă şi tuberculoză rezistentă multidrog, tratarea cu succes a cel puţin 90% dintre cazurile noi şi a cel puţin 85% dintre cele existente, reducerea ratei generale a mortalităţii cauzate de tuberculoză la mai puţin de 4,3 la 100.000 de locuitori, scăderea generală a incidenţei bolii şi îmbunătăţirea generală a capacităţii sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

Bugetul total aferent Strategiei 2015 – 2020 pentru activităţile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere şi resurse umane este estimat a se ridica la aproape 1,571 miliarde lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0