Copiii din mediul rural sunt mai frecvent victime ale abuzurilor de orice natură, fapt demonstrat de statisticile centralizate de Serviciul de Prevenire şi Intervenţie Rapidă în Cazuri de Abuz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.
Potrivit acestora, în luna mai s-au înregistrat 53 de cazuri de abuz dintre care opt au fost în mediul urban şi 45 în mediul rural. Din punct de vedere al formei de maltratare, au predominat cazurile de neglijare, 17 copii fiind în astfel de situaţii, toţi din mediul rural. S-au înregistrat şi nouă cazuri de comportament delincvent (unul în mediul urban şi opt în rural), şapte cazuri de abuz emoţional (unul în urban, şase în rural), şapte cazuri de copii dispăruţi (doi – urban, cinci – rural), şase cazuri de abuz fizic (trei – urban, trei – rural) şi şase cazuri de abuz sexual (unul – urban, cinci – rural). A mai fost instrumentat un caz de abuz instituţional, acesta înregistrându-se în mediul rural.
Specialiştii Serviciului Abuz s-au deplasat în teren în toate cazurile şi au făcut evaluări complexe în colaborare cu instituţiile publice locale. De asemenea, s-a oferit sprijin, asistenţă şi consiliere psihologică, atât în mediul proxim al copilului, cât şi la sediul DGASPC Neamţ. Pe parcursul lunii mai, DGASPC Neamţ a propus instituirea a două măsuri de protecţie specială – supraveghere specializată în familie – pentru doi copii care au săvârşit fapte penale şi care nu au împlinit vârsta răspunderii penale.
„La 12 ani de la apariţia Legii 272/2004, prin care se interzice orice formă de violenţă şi umilire a copiilor, constatăm că există în continuare prea multe cazuri de maltratare a celor mici. Sunt foarte mulţi adulţi care îşi agresează copiii, semn că mentalitatea bătăii rupte din Rai continuă să domine, mai ales în mediul rural. Este evident că, dincolo de orice constrângeri legislative, doar prin programe de educare şi sensibilizare a adulţilor şi prin promovarea unor metode de creştere şi educare a copiilor care exclud violenţa putem reduce acest fenomen. Singurul aspect pozitiv al acestor statistici este acela că se constată o mai mare implicare a comunităţii, cazurile de maltratare fiind mai frecvent semnalate şi blamate public”, a precizat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.
De la începutul acestui an şi până pe 31 mai au fost instrumentate, în total, 293 de cazuri de maltratare a copiilor (peste 70% dintre cazuri fiind înregistrate în mediul rural) cea mai frecventă formă de abuz fiind neglijarea.
Comentarii