Prima paginăSocialSanatate

277 de bolnavi au consumat 3.225.585 de lei

Dimensiune text

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ a decontat, pe parcursul anului 2013, tratamente în statele Uniunii Europene pentru 277 de nemţeni.

277 de pacienţi din judeţul Neamţ s-au tratat în străinătate, anul trecut, în baza formularelor europene, prin care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ decontează serviciile medicale primite de către asiguraţii săi în spaţiul intercomunitar. Mai exact, asiguraţii au beneficiat de servicii medicale pe baza formularelor europene, a cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate, respectiv a certificatelor provizorii de înlocuire a cardurilor europene. Potrivit reprezentanţilor CAS Neamţ, instituţia a decontat, pe parcursul anului 2013, pentru servicii medicale acordate în statele membre UE, suma de 3.225.585,31 de lei, pentru 277 asiguraţi.

Unii dintre pacienţii care au dorit să se trateze în străinătate au avut probleme cu instituţiile medicale cărora s-au adresat, din cauza faptului că România a avut unele întârzieri la plata facturilor eliberate pentru tratarea cetăţenilor români. „Atunci când un pacient pleacă la tratament în străinătate pe baza formularului E112, decontarea serviciilor medicale se face după ce persoana respectivă este externată. În acel moment, clinica eliberează o factură, pe care o trimite casei de asigurări din România. Ulterior, pe baza bugetului din anul respectiv, instituţia decontează cheltuielile clinicii respective. Se întârzie, uneori, cu plata facturilor, deoarece nu se poate şti, de la începutul anului, câţi pacienţi vor solicita să fie trataţi în străinătate pe parcursul acelui an, pentru a prinde în buget suma necesară. În final, sunt achitate toate facturile, chiar dacă, uneori, cu o oarecare întârziere”, a precizat Lăcrămioara Ilişescu, purtătorul de cuvânt al CAS Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0