27 Martie – Ziua Mondială a Teatrului

Organizată pentru prima oară la Viena în 1961, data de 27 martie a fost decretată Ziua Mondială a Teatrului şi, începînd din 1962, este marcată anual printr-o serie de evenimente.

 

 

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional e invitată să transmită un mesaj întregii lumi a teatrului de pretutindeni, mesajul fiind tradus apoi în peste 20 de limbi şi citit spectatorilor înaintea reprezentaţiilor din seara zilei de 27 martie.
În acest an, discursul îi aparţine actorului John Malkovich.
Sînt onorat de invitaţia Institutului Internaţional de Teatru al UNESCO de a saluta aniversarea a 50 de ani de la prima Zi Mondială a Teatrului. Voi adresa cîteva gînduri succinte tuturor colegilor şi prietenilor mei din teatre. Vă doresc ca munca voastră să fie convingătoare şi originală. Vă doresc ca ea să fie profundă, să emoţioneze, să îndemne la reflecţie, să fie unică. Fie ca ea să ne ajute să medităm la ceea ce înseamnă să fii om, şi ca această meditaţie să fie binecuvîntată cu suflet, sinceritate, inocenţă şi graţie. Vă doresc să învingeţi adversităţile, cenzura, sărăcia şi nihilismul, ceea ce mulţi dintre voi cu siguranţă vor fi obligaţi să facă. Vă doresc să fiţi binecuvîntaţi cu talentul şi rigoarea necesare pentru a ne învăţa bătaia inimii umane în toată complexitatea ei, precum şi cu modestia şi curiozitatea necesare pentru a face din aceasta, munca voastră de o viaţă. Fie ca cei mai buni dintre voi – căci doar aceia, numai rareori şi pentru scurt timp vor reuşi – să fie în stare să ilustreze elementara întrebare: „cum este viaţa?”. Succes!”
La rîndul său, Ion Caramitru, Preşedinte UNITER / Centrul Român ITI, a adresat următorul mesaj:
Nu cred că există azi în România, o raportare mai autentică la realităţile neamului decît teatrul. Sîntem în anul lui Caragiale şi personajele lui ne bîntuie constant. În plină dezvoltare şi degringoladă, societatea românească se oglindeşte în teatru cu asupra de măsură. E mai puţin decît ne-am fi aşteptat şi mai mult decît ne-am fi închipuit. Dacă mergeţi la teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis, plecînd acasă oarecum împăcaţi cu tragedia de zi cu zi a tranziţiei.
„Teatrul e oglinda lumii”, perora Hamlet, căutîndu-şi izbăvirea în dilema lui existenţială, „ea arată virtuţii chipul, păcatului icoana, iar vremii şi mulţimii, vârsta, forma şi limitele lor.”
Ce vreţi mai mult?
Veniţi la noi, bucuraţi-vă de viaţă, luaţi din curtea noastră ce vă place şi plecaţi spre bibliotecă – un liman unde vanităţile sînt interzise.
Teatrul a devenit leagăn al istoriei unde şi cetăţeanul turmentat e la locul lui, într-o lume plină de „eroi” ai timpurilor noastre.
À bon entendeur, salut!

 

În România, în contextul Zilei Mondiale a Teatrului, mai multe instituţii de spectacol au organizat evenimente speciale.

Actorii Teatrului Tineretului (foto) din Piatra Neamț au programat pe 31 martie o reprezentaţie specială. Este vorba despre spectacolul „OO!”  care va fi suţinut în cadrul campaniei „Artiştii pentru artişti”, o acţiune de ajutorare a actorilor vârstnici cu probleme financiare şi de sănătate.

Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este organizată de Uniunea Teatrală din România (UNITER) împreună cu teatrele din Bucureşti şi din ţară. Acţiunea a demarat în anul 2002 nu numai ca resort financiar, ci mai ales ca stimulator al solidarităţii artistice şi ca semnal pentru publicul de teatru şi pentru autorităţi. Actorii teatrelor din ţară implicate în această campanie vor susţine un spectacol, iar încasările vor fi direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală. Un rol important în cadrul acestui proiect îl are şi publicul. Spectatorii sunt invitaţi să contribuie direct la sprijinirea artiştilor vârstnici,  cumparând bilete la spectacole. Este de admirat faptul că actorii-pensionari, care au trăit o viaţă în teatru, bolnavi, dar delicaţi şi tăcuţi, au avut puterea să-i mobilizeze atât pe colegii mai tineri care susţin spectacole de caritate, cât şi instituţiile teatrale.

Spectacolul actorilor de la teatrul din Piatra-Neamţ va avea loc pe 31 martie, de la ora 19, la Tabăra Şcolară „Cozla”.

Acestei campanii s-au mai alăturat instituţiile teatrale din: Bucureşti, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Constanţa, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşiţa, Satu-Mare, Sibiu, Slatina, Timişoara şi Târgu-Mureş.

Campania „Artiştii pentru artişti” are loc anual, în intervalul martie – aprilie, definit ca o perioadă a solidarităţii teatrale, consacrată Zilei Mondiale a Teatrului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!