Prima paginăActualitateRoman

25 de milioane de euro pentru „Palatul de la Roman”

Dimensiune text

Pe 5 iulie este ultimul termen de depunere a proiectării clădirii în care a funcţionat Spitalul Vechi al oraşului. Reabilitarea clădirii va fi realizată cu fonduri guvernamentale, prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul de reabilitare se va ridica la 25 de milioane de euro. 

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului fac demersuri pentru reabilitarea clădirii Spitalului „Precista Mare” din Roman şi transformarea acesteia într-un aşezământ de importanţă regională, cu servicii la standarde europene şi cu acces gratuit pentru orice asigurat.

spital 02După prima expertiză realizată asupra clădirii, specialiştii au recomandat reprezentanţilor Arhiepiscopiei să mai efectueze o cercetare cu caracter tehnic asupra clădirii. „Suntem la ultima fază de realizare a proiectării, care a fost începută anul trecut. La primele expertize s-au constatat câteva disfuncţionalităţi. O aripă a clădirii se înclină. Vom vedea care este cauza: structura solului sau clădirea. Nu credem că de vină ar fi solul, deoarece clădirea a rezistat şi cutremurulului din 1977. Totodată, am constatat că planşeul din beton, aplicat în anii ’80 peste pereţi, va trebui eliminat şi refăcut, deoarece apasă pe construcţie. Pereţii clădirii nu pot susţine această greutate, iar riscul seismic este foarte mare. Acest planşeu nu este foarte bine ancorat şi vor trebui refăcute calculele. Vrem să dărâmăm şi câţiva pereţi interiori, despre care nu ştim dacă sunt ancoraţi sau nu. La început părea simplu, dar cercetările arată că s-au efectuat lucrări la fiecare 10 – 15 ani. Odată cu efectuarea expertizelor, ne-am dat seama că avem de-a face cu materiale diferite, folosite în perioade diferite. S-au descoperit patru cămăşuiri realizate fără armare şi nu ştim care a fost rostul lor”, a precizat Aurelian Alexa, jurist în cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

„Dincolo de o lucrare a Bisericii, acest spital este o prioritate la nivel regional”

spital 03Specialiştii mai spun că, din 1879 și până în prezent, solul a „crescut” cu mai bine de un metru. „Expertiza a mai arătat că această clădire este prevăzută chiar din construţie cu un subsol tehnic, mai puţin obişnuit în urmă cu două secole, având în vedere că, la acea vreme, nu exista reţea de ţevi şi cabluri subterane”, a explicat juristul Aurelian Alexa.

Arhiepiscopia va trebui să revizuiască în regim de urgenţă calculele, deoarece data de 5 iulie este ultimul termen de depunere a proiectării clădirii în care a funcţionat Spitalul Vechi al oraşului. Lucrările de consolidare se ridică, estimativ, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei, la circa 25 de milioane de euro. În această sumă este inclusă şi o parte din aparatura medicală cu care va fi dotată noua unitate spitalicească. „Reabilitarea clădirii Spitalului Vechi se va face cu fonduri guvernamentale. Dosarul va fi depus la 5 iulie, la Compania Naţională de Investiţii. Estimativ, proiectul de reabilitare se va ridica la 25 de milioane de euro, inclusiv partea noastră de confinanţare. Pentru Compania Naţională de Investiţii, acest proiect este o premieră, în sensul că nu a mai realizat până acum un spital. Reprezentanţii companiei au venit la Roman, au văzut şi, de atunci, purtăm discuţii ample despre acest proiect. Vrem să fie ceva deosebit, la nivel european. Şi-au dat seama că, dincolo de o lucrare a Bisericii, acest spital este o prioritate la nivel regional”, afirmă juristul Aurelian Alexa.

„Sperăm ca, în toamnă, să primim o hotărâre de Guvern pentru reabilitatea acestei clădiri”

spital 04Anul trecut, reprezentanţii Arhiepiscopiei au realizat un studiu de fezabilitate, prin care au explicat ce nevoi are populația județului, din punct de vedere medical, astfel încât noul spital să vină în completarea activităţilor spitalelor din judeţul Neamţ şi ale celui din Bacău. „Avem şi o colaborare cu Spitalul «Providenţa» din Iaşi, spitalul Bisericii. Şi-au dat seama că secţiile pe care le vom deschide la Roman nu apar în aceste spitale. Studiul medical realizat anul trecut a fost un motiv în plus să primim sprijin de la Guvern. Am avut discuţii şi pentru finanţare europeană, dar ne-am oprit. Guvernul, prin Compania Naţională de Investiţii, este mult mai interesat. Este mai simplu prin Compania Naţională de Investiţii, pentru că sunt bani din ţară. Am solicitat aparatura medicală de care avem nevoie. Sperăm ca, în toamnă, să primim o hotărâre de Guvern pentru reabilitatea acestei clădiri-monument şi să semnăm contractul de predare prin protocol a acestei construcţii. Mulţumim domnului primar şi Consiliului Local, pentru că ne-au dat o suprafaţă de teren unde vom putea realiza un depozit de materiale de construcţii şi de utilaje necesare lucrărilor de reabilitare”, a spus Aurelian Alexa.

„Destinaţia clădirii nu a fost de la început aceea de spital”

spital 05Lucrările de expertizare au scos la iveală lucruri noi legate de clădirea Spitalului „Precista Mare”, unul dintre simbolurile oraşului. „Austriacul Carol von Kugler, arhitectul şef al Iaşului, cel care s-a ocupat de construcţia Spitalului «Precista Mare», a numit această clădire «Palatul de la Roman», ceea ce ne arată că destinaţia clădirii nu a fost de la început aceea de spital. Când Epitropia s-a gândit să aloce fonduri, a numit-o, în scripte, în primii doi ani de la construţie, «palat». Ulterior, clădirea a căpătat numele «Spitalul Precista». A fost o investiţie impresionantă, la acea vreme. După ce a terminat spitalul de la Roman, Kugler a trecut de la cultul protestant la ortodoxie. Am găsit, totodată, şi dosarul prin care doctorul Nicolae Fălcoianu a dat examen pentru a lucra la Spitalul «Precista Mare». Dosarul conţine lucrarea acestuia, fotografii din timpul examenului şi componenţa comisiei din care a făcut parte”, a mai precizat reprezentantul Arhiepiscopiei.

Serviciile pe care le va oferi noua unitate spitalicească patronată de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului vor fi destinate bolnavilor marginalizaţi de sistem şi de comunitate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0