Prima paginăNeamt

20.000 de nemțeni au călătorit în străinătate în 2012

Dimensiune text

Aproape 20.000 de nemțeni și-au făcut pașapoarte în 2012. Angajații Serviciului Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple Neamț au prelucrat 19.979 de pașapoarte simple electronice sau temporare pentru cetățenii care au vrut să plece în străinătate, atât în Europa, cât și în țări de pe alte continente.

 

 

Pentru românii care circulă sau muncesc și locuiesc în țări din Uniunea Europeană, pașaportul reprezintă un document privit cu încredere de autoritățile din acele țări, întrucât conține elemente de siguranță care nu se regăsesc pe cartea de identitate. „Acum se poate trece granița și fără pașaport, dar persoanele care petrec o perioadă mai mare în străinătate preferă să-și facă pașaport. Cei care au nevoie de pașaport pot opta pentru pașaportul simplu electronic sau pentru pașaportul simplu temporar, dacă vor să obțină documentul într-un timp mai scurt„, a afirmat subcomisarul Constantin Roman, șeful Serviciului Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple Neamț.

Cei mai mulți nemțeni au optat, anul trecut, pentru un pașaport simplu electronic. Din toți cei care și-au făcut un pașaport în 2012 sau l-au schimbat pe cel expirat, 13.516 solicitanți au preferat un pașaport electronic, în comparație cu 6.451 nemțeni care au optat pentru pașaportul temporar. Pașaportul electronic costă 276 lei, este valabil cinci ani și trebuie realizat în 14 zile lucrătoare. Pașaportul temporar, care se realizează pe tehnologia veche, costă 216 lei, este valabil trei ani și poate fi predat cel mai devreme în două ore.

Alte 12 cereri au fost refuzate de Serviciul Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple Neamț, din cauză că documentația prezentată pentru întocmirea pașapoartelor era incompletă sau unele dintre actele prezentate nu mai erau valabile.

Romașcanii și persoanele care au domiciliul în comunele din jurul Romanului pot să-și facă pașapoartele la punctul de lucru mobil deschis la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din municipiul Roman. Programul de lucru este în fiecare zi de luni, în intervalul orar 10.00 – 15.00.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0