HomeActualitateRural

19 proiecte depuse prin GAL ”Podișul de nord al Bârladului”

În acest GAL s-au înscris primăriile și micii întreprinzători din Bîra, Boghicea, Gâdinți, Sagna și Stănița.

Cinci comune din zona Romanului – Bîra, Boghicea, Gâdinți, Sagna și Stănița – și comuna Oțeleni, din județul Iași, s-au asociat în Grupul de Acțiune Locală (GAL) ”Podișul de nord al Bârladului”. La sediul GAL din localitatea Bîra, întreprinzătorii interesați să acceseze fonduri europene depun proiecte sau caută informații în vederea întocmirii acestora. ”Această formă de asociere dă posibilitatea celor interesați să primească informații despre modul de întocmire a proiectelor. Au fost depuse 19 proiecte pentru Măsura 141 – «Sprijinirea fermelor agricole». Este evidentă dorința oamenilor de a dezvolta o afacere în comuna natală”, a declarat Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra, președintele GAL ”Podișul de nord al Bârladului”.

Scopul acestei asocieri este acela de a accesa fonduri europene pentru derularea unor proiecte locale.

Fiecare comună și-a propus mai multe obiective ce pot fi realizate cu sprijinul Uniunii Europene. ”Am depus un proiect în valoare totală de 200.000 de euro, care constă în realizarea de piste pentru biciclete, parcări în fața unităților școlare și a lăcașelor de cult din comună, precum și parcuri la principalele obiective din comună”, a precizat primarul comunei Bîra.

Un proiect de reabilitare și modernizare a drumurilor și de înființare a unei biblioteci comunale a fost depus de administrația publică de la Boghicea.

Și primarul comunei Stănița consideră benefică înființarea GAL ”Podișul de Nord al Bârladului”. ”Suntem într-o zonă agricolă și avem nevoie de proiecte de dezvoltare rurală. Până la înființarea acestui GAL, localnicii nu au fost interesați de accesarea de fonduri europene. Un localnic care administrează o asociație agricolă în zonă a accesat fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje agricole”, spune Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.

Autoritățile locale de la Stănița urmăresc o nouă sesiune de finanțare, pentru a depune un proiect în vederea dotării primăriei cu un utilaj multifuncțional.

Comentarii

WORDPRESS: 0