Luni, 4 ianuarie, campania de vaccinare împotriva coronavirusului COVID-19 a început și în județul Neamț, vaccinul fiind distribuit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, după ora 8, către spitalul din Piatra Neamț, apoi către cele din Roman și Tîrgu Neamț. În cele trei spitale sunt vaccinate, în prima etapă a campaniei, cadrele medicale și lucrători din sistemul social și de îngrijire, care vin în contact direct cu bolnavii și care sunt cei mai expuși infecției. Vaccinarea împotriva COVID-19 este neobligatorie, voluntară și gratuită.
Managerul Spitalului Roman, programare la vaccinare
La Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman, campania de vaccinare a început luni, 4 ianuarie. Conform reprezentanților unității medicale, la nivelul instituției sanitare a fost înființat un Centru de vaccinare în spațiul Compartimentului de Îngrijiri Paliative. A fost ales acest spațiu deoarece este separat de alte sectoare ale spitalului și are circuit propriu. În perioada vaccinării, activitatea compartimentului va fi suspendată.
„Vaccinarea se va efectua conform procedurilor și instrucțiunilor de lucru elaborate la nivel național. Prima persoană s-a programat pentru vaccinare la ora 9.00, folosind platforma ROVACCINARE. Întrucât vaccinul nu era ajuns, beneficiarul a fost reprogramat, el fiind anunțat în momentul în care ajunge vaccinul la SMU Roman. Programul de vaccinare pentru primul rapel administrat la nivelul spitalului romașcan este de 12 ore pe zi, de luni până sâmbătă, urmând ca cea de-a doua doză sa fie administrată peste 21 de zile. În acest moment, sunt programate pentru vaccinare 165 de cadre medicale. Managerul SMU Roman, medicul Maria Andrici, s-a programat pentru imunizare în data 5 ianuarie, la ora 8.00”, a precizat Andreea Laura Trifan, purtătorul de cuvânt al SMU Roman.
Aproape 70 de cadre medicale vaccinate luni dimineață în Neamț
Conform medicului Daniela Marcoci, șeful compartimentului de Promovarea sănătății în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, luni până în jurul orei 13.30, la Piatra Neamț fuseseră vaccinate 60 de persoane – una singură având o reacție de iritație, care a dispărut în 15-20 de minute –, iar la Roman și Tîrgu Neamț fuseseră vaccinate aproximativ zece persoane. Pentru zilele următoare sunt deja făcute circa 170 de programări pe zi în județ.
Pașii necesari pentru programarea la vaccin pot fi consultați accesând documentul disponibil la acest link. Programările pentru vaccin pot fi făcute în această perioadă doar de către lucrătorii din sistemul medico-social – urmând ca, pentru populația generală, programările pentru vaccinare să fie poată fi făcute după data de 15 ianuarie, când se estimează să poată începe a doua etapă a campaniei de vaccinare, destinată populației generale din grupele de risc.
În această săptămână, DSP Neamț va evolua centrele de vaccinare pentru etapa a doua, dacă dotările de la acest moment corespund cerințelor conform metodologiei, a mai precizat medicul Daniela Marcoci, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 4 ianuarie, la Prefectura Neamț.
Foto, video: Imagini de la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman – luni, 4 ianuarie
Comentarii