HomeSanatateNeamt

16 copii au fost abandonați la Spitalul Roman în 2015

La nivelul întregului judeţ au fost abandonaţi în spitale 57 de copii minori anul trecut, dintre care 16 la Spitalul Roman.

Datele centralizate de Biroul de prevenire a abandonului şi instituţionalizării copiilor aflaţi în situaţii de risc din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ arată că, în 2015, au fost 77 de cazuri de copii părăsiţi în unităţile sanitare din judeţ şi din ţară sau care proveneau din familii aflate în dificultate (cu mulţi copii, cu situaţii economice precare, mame tinere etc.). Dintre cei 77 de copii părăsiţi, 55 proveneau din mediul rural, iar 22 din urban. Numărul copiilor abandonaţi în spitale a scăzut faţă de anul 2014, când au fost înregistrate 90 de cazuri.

57 dintre minorii luaţi în evidenţă anul trecut de Biroul de prevenire au fost părăsiţi în spitale, iar restul proveneau din familii cu situaţii dificile. Dintre cei 57 de copii abandonaţi în spitale, cei mai mulţi au fost la Spitalul Judeţean Neamţ – 28 de cazuri. La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au fost părăsiţi 16 copii, iar la Spitalul Tîrgu Neamţ – 7. Au mai fost trei copii părăsiţi în spitale din Iaşi, iar alţi trei la spitale din Bucureşti. În toate aceste cazuri, mamele proveneau din judeţul Neamţ. Unul dintre minorii abandonaţi în Capitală s-a născut în cadrul Spitalului Penitenciar Rahova, unde mama executa o pedeapsă privativă de libertate.

Șase dintre cazurile copiilor părăsiţi în spitale încă sunt în lucru, specialiştii făcând demersuri pentru integrarea copiilor în familii. Între timp, minorii sunt spitalizaţi în secţiile de Pediatrie.

Dintre cei 77 de copii abandonaţi anul trecut, 31 au fost integraţi în familiile biologice/extinse, ca urmare a consilierii sociale şi psihologice efectuate de către specialiştii DGASPC Neamţ, restul fiind daţi în grija asistenţilor maternali profesionişti.

În 2015, Biroul de prevenire din cadrul DGASPC a fost sesizat de spitalele din Piatra Neamţ şi Roman despre 146 de cazuri de mame minore (în 2014 au fost 110 cazuri), în scopul prevenirii abandonului copiilor. Ca urmare a evaluărilor făcute, s-a stabilit că toate sunt responsabile şi îşi asumă rolul parental, ocupându-se corespunzător de creşterea şi educarea copiilor, cu sprijinul  familiei.

„Este îmbucurător faptul că s-a redus uşor numărul copiilor abandonaţi în maternităţi, însă este clar că mai sunt multe de făcut pentru a nu mai avea astfel de situaţii. Se impune o implicare mai mare a autorităţilor de la nivelul comunităţilor locale şi a ONG-urilor, pentru găsirea unor soluţii de a fi înfiinţate servicii care să sprijine gravidele şi mamele cu risc social şi pentru monitorizarea atentă a copiilor părăsiţi şi care au fost reintegraţi în familii”, a spus Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0