Prima paginăEconomie

15.500 de lei pentru cinci ani vechime

15.500 de lei pentru cinci ani vechime

Dimensiune text

 

bani lei27 aprilie 2017 este ultima zi în care se pot semna contractele cu Casa Județeană de Pensii Neamț pentru achiziționarea retroactivă a vechimii în muncă. Legea prevede că se pot cumpăra maxim cinci ani, care nu trebuie să fie neapărat consecutivi. Beneficiari ai Legii 186/2016 pot fi toți românii care nu au calitatea de pensionar. Cei mai interesați sunt cei care doresc să iasă la pensie și mai au nevoie de câțiva ani de stagiu de cotizare pentru obținerea vechimii minime necesare, de 35 de ani la bărbați și 30 de ani și șase luni pentru femei.

Promulgarea actului legislativ i-a avut însă în vedere pe românii care au lucrat în străinătate fără forme legale și acum sunt interesați să recupereze anii de vechime pierduți. Aceștia au posibilitatea să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii Neamț și să achite sumele minime pe care le-au plătit toți ceilalți contractanți de acest tip, fie ei persoane fizice sau persoane fizice autorizate. În funcție de suma asigurată, contribuția minimă totală pentru cinci ani este de circa 15.500 lei, adică aproximativ 250 lei/lună. Suma stabilită prin contract ce trebuie achitată Casei de Pensii se poate plăti în două tranșe eșalonate la distanță de șase luni.

Romașcanii, dezinteresați să cumpere vechime

Din discuțiile pe care le-am purtat cu potențialii beneficiari ai acestei facilități fiscale, majoritatea celor intervievați s-au arătat sceptici sau chiar neinteresați. Nu le-a surâs ideea de a scoate din buzunar o sumă disponibilă pe bază că s-ar putea încadra mai târziu la o pensie rezonabilă pentru limită de vârstă. Preferă să trăiască cu mai puțini bani în așteptarea pensiei de drept, cu privire la care își pun întrebarea dacă statul va avea fondurile necesare să le-o plătească.

Penalizări pentru pensiile anticipate

Începând din vara anului trecut a fost modificată și legea pentru acordarea pensiilor anticipate, ce se aprobă doar celor ce aveau depășit stagiul complet de cotizare cu opt ani și cărora li se reduc cinci ani de pensionare. Noua lege stabilește procentul de diminuare a pensiei pentru fiecare lună de anticipare, procent cuprins între 0,5% și 0,15%, în funcție de numărul anilor de cotizare realizată peste stagiul complet.

La împlinirea vârstei integrale de pensionare, pensia anticipată sau anticipată parțială se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă.

Cei care au grupa întâi de muncă nu pot ieși la pensie mai devreme de 50 de ani – femeile și 52 de ani bărbații, chiar dacă întrunesc condițiile de vechime complete necesare.

De menționat este faptul că beneficiarii pensiilor anticipate nu pot avea în paralel și calitatea de angajat, spre deosebire de pensionarii pentru limită de vârstă care pot încheia contracte de muncă de 8 ore/zi.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0