HomeSocialReligie

Vrea să ajungă preot ortodox, dar folosește metode neortodoxe

Fostul student la teologie Cristi Călin, exmatriculat pentru calomnii aduse stareţului Pahomie Parfene, de la Mănăstirea de la Calapodeşti, din judeţul Bacău, susține că vrea să ajungă preot cu orice preț. Tânărului i-a fost retrasă binecuvântarea arhierească de către ÎPS Ioachim, după nenumărate abateri de la canoanele respectate de fețele bisericești. 

Cristi CălinCristi Călin, originar din judeţul Bacău, exmatriculat de la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia şi Arad, a cerut iertare marţi, 20 ianuarie, în faţa Centrului Eparhial din Roman. Acesta a scris cu litere mari pe o bucată de carton: „Înalt Preasfinţia Voastră Ioachim, vă rog să mă iertaţi. A început sesiunea. Nu mă lăsaţi exmatriculat”. ÎPS Ioachim, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului la momentul deciziei disciplinare, i-a ridicat binecuvântarea, fără de care un tânăr nu poate deveni preot, pentru calomnii aduse stareţului Pahomie Parfene, de la Mănăstirea „Sfântul Cuvios Antipa Athonitul” de la Calapodeşti, din judeţul Bacău, unde tânărul student a stat, pentru scurtă vreme, în anul I.

„Este un act de căinţă pentru că mi s-a retras binecuvântarea de către ÎPS Ioachim. Aşa mi-a recomandat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, să fac un act de căinţă. Nu am nicio cale de a intra la ÎPS Ioachim pentru a discuta. Sper ca, după acest gest, ÎPS Ioachim să revină asupra deciziei. Nu mai pot studia la nicio facultate de teologie de pe cuprinsul Patriarhiei Române. Am fost trimis de către cineva din cadrul Arhiepiscopiei la Mănăstirea de la Calapodeşti. Acolo, stareţul mi-a propus să întreţin relaţii cu el. Eu am refuzat şi am comunicat acest lucru Arhiepiscopiei. Atunci, Preasfinţitul a luat decizia retragerii binecuvântării arhiereşti. De atunci, am făcut toate demersurile necesare pentru a-mi continua studiile. Am fost exmatriculat în anul I de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. La acel moment, nu era specificat clar în regulament ce se întâmplă cu studentul căruia i se retrage binecuvântarea. Atunci, Sfântul Sinod, la propunerea arhiepiscopului Irineu de la Alba-Iulia, a realizat un nou acord dintre Patriarhia Română şi Ministerul Educaţiei, cu precizări legate de studenţii care au retrasă binecuvântarea ierarhului. În vara anului 2014, m-am înscris la Facultatea de Teologie de la Arad, dar, în ianuarie, am primit o nouă decizie de exmatriculare. Mi s-a spus că am făcut acuzaţii grave la adresa ierarhilor de la Sfântul Sinod – lucru neadevărat -, că am fost cercetat de poliţie, însă acest lucru se poate dovedi. Am pierdut trei ani fără rost. Nu vreau să mă reorientez spre altă facultate. Am făcut şcoala de cântăreţi la Roman, Seminarul Teologic la Iaşi şi am vrut să urmez cursurile facultăţii de teologie. Facultăţile de teologie sunt ale statului. Aveam posibilitate să fiu «înfiat» de altă eparhie, dar s-a dat o circulară prin care să nu fiu primit în nicio eparhie din ţară. Sunt nişte abuzuri ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Trag un semnal de alarmă instituţiilor statului român, pentru a nu se mai întâmpla astfel de situaţii. A început sesiunea, pe 19 ianuarie am avut primul examen. Voi intra şi în greva foamei, un post negru pe care Biserica îl recomandă”, a explicat Cristi Călin gestul său.

Cristi CălinAngajaţii Arhiepiscopiei au chemat la faţa locului jandarmii, întrucât tânărul nu a primit autorizaţie de la Primăria Roman pentru a protesta. „Am fost sesizaţi de către angajaţii Arhiepiscopiei pentru că un fost student susţine că a fost exmatriculat şi doreşte să-şi reia studiile. Nu încalcă nicio regulă, atât timp cât protestul lui este paşnic, nu a ameninţat pe nimeni şi nu a făcut prin gestul lui o infracţiune”, a declarat plutonier major Daniel Maximiuc.

 

 

student 03Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au trimis un comunicat redacției despre acest caz: „Pentru că a fost cercetat de Poliţie pentru mai multe infracţiuni, a perturbat liniştea în câteva mănăstiri din cuprinsul eparhiei, a lansat acuzaţii calomnioase la adresa vieţii monahale, a prezentat public informaţii neadevărate sau trunchiate privind aspecte din aşezămintele mănăstireşti pe care le-a tranzitat, a proliferat ameninţări şi acuzaţii la adresa ierarhului, a unor stareţi şi a membrilor Cancelariei Eparhiale, a purtat ilegal uniformă preoţească, a comercializat obiecte de cult fără acordul ierarhului, numitului Călin Cristi i s-a retras binecuvântarea pentru urmarea studiilor de teologie ortodoxă în anul 2013, iar de atunci nu i-a mai fost acordată. Această înştiinţare a fost trimisă la toate facultăţile de teologie ortodoxă din ţară şi la toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române. În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa stareţului Pahomie Parfene de la Mănăstirea «Sfântul Cuvios Antipa Athonitul» de la Calapodeşti, în urma cercetărilor făcute de Centrul Eparhial de la Roman, toate s-au dovedit a fi calomnii. Părintele Pahomie Parfene, unul dintre ieromonahii care fac cinste Bisericii noastre, este foarte bolnav, suferind de o afecţiune cronică incurabilă de peste zece ani. În mai multe rânduri, Centrul Eparhial de la Roman, la cererea expresă a unor instituţii de învăţământ, a furnizat date privind comportamentul şi indisciplina canonică a tânărului Călin Cristi”.

Comentarii

WORDPRESS: 0