Târgul de Gustar, cu meşteşugari, terase şi spectacole

HomeSocial

Târgul de Gustar, cu meşteşugari, terase şi spectacole

 

targul mesterilor populari 4Vineri, 19 august, a avut loc inaugurarea Târgului de Gustar, eveniment dedicat romaşcanilor care lucrează peste hotare şi nu numai, ce se va desfăşura până duminică, 21 august. Ca de fiecare dată, primarul Laurenţiu Leoreanu a făcut un tur al standurilor, a discutat cu meşteşugarii şi, la final, şi-a comandat o bundiţă.

Standuri cu produse pentru toate gusturile şi buzunarele

Peste 40 de standuri cu diferite produse îi aşteaptă pe romaşcani, care pot cumpăra de la căciuli din blană, curele şi haine din piele, ii, oale şi ulcele, obiecte din ceramică sau lemn pentru uz casnic, precum şi bijuterii de tot felul sau produse alimentare de la Întorsura Buzăului.

„Sperăm să avem zile frumoase şi la propriu, şi la figurat, şi ca vreme, dar şi ca trăire în comunitate, ca un moment de distracţie, ţinând cont că în august foarte mulţi romaşcani din alte părţi sunt prezenţi şi, atunci, nu le putem ura decât un weekend plăcut, plin de distracţie şi de liberă trăire. În Roman, această manifestare este o tradiţie Am văzut că şi alţii se iau după noi şi e foarte bine că o fac, pentru că exemplele de bună practică trebuie puse în aplicare, iar Romanul are foarte multe exemple de bună practică”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

După tradiţionalul tur al standurilor, edilul Romanului s-a oprit să stea de vorbă cu meşterii populari. A refuzat, în schimb, să guste din specialităţile din brânză şi carne, pentru că a zis că ţine post. În schimb, s-a străduit să sune din corn şi a cântat la fluier. Despre tradiţii, edilul spune că sunt puţine zone în care se mai păstrează.

„Sunt zone în care se păstrează tradiţiile. Am fost, în această vară, în zona Maramureşului, în zona Apusenilor, am văzut locuri în care cu adevărat lucrurile sunt ţinute în prezent. Din păcate, la noi, din ce în ce mai puţin se păstrează tradiţia, obiceiul popular, folclorul, costumul popular, dar credem că nu trebuie să lăsăm să moară lucrurile bune pe care noi le avem deja în tradiţie şi trebuie să le cultivăm, pentru că doar aşa copiii noştri, nepoţii noştri pot să aibă, dacă vreţi, respect faţă de valorile culturale, educaţionale ale poporului român, şi cred că avem destule. Am văzut meşteşugari care vin de ani de zile la noi, oameni care se simt bine şi vin cu produse deosebite. Am văzut că sunt şi lucruri de comerţ, care ţin mai puţin de meşteşugari, dar şi comerţul are rostul lui. Romanul a fost vechi târg comercial şi toţi vin cu oferte pentru romaşcani şi o să îşi găsească fiecare ceea ce îşi doreşte. Pot găsi lucruri frumoase, lucruri făcute de mână. Eu sper să se simtă bine, în primul rând, şi lumea să se întâlnească, să discute şi să socializeze. Am văzut nişte ii foarte frumoase şi nişte cămăşi de in, am să mă mai uit la cele crem”, a mai spus primarul Laurenţiu Leoreanu.

Trafic închis, apel la toleranţă

Pentru a se evita producerea de accidente, centrul Romanului a fost blocat circulaţiei autoturismelor de la strada Veronica Micle şi până la intersecţia cu srada Dobrogeanu Gherea, în zona cofetăriei Tosca fiind amenajată şi o scenă pe care se vor susţine spectacolele. Unii romaşcani s-au arătat nemulţumiţi de faptul că centrul a fost transformat în pietonal, iar maşinile sunt dirijate pe străzile Cuza Vodă şi Tineretului. Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că romaşcanii ar trebui să fie toleranţi, mai ales că sărbătoarea ţine doar trei zile şi ea este dedicată celor care lucrează peste hotare şi acum se află în concediu acasă.

„Sigur că mofturoşi mai sunt întotdeauna, asta este! Ne asumăm şi nemulţumirile. Era o vorbă: «Nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle». Aşa încât mai apare şi un disconfort. Dar tocmai asta zic, să trăim în comunitate, să fim toleranţi, să fim înţelegători, să colaborăm, să comunicăm şi, până la urmă, acest lucru dă esenţă unei comunităţi respectabile, unite şi care doreşte să fie împreună în principalele momente. Nu asistăm la un eveniment nou inventat, ci asistăm la Târgul de Gustar, la Zilele Diasporei, care se fac de ani de zile, adică este deja intrat în tradiţie”, a mai precizat edilul Romanului.

Cine cântă

Programul de divertisment va începe de la ora 17:00, cu muzică ambientală la scenă, iar de la ora 20.00 vor începe recitalurile artiştilor. Vineri, 19 august, vor cânta Lorena, Ștefan Enăşel şi Ana Ilca Mureşan. Sâmbătă, 20 august, vor concerta: Laura Lavric, Ansamblul Floricică de la Munte şi Grupul Folcloric Gheorghe Jitaru. Duminică, 21 august, pe scenă vor urca Jull, Ansamblul Codrii Neamţului şi Andreea Bănică Band.

targul mesterilor populari 4

targul mesterilor populari 1

targul mesterilor populari 3

targul mesterilor populari 2

targul mesterilor populari 5

targul mesterilor populari 6

targul mesterilor populari 7

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Cum ramane cu cele declarate de city-managerul Ovidiu Bojescu cu ocazia organizării concertului ”Mix Music Evo”, din luna mai 2016 :
    ”Pe viitor, vom evita blocarea centrului orașului, pe perioade atat de indelungate, pentru a nu mai crea disconfort șoferilor și romașcanilor domiciliați în zona centrală a muncipiului. Cel mai probabil, viitoarele spectacole vor fi organizate pe stadionul municipal, nu în centrul orașului.”

    Când sunteți serioși și când nu? Când spuneți adevărul și când nu? Când vă veți ține de cuvânt?

    Sau atunci era campanie electorală ( și v-ați văzut ”sacii în căruță” ) și acum nu mai e?

    Va urma și altă campanie electorală, curând…