HomePolitica

Se strâng semnături pentru contorizarea individuală

Un romaşcan a anunţat că va organiza un mitig în faţa Primăriei Roman şi că va continua o campanie de strângere de semnături pentru ca romaşcanii să aibă contract direct cu ApaServ. Consilierii locali PNL vor ca proiectul privind contorizarea individuală să fie pus pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local din luna mai.

Membrii PNL Roman au anunţat că proiectul privind contorizarea şi facturarea individuală a apei romaşcanilor rămâne un subiect de maximă importanţă. Aceştia s-au arătat deranjaţi de modul în care a fost gestionat până acum proiectul privind contorizarea individuală. „Consilierii noştri locali ne-au informat că proiectul la care PNL ţine foarte mult, cel referitor la contorizarea individuală a apei, a fost amânat până după 25 mai şi nu ştim de ce. Această comisie, instituită pentru a elabora un proiect de hotărâre clar şi la obiect, trebuie să lucreze pentru asta. Trebuie să ajungem şi pentru acest tip de utilitate la o normalitate, adică să ne fie facturat consumul de apă în baza citirilor realizate pe un contor, iar această prestaţie să aibă la bază un contract între consumator şi societatea furnizoare, aşa cum este la celelalte utilităţi. Este de datoria furnizorului să găsească soluţia pentru a nu fi prejudiciat şi, în acelaşi timp, să ofere cadrul juridic, legal, pentru ca această cerinţă a consumatorului să fie respectată. Nu dorim să venim în conflict cu asociaţiile de proprietari, pentru că în acest timp există o modalitate de funcţionare la comun, dar care generează disconfort cetăţenilor buni-platnici, atunci când unii vecini nu-şi plătesc facturile, iar operatorul debranşează mai multe familii la un loc”, a afirmat Neculai Stan, preşedintele PNL Roman. Acesta a mai spus că proprietarii sunt cei care trebuie să suporte costurile pentru instalaţiile interioare.

Consilierul local PNL Vasile Mocanu a precizat că proiectul doreşte realizarea contractului între consumatorul final şi operatorul de apă în mod direct, fără intermediari, citirea consumului lunar să fie efectuată în funcţie de contorul aflat la uşa apartamentului, iar factura să fie întocmită după indexul de la acel contor, fără alte corecţii, în condiţiile în care pierderile în reţeaua de apă sunt estimate între 40 şi 60%.

„Noi dorim concretizarea acestui demers al nostru. Cu totul altfel era prevăzută ideea constituirii unei comisii care, într-adevăr, să dea viaţă unui proiect de hotărâre care să aibă prevederi în favoarea consumatorului. Acum avem un contract în care intervin trei părţi: furnizorul, consumatorul şi un reprezentant al asociaţiei de proprietari. Conform prevederilor legale, un contract este un acord explicit între două părţi. Vă spun, cu părere de rău, că noi nu am fost chemaţi la lucrărie acelei comisii. Consilierul nostru, desemnat de noi să facă parte din această comisie, nu a fost convocat atunci când s-a definitivat proiectul de hotărâre şi urma să fie supus discuţiei şi aprobării Consiliului Local. Noi nu ne-am resemnat şi încercăm ca, în luna mai, să punem pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local un proiect de hotărâre care să legifereze foarte clar această dorinţă a noastră”, a declarat Vasile Mocanu.

Vasile Alexa, unul dintre romaşcanii care au susţinut de mai mulţi ani acest tip de facturare şi contorizare, a mulţumit PNL Roman pentru sprijinul acordat în promovarea acestui proiect şi a afirmat că va continua să desfăşoare acţiuni pentru ca fiecare romaşcan să aibă contract direct cu ApaSev. „Când am făcut contract pentru instalaţia de gaz, doar trei vecini de pe scară au fost de acord. Am tras ţeava principală şi ne-am racordat. Nu a trebuit să fie de acord toată scara sau tot oraşul, aşa cum ni se spune pentru contorizarea la apă. ApaServ va ajunge, pentru un contor, să ceară semnătura preşedintelui. Este revoltător ce face Primăria, care rezolvă problemele ApaServ, în loc să le rezolve pe ale noastre. Pentru scara de bloc în care locuiesc eu, problema a putut fi rezolvată, dar cineva nu vrea ca acest lucru să se întâmple în tot oraşul. Dacă trebuie, voi chema toţi romaşcanii să facem un miting în faţa Primăriei Roman pentru a se rezolva problema. Și voi strânge semnături pentru ca fiecare romaşcan să aibă parte de contorizare individuală”, a spus Vasile Alexa.

Consilierul PNL Vasile Mocanu a adăugat că, în conformitate cu prevederile legale actuale, este nevoie de un act al administraţiei publice locale, adică de o hotărâre de Consiliu Local, care să reglementeze contorizarea.

Proiectul de la Roman a ajuns şi la reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AquaNeamţ și va fi discutat, împreună cu o propunere similară a ApaServ Neamţ,  în cadrul şedinţei viitoare a AquaNeamţ, cu șanse de a fi aplicabil la nivelul întregului judeţ.

Comentarii

WORDPRESS: 7
  • mama 10 ani ago

    Consider ca este ceva putred la mijloc ,ceva intre Primaria Roman si Apaserv,daca se treneaza atat de mult.Este dubios cum intr-un oras nu exista posibilita contorizarii si ne ducem ca pe vrema lui ceausescu la asociatia de locatari .Asociatiile sunt niste capuse tot de-ale primariei ,care traiesc pe spatele locatarilor.Afara cu acesti paraziti ,cu angajatii platiti degeaba!Domnule primar ,faceti ceva in acest mandat!

  • andrei_gore53 10 ani ago

    Este cea mai buna metoda de a plati direct la Apaserv, fara aceste Asociatii. Sigur nu se vrea de catre Primarie si Apaserv deoarece nu se mai pot fura banii, ajutati de catre aceste Asociatii. Cunoastem cu totii acele delapidari , pentru care nimeni nu a platit….de ce oare??? Trebuie sa dispara verigile intermediare…. La noi la Asociatie administratora are 2000 lei salariu pentru 4 ore pe zi , iar presedintele care este pensionar mai are inca 1000 lei salariu. Sunt de acord cu intocmirea acelor liste cu semnaturi pentru plata direct la APASERV. Voi lua legatura cu PNL Roman carea a avut aceasta initiativa.

  • sunt de acord cu contorizarea individuala a apei ,si in special cu desfintarea asociatiiilor de proprietari.deoarece doamna de la asociatia nr. 48 de pe strada cuza voda bl. 17 ne taxeaza mai mult decit ar trebui si cind este intrebata raspunde „face cum vrea ,ea raspunde nu are voie sa se bage nimeni „.

  • Doamna Rusu este una dintre ziariste ce se implica in prezentarea de articole cerute de marea majoritate a romascanilor ce traiesc sub limita de subzistenta,pentru eliminarea intermediarilor in plata servicilor publice si plata directa la operatori,astfel prin eliminarea pierderilor fiecare locuitor dela bloc face o economie anuala de 3-400 roni anual, suma ce poate fi folosita in complectarea hranei de zi cu zi .Va multumim,continuati tot inainte.

  • lira 10 ani ago

    Toate blocurile sunt pline de gauri de la : cablu tv , gaz acum noi gauri la apa . Ce sa mai spunem de modificarile facute de locatari in apartamente , fara aprobari. Credeti ca la eventual cutremur de peste 7 scapa cineva ? Rameneti cu teava de apa in mana !

    • Florin 10 ani ago

      Este cel mai corect(si mai „plastic”)raspuns la problema.Ideea contorizarii individuale este, intr-adevar , cea mai buna, dar trebuie abordata foarte atent din punct de vedere tehnic.Daca pentru blocurile noi, eventualele modificari ale retelei interioare de distributie a apei nu ridica probleme deosebite, cu totul altfel se discuta despre cladirile vechi, de 40-50 de ani,sau peste, majoritatea din zidarie portanta,supuse deja la vreo trei cutremure si pline de tot felul de strapungeri prin pereti. E foarte posibil ca Inspectoratul de Stat in Constructii sa nu dea avize favorabile pentru astfel de lucrari.

  • Pentru Ila si Florin.
    Nu va faceti probleme la scara mea apometreleau fost montate intr-o nisa la subsol si noua retea a fost introdusa prin ghenele existente si legatura s-a facut printrun robinet la instalatia din apartament fara nici o spartura,nu plangeti iar blocurile la un cutremur peste 7,5-8 tot se darama pentruca au inbatranit.