Prima paginăActualitate

[VIDEO] Înmormântare în marea familie a rromilor, cu blocarea circulaţiei şi încălcarea legii

[VIDEO] Înmormântare în marea familie a rromilor, cu blocarea circulaţiei şi încălcarea legii

Dimensiune text

 

inmormantare rromi 30augustÎn luna martie a anului trecut, chiar la propunerea conducerii Primăriei Roman şi cu aprobarea consilierilor locali, s-a decis ca pe centrul oraşului să nu mai fie spaţii cu marfă second hand şi să nu mai fie afişate în geamuri coroane de flori, dar nici să nu mai fie permise înmormântările. S-a scris, s-a votat, dar nu se şi aplică, tipic româneşte.

Aşa se face că marţi, 30 august, un cortegiu funerar a plecat din zona Primăverii, a traversat bulevardul Republicii şi a urcat pe fosta Florilor, actualul Roman Muşat (stradă pe care explicit se interzic astfel de manifestări), până la Cimitir. Aşa cum bine se vede şi din imaginile trimise de un cititor al Ziarului de Roman, poliţiştii erau prezenţi la intersecţia bulevardului Republicii cu străzile Primăverii şi Mihai Eminescu, pentru a dirija circulaţia.

Am încercat să aflăm un punct de vedere al conducerii administraţiei locale – cea care, subliniem, a venit cu propunerea ca înmormântările să nu se mai facă pe ritual vechi -, mai ales că şi restricţiile pe norme de sănătate nu mai permit ca cei trecuţi în nefiinţă să fie ţinuţi în casă şi duşi, ulterior, pe ultimul drum, prin oraş. Primarul Laurenţiu Leoreanu a spus că nu ştie nimic despre vreo înmormântare, deşi intersecţia era dirijată, iar cortegiul, aşa cum este obiceiul, era însoţit de boxe la care se aude vocea lăutarilor care cântă la capul mortului melodii de jale.

Conform hotărârii Consiliului Local, „conducătorii vehiculelor care transportă persoane decedate în vederea înhumării, însoţite de cortegii funerare, au obligaţia de a obţine avizul Primăriei municipiului Roman în vederea circulaţiei pe arterele municipiului. Avizul, în care se va menţiona şi itinerariul de deplasare, se poate acorda doar în situaţii excepţionale, fiind însă exclusă cu titlu permanent circulaţia acestora pe bulevardul Roman­ Muşat”.

Primarul Laurenţiu Leoreanu nu-şi aduce aminte să fi dat vreun aviz pentru un cortegiu funerar, dar nici nu a părut revoltat că aşa ceva s-a întâmplat fără ştirea sa. Explicându-i faptul că în imagini apare un  poliţist care dirijează circulaţia, edilul ne-a răspuns, cu nonşalanţă, că „bine că s-au sesizat şi dirijau circulaţia, ca să nu se creeze blocaje”. Insistând pe faptul că poliţistul era „ţintuit” în zonă din timp, adică se ştia despre eveniment, primarul Laurenţiu Leoreanu a spus că, deşi există lege, există şi excepţii de la ea, mai ales când e vorba de membri marcanţi care au trecut la cele veşnice din rândul etniei rrome. Acesta a mai precizat că a primit solicitări şi din partea majoritarilor şi că a aprobat 6 – 7, maxim, excepţii de la litera legii pe care, însuşi, a scris-o.

În jurul orei 14.00, când am încercat să aflăm de ce legea nu este aceeaşi pentru toţi, chiar dacă înţelegem că cei din etnia rromă, nu toţi – evident, merg la vot şi ţin cu cei de la care primesc ajutor, am aflat şi că de la dispeceratul Poliţiei Locale au fost trimise în Parcul Municipal mai multe echipaje, pentru că, aşa cum este obiceiul, parastasele iau altă amploare pentru această categorie.

Chiar dacă subiectul este unul lipsit de substanţă pentru cei mai mulţi care ne conduc, atunci când vorbim despre şanse egale, echidistanţă şi respectul faţă de lege, nu toate merg la fel de uşor ca şi cum ar avea un premergător. Excepţia face regula, chiar şi în marea familie romaşcană.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 11
 • Ar tb insistat pe acest subiect. Dnul primar ne oferă mereu lecții la tv, dar închide ochii la nerespectarea legii. Poate ne spune articolul din lege si hotărârea de consiliu local unde sunt trecute excepțiile.

 • in campania electorala nimic negativ la adresa primariei acum ati inceput sa vedeti realitatea ? de copiii care flamanzi si neingrijiti care isi fac dus la fantanile arteziene de prin oras de ce asistenta sociala nu se ocupa de ei ? in groapa cad placile de marmura de pe pereti abia placati , in spital la fel e tragedie – pe trotuare nu poti sa circuli din cauza masinilor ,in tot orasul nu ai o toaleta publica ,si tot asa

 • A fost legal cortegiul sau nu? Dacă au încălcat vre-o lege sub supravegherea poliției e grav, ziariștii să sape mai departe. Dacă totul a fost în ordine să-și ceară scuze aparținătorilor.

 • normal ca politia vegheaza..astia sunt alegatorii ,trebuie protejati !!

 • Domnul primar este romascanilor cu o pozitie publica oficiala.
  acesta etnie vrea numai drepturi.dar cind se ajunge la obligatii,nu le respecta sau le fenteaza.si iata,primaria ii ajuta sa o faca.

 • Domnul primar este dator romascanilor cu o pozitie publica oficiala.
  acesta etnie vrea numai drepturi.dar cind se ajunge la obligatii,nu le respecta sau le fenteaza.si iata,primaria ii ajuta sa o faca.

 • nu stiu sa ma bucur pentru sfidarea legilor locale si chiar nationale care sant oricum strambe si in contradictie cu spiritul romanesc ,sau sa ma revolt si sa constat a mia oara ca tiganii nu au lege si fac ceva pe ea ,sa aduc la cun ostinta edilului nostru ca nu era vorba de un membru marcant ci de mama unui tigan mai rasarit ,dar se confirma increngatura dintre administratie si mafia tiganeasca,sa mai afle al nostru edil ca toata noaptea dinaintea inmormantarii tiganii au ocupat pur si simplu intersectia dintre ion nanusi primaverii cazacu tu ai impuscat tigani pe la buhusi acum te-ai cam inmuiat,plus disconfortul cauzat de decibelii din boxe plus schelaiturile asa zisilor interpreti o GREATA si chiar o incitare la ura de rasa,acesti tigani trebuie sa seralieze legilor in vigoare daca nu ,tentative au mai fost sa fie pusi la punct de majoritari si cred cu ,convingere ca se va ajunge la ceva tulburari la un moment dat ,si atunci ,,vigilentii”,vor fi nevoiti sa se autosesize dar tardiv

 • daca era o inmormantare de romani se amenda dar se stie ca tiganii fac legea in roman AU MAI PUS SI POLITIA LOCALA SA DIRIJEZE CIRCULATIA OARE CATE IMPOZITE PLATESC TIGANII SA-SI PERMITA ASA CEVA MAJORITATEA ZERO LE DAM TOT NOI AJUTOARE DAR DACA SEFU PERMITE ASTA E

 • articolul este tendentios si neprofesionist. se cunoaste ca e facut de o neinitiata. in primul rand trebuia sa verifice daca acel cortegiu era autorizat ( nu la primar ca nu are cum sa le stie pe toate, ci la registratura). in al doilea rand cortegiul nu s-a deplasat pe centrul municipiului sau pe alte strazi prevazute de lege . mai mult, politia locala nu a insotit cortegiul ci pur si simplu a actionat legal, fluidizand circulatia. as vrea sa o rog pe semnatara acestui articol de doi lei sa se documenteze mai bine si nu sa dezinformeze cetatenii. rusine….

  • vasea cand e vorba de tigani nimic nu este tendentios sau neprofesionist si stii de ce ?,fiindca prezumtia de nevinovaTIE nu se aplica in cazul tiganilor,autorizatia nu intereseaza intrucat se cumpara cu banii si astia au destui din furaciuni si evaziune,PRIM ARUL CHIAR TREBUIE SA STIE CAM TOT CE SE INTAMPLA SI TE ASIGUR CA STIE ,SI DUPA PARERA TA pe primaverii si pe bulevard stau fraieri care platesc impozit dar trebuie sa suporte cortegiile funerare,politia locala ai scos-o din doua cuvinte basma curata cand trebuia sa fie prima care trebuia sa intervina si sa aplice legea locala caci este platita din bugetul localsi sa-ti fie rusine tie caci incerci sa minimalizezi si sa manipulezi o incalacare flagranta a legii,sa-ti fie tie rusine si ,,ciocul mic’

 • a avut autoritatie cortegiul? daca nu, care sunt sanctiiunile aplicate de politia locala? daca da, in baza carei hotarari locale s-a dat? cine a semnat autorizatia?
  stim bine ca pe camerele montate de primarie se observa marile intersectii. de ce nu s-a intervenit la timp pentru devierea convoiului?