HomeEconomie

Firmele romașcane fiscalizează în continuare bacșisurile

Până nu se încheie întreg parcursul legislativ al actului normativ, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, mediul de afaceri trebuie să aplice în continuare reglementările privind bacșișul.

Bacşişurile trebuie fiscalizate și impozitate, chiar dacă legea care elimină aceste prevederi a fost votată de ambele camere ale Parlamentului. Codul fiscal și normele sale de aplicare stabilesc că, începând cu 1 iunie, bacșişul trebuie trecut pe bonurile fiscale și impozitat. Anomalia a fost remarcată și de mediul de afaceri din Roman. „A fost o măsură nejustificată, de la început. S-a văzut că nu se poate aplica și face mai mult rău, iar în scurt timp autoritățile au eliminat impozitarea bacșișului. Din păcate, acest proces nu a fost dus la capăt și iată că ne aflăm în fața unei situații fără precedent. Noi suntem nevoiți să aplicăm legea în vigoare, pentru a evita amenzile”, a spus proprietarul unei unități de alimentație publică. De asemenea, firmele trebuie să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă banii proveniți din bacșis rămân la dispoziția lor sau sunt distribuiți angajaților. Regulamentul se păstrează la locul de instalare a casei de marcat. Potrivit reglementărilor legale, bacșișul reprezintă orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta, se menționează în OUG nr. 8/2015. Bacșișul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice și se evidențiază pe un bon fiscal distinct.

Piaţa bacşişului este estimată la peste 300 de milioane de euro, la nivel naţional. De exemplu, în România, mulți chelneri şi barmani sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, respectiv 975 de lei brut (725 de lei net). Bacşişurile rotunjesc însă, semnificativ, veniturile acestora. Personalul din HoReCa (industria de hoteluri, restaurante şi catering) a încheiat luna cu salarii de chiar 3.000 – 4.000 de lei net, mult peste media pe economie, de 1.800 de lei. La o medie de 700-1.000 de lei bacşiş lunar, la nivel naţional- în Bucureşti media este mult mai mare decât în provincie, însă cea mai mare concentrare de localuri HoReCa este în Capitală- şi la un total de 100.000 de salariaţi, bacşişurile s-ar ridica la 70-100 milioane de lei lunar, respectiv 840 milioane lei – 1 miliard lei anual. La un impozit de 16%, veniturile încasate de stat ar fi de 135-160 milioane lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0