HomeCultural

Romanul are primul dicționar al personalităților

dictionarLucrarea îi are ca autori pe Marius Neculai și Mihaela Tihon și a fost realizată sub coordonarea profesorului doctor Doru Mihăescu, membru al Academiei Române.

 

 

Preocupările a doi romașcani de a strânge, laolaltă, într-o lucrare, personalitățile fostului județ Roman, au prins contur. Lucrarea intitulată „Personalități romașcane”, apărută la Editura Serafica, este un dicționar cu nume de rezonanță care au marcat timpul lor. Este primul dicționar al personalităților romașcane apărut, după cum au spus autorii, din dorința de a scoate în relief oameni și faptele lor care, fără grija urmașilor, ar fi acoperite de uitare și necunoaștere.

Volumul, realizat de Marius Neculai și Mihaela Tihon, se constituie într-o continuare a lucrării „Dicționarul oamenilor de seamă din județul Neamț”, semnată de Constantin Pangrati și apărută la Editura Crigarux, la Piatra Neamț, în 1999. În demersul lor, cei doi romașcani au fost consiliați de profesor doctor Doru Mihăescu, membru al Academiei Române, fiul academicianului romașcan Haralambie Mihăescu.

„Autorii acestei lucrări m-au căutat în toamna anului trecut și mi-au comunicat intenția lor. Am fost solidar cu munca lor, deoarece am considerat că un astfel de dicționar se justifică la Roman. Lucrarea cuprinde date esențiale despre 230 de nume ale unor personalități din fostul județ Roman. Această lucrare trebuie, însă, continuată. Ca urmare, dicționarul include enumerarea altor 100 de personalități care vor fi prezentați în următorul volum, dintr-un total de 400 de nume, câte va cuprinde întreg dicționarul”, a precizat profesorul Doru Mihăescu.

Lucrarea vine în sprijinul specialiștilor, dar și al publicului larg care dorește să-și cunoască înaintașii și faptele prin care aceștia s-au făcut remarcați.

Volumul a apărut cu sprijinul financiar al celor doi autori și va fi lansat pe 23 mai, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • opinie 11 ani ago

    DUPA COPERTA AI AVEA IMPRESIA CA ESTE O CARTE DESPRE mihaela tihon – marius neculai PERSONALITATI ROMASCANE. ASA SE INTAMPLA CAND TOTI NEAVENITII INCEP SA SCRIE CARTICELE.

  • prof. Ghe. Barjoveanu 11 ani ago

    Nu inteleg de ce il pomeniti cu surle si trambite pe prof. doctor Doru Mihaescu coordonator al volumului fiindca nu e mentionat nicaieri in carte ca avand acest rol. Veleitarii acestia doi ,,autori” ai cartii ca sa isi creasca prestigiul apeleaza la o personalitate de cultura pentru a le gira cu numele ..lucrarea”, de altfel ei sunt niste veleitari pe acest teren. domnisoara Postelnicu nu mai induceti in eroare cititorii cu fapte neadevarate, deontologia dvs. de gazetar va da voie sa prezentati minciuni in paginile ziarului? Nu ar fi trebuit mentionat si prof. dr. Doru Mihaescu undeva in cuprinsul cartii daca a avut o contributie asa importanta??? In ziua de azi cu bani putem deveni si scriitori si oameni de cultura iar gazetarii incurajeaza mizeria morala