Prima paginăRural

Zvastica, simbol de campanie

Dimensiune text

O marionetă cu însemne naziste a fost găsită luni dimineață, de locuitorii din Oniceni, atîrnînd de un cablu electric. Folosirea de însemne fasciste, xenofobe sau rasiste se pedepsește cu închisoarea. Tot la Oniceni, un simpatizant USL a fost lovit de un simpatizant APEL.

 

Campania electorală capătă aspecte penale în tot mai multe localități din județ. La Oniceni, începutul de săptămînă a fost unul cu probleme între simpatizanții diverselor alianțe sau partide.

Luni dimineață, locuitorii din Oniceni au putut vedea cum, de un cablu electric, atîrna o marionetă. Pe un schelet din lemn era pus un tricou alb, cu însemnul electoral al alianței APEL, iar capul, mîinile și picioarele erau făcute din ciorapi umpluți cu iarbă. Pentru a fi apărată de razele soarelui, păpușa improvizată „beneficia” și de o șapcă. Pe partea din față a tricoului era desenată o zvastică argintie, iar pe spatele tricoului era făcută o cruce într-un triunghi. Printre cei bănuiți că ar fi pus marioneta în mijlocul satului a fost și primarul în exercițiu. „Secretarul comunei m-a acuzat public că aș fi pus păpușa acolo. M-a făcut nebun și hoț, după care a trecut la atacuri asupra copiilor mei. Dar nici eu și nici copiii nu am fost acasă pînă luni dimineață„, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni, care candidează la alegerile locale din partea USL.
Acesta spune că marioneta este, cel mai probabil, fapta unor tineri care au vrut să se distreze.

Dar incidentul nu s-a terminat odată cu deschiderea unui dosar penal pentru confecționarea și utilizarea în public de simboluri fasciste.
Luni seară, unul dintre simpatizanții actualului primar a ajuns la spital, după ce a primit un pumn în față. „În jurul orei 20.30 am avut o întîlnire cu oamenii din satul Solca, pentru a-mi prezenta programul electoral pe următorii patru ani. Ne deplasam pe o uliță și, la un moment dat, am ajuns în dreptul locuinței unui consilier local PDL. Fiul acestuia a ieșit din curte și i-a aplicat un upercut de stînga lui Miluță Stejar. Omul s-a ales cu mandibula spartă și a rămas și fără dinți„, a povestit Ioan Duminică.
Primarul din Oniceni susține că Miluță Stejar nu l-a provocat pe fiul consilierului local, omul nimerindu-se să treacă pe acolo și fiind lovit fără vină.

Pentru marioneta cu însemne naziste, Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman a deschis un dosar penal pentru confecționarea și utilizarea în public de simboluri fasciste, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani. Pentru incidentul în care a fost implicat Miluță Stejar, polițiștii vor putea deschide dosar penal împotriva tînărului agresor doar dacă victima va depune plîngere.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Legea nu incrimineaza folosirea in scopuri artistice,este clar ca simbolul a fost folosit pentru a explica ceva, nu pentru a promova nazismul.
  Aceasta lege incrimineaza deasemeni folosirea simbolurilor fasciste si promovarea fascismului. Care fascism nu e clar ce inseamna nicaieri in lege.
  Odata scrie in constitutie ca ai libertate politica, si dupaia scrie ca nu ai.
  Se pot incrimina fapte, nu ideologii.
  Ce legi tampite mai avem in tara asta….

 • VLAD 9 ani

  Primarul de la Oniceni minte cu nerusinare, 1. cand spune ca nu a fost acasa pana luni dimineata, intrucat a participat la lansarea reprezentantului APEL in ziua precedenta si nu trebuia sa puna el marioneta, ci cei platiti de el. Respectiva marioneta nu a fost pusa intamplator in fata scolii deorece in acel loc, contracandidatul sau lucreaza; 2. respectivul simpatizant USL a agresat fizic chiar el o femeie pentru ca acesta se afla in stare avansata de ebrietate si nu trece intampaltor, este candidat din partea Primarului pentru Consiliul Local;
  3. copilasii Primarului nu sunt chiar usa de biserica, unul este in prezent cercetat pentru uciderea unui copil iar in trecut a mai fost condamnat pentru alte infractiuni, celalalt si el.
  Asa a fost invatat Primarul sa spuna adevarul la Academia Stefan Gheorghiu pe care a absolvit-o MAGNA CUM LAUDE . Eu stiu ce spun ca sunt din comuna si am lucrat cu acest om si cu persoana agresata. Am fost revoltat de ce a declarat Primarul cat si a modului de expunere ziaristica a autorului articolului, (lipsa de documentare) si am dorit sa se spuna macar adevarul.