Marți, 19 noiembrie, când întreaga lume este marcată Ziua Mondială de prevenire a abuzului și violenței împotriva copiilor, se încheie campania „19 Zile de activism pentru prevenirea violenței și abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor”, informează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.
Această inițiativă, a Federației Internațională a Comunităților Educative (FICE) – România, realizată în parteneriat cu DGASPC Neamț, a urmărit pe parcursul celor 19 zile de activism să sprijine apariția unui curent și a unei atitudini unitare menite să prevină violența și abuzul asupra copiilor și să conștientizeze asupra traumelor pe termen lung asupra copiilor, arată reprezentanții DGASPC Neamț.
În Neamț, în primele nouă luni ale acestui an, DGASPC Neamț a instrumentat 500 de cazuri de abuz asupra copiilor, mai bine de jumătate fiind cazuri de neglijare. Au fost înregistrate și 45 de cazuri de abuz sexual, 41 de abuzuri fizice și 150 de cazuri de abuz emoțional. Ca urmare a acestor abuzuri, 66 de copii au ajuns în sistemul de protecție al județului Neamț, fiind necesare măsuri de protecție în regim de urgență.
„Dincolo de aceste cifre sunt vieți, sunt destine, sunt copiii noștri! Abuzul și maltratarea pot duce la probleme de sănătate fizică și mentală pe tot parcursul vieții, realizări educaționale mai mici și pot afecta dezvoltarea creierului unui copil. Nu uitați că toate faptele adulților repercutează în viitorul copiilor. Avem obligația de a face tot posibilul pentru a preveni și combate aceste fapte reprobabile, iar instituția noastră este în prima linie de intervenție. Fiți alături de noi și haideți să oferim copiilor un mediu securizat de dezvoltare!“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.
Pe parcursul activităților desfășurate luna aceasta în Neamț, în cadrul campaniei „19 zile de activism pentru prevenirea violenței și a abuzurilor împotriva copiilor și tinerilor 1-19 noiembrie 2024”, au avut loc în 37 de școli și centre de plasament din Neamț activități și ateliere de lucru menite să promoveze drepturile copiilor, să atragă atenția asupra consecințelor abuzului și să transmită mesajul ferm „nicio formă de violența împotriva copiilor nu trebuie tolerată“, au mai precizat reprezentanții DGASPC Neamț.
Comentarii