HomeNeamt

Ziarist pentru o zi

ziar start 2204Prefectura Neamț, alături de Ziarul de Roman și de alte publicații din județ, a organizat proiectul „Ziarist pentru o zi”, în care elevi reprezentanți ai școlilor din mediul rural din Neamț s-au întrecut în realizarea unei publicații.

 

 

Au participat elevi ai școlilor și liceelor din Bicaz Chei, Borca, Borlești, Pipirig, Războieni, Slobozia, Țibucani și Valea Ursului. După evaluarea materialelor, câștigătorii competiției au fost elevii Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, care au creat publicația START. Îi felicităm pe toți micii ziariști și, din această ediție, vă prezentăm rezultatele muncii lor. Astăzi, materialul de primă pagină al ziarului câștigător, „START”, al elevilor din Pipirig.

 

 

Pipirig primar Marcel Pruna 2204Interviul săptămânii

„Problemele oamenilor sunt permanent în atenția edililor”

* declară domnul Marcel Prună (foto), primar al comunei Pipirig *

 

Reporter: De câțiva ani, primăria are o înfățișare nouă, pe măsura menirii pe care o are, cea de instituție publică numărul 1 dintr-o comunitate. Ce departamente funcționează în cadrul acestei instituții pentru deservirea cetățenilor?

Primar Marcel Prună: Departamentele care funcționează sunt corespunzătoare problemelor sociale la nivelul unei comunități rurale de mari dimensiuni: financiar-contabil, urbanism, registre agricole, stare civilă, impozite-taxe, gospodărire comunală, camera agricolă, serviciu voluntar de situații de urgență, poliție locală și asistență socială.

 

Reporter: Vorbiți-ne despre rețeaua de învățământ din comuna Pipirig, despre efortul edililor menite să sporească gradul de confort din școli.

Primar Marcel Prună: În comuna noastră ființează Liceul Tehnologic „Ion Creangă”, școală cu personalitate juridică, având în subordine șapte școli, în care s-au efectuat reparații capitale. În bugetul de anul acesta am cuprins reabilitarea și modernizarea clădiri liceului, cu  schimbarea acoperișului compromis în prezent și realizarea izolării termice. Pentru anotimpul rece s-au asigurat lemne de foc, toate unitățile fiind dotate cu centrale pe combustibil solid. Anual se igienizează spațiile de învățământ cu personal de întreținere din școli, pe tot parcursul anului fiind asigurată și alimentarea cu apă potabilă.

 

Reporter: Ați pomenit de apa potabilă, o problemă majoră la nivelul unei comunități. Este rezolvată ea la nivelul comunei Pipirig?

Primar Marcel Prună: Comuna noastră se înscrie în sfera comunelor județului care are rezolvată parțial această problemă. Ca mai toate apele din țară, pânza freatică este contaminată cu nitrați și nitriți. De aceea avem un proiect de un milion și jumătate de dolari pentru o stație de captare, tratare și clorinare. Satele Boboiești, Pipirig și Dolhești sunt racordate în proporție de 99% și se lucrează la studiul de fezabilitate pentru racordarea satelor Pluton, Pâțâligeni, Stânca și Leghin.

 

Reporter: Sănătatea populației este un deziderat spre care toți tindem. Care sunt aspectele legate de serviciile medicale din comună?

Primar Marcel Prună: După cum se știe, dispensarul medical uman din centrul comunei este modern, dispune de patru cabinete medicale dotate cu aparatură necesară. Serviciile sanitare sunt asigurate de medici de familie și asistentele medicale corespunzătoare fiecărui cabinet. O dorință mai veche a locuitorilor a fost aceea de a avea la Pipirig un cabinet stomatologic, lucru care s-a realizat de câțiva ani, persoanele cu probleme de stomatologie nemaifiind nevoite să se deplaseze la Târgu Neamț. În dotarea dispensarului este și un ecograf, iar serviciile oferite sunt prompte și de calitate.

 

Reporter: Sunteți unul dintre primii primari care s-au zbătut mult pentru obținerea de fonduri pentru construcții. Ce proiecte aveți în acest sens?

Primar Marcel Prună: S-a finalizat Baza sportivă multifuncțională printr-un proiect de 7 miliarde de lei. Aici pot veni la activități sportive toți locuitorii, indiferent de vârstă. S-a modernizat drumul Pipirig – Boboiești, prin asfaltare și amplasare de indicatoare rutiere, realizat în proporție de 30%. Se construiește un bloc pentru tineri cu 32 de spații locative. Urmează demararea unui proiect în valoare de 1,5 milioane euro pentru modernizarea drumului comunal Pluton. Un alt proiect vizează reabilitarea Căminului Cultural, în valoare de 49 mii euro. Și, nu în ultimul rând, avem câștigat un proiect în cadrul proiectului național „Școala lui Andrei”, prin care vom începe lucrările la clădirea pentru muzeul de etnografie al localității.

 

Reporter: Schimbând registrul, menționăm că o ocupație de bază a locuitorilor comunei Pipirig este creșterea animalelor. Cum stimulează Primăria acest sector?

Primar Marcel Prună: Este adevărat că zona noastră oferă condiții propice pentru creșterea animalelor. Aproape în fiecare gospodărie se găsesc un cal, o vacă, păsări, câteva oi, dar sunt mulți localnici care au un număr impresionant de ovine, cornute. Pe raza comunei sunt opt stâni unde se prelucrează produse lactate. La nivelul Primăriei s-a înființat un birou pentru sprijinirea crescătorilor de animale, în sensul acordării de consultanță pentru întocmirea proiectelor cu finanțarea europeană. Suntem pe locul I la nivel județean, cu peste 160 de proiecte câștigate, fiecare cetățean realizator de proiect obținând 1 500 euro anual.

 

Reporter: Menționați anterior că în comună este liceu tehnologic. Ce șanse au absolvenții în a se angaja pe plan local și cum contribuie Primăria la reconversia profesională?

Primar Marcel Prună: Sunt posibilități de angajare în zona noastră, ce-i drept cam puține. Sunt unitățile comerciale, pensiunile, care pun la dispoziția absolvenților locuri de muncă. Primăria a avut un proiect de asociere prin care sa înființat un Centru comunitar de resurse la nivelul local. S-au angajat spații în care s-au ținut cursuri de calificare a persoanelor care n-aveau loc de muncă. Absolvenții, în număr de 200, au obținut la finalul cursurilor, diplome de calificare: drujbist, manichiură, pedichiură, coafură etc. S-au desfășurat cursuri de antreprenoriat, astfel ca cei interesați să-și deschidă o afacere proprie să beneficieze de informații / cunoștințe necesare.

 

Reporter: Ați vrea să adăugați ceva la toate cele discutate?

Primar Marcel Prună: Un aspect important ar trebui menționat și anume că s-a retrocedat cetățenilor comunei o suprafață de 2000 hectare de pădure și în prezent, se lucrează pentru eliberarea titlurilor de proprietate.

 

(Andreea Lipan, clasa a VIII-a B, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig – interviu publicat în ziarul „START”, săptămânal al Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, în cadrul proiectului „Ziarist pentru o zi”)

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0