HomeNeamt

Ziarist pentru o zi (IV)

Prefectura Neamț, alături de Ziarul de Roman și de alte publicații din județ, a organizat proiectul „Ziarist pentru o zi”, în care elevi reprezentanți ai școlilor din mediul rural din Neamț s-au întrecut în realizarea unei publicații.

 

 

Au participat elevi ai școlilor și liceelor din Bicaz Chei, Boghicea, Borca, Borlești, Pipirig, Războieni, Țibucani și Valea Ursului. După evaluarea materialelor, câștigătorii competiției au fost elevii Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, care au creat publicația START. Îi felicităm pe toți micii ziariști și vă prezentăm rezultatele muncii lor.

Racnetul muntilor 25043Astăzi, materialul desemnat ca „cea mai bună rubrică de actualități”, din ziarul „Răcnetul munților”, al elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz-Chei.

 

Actualități din comunitatea noastră

Comuna Bicaz-Chei beneficiază de existența unui punct turistic complex atât din punct de vedere stiințific, cât și peisagistic, denumit Peștera Munticelul. Descoperită întamplator, în primăvara anului 1973, de către un grup de copii ce plecaseră la cules de ghiocei, această mai este cunoscută și sub denumirea de Peștera Ghiocelul.

Peștera se regăsește la intrarea din Cheile Bicazului, în baza calcaroasă Surduc Munticelu, pe versantul stâng al râului Bicaz. Traseul pitoresc ce conduce spre aceasta începe în dreptul carierei Șugăului, urmând urcușul în serpentine și porțiuni mai abrupte până la altitudinea de 300 de metri.

Aceasta este poziționată la baza unui perete de calcar, intrarea în peșteră fiind de înălțimi medii de aproximativ 1,5 metri, urmând, apoi, un culoar descendent de 10 metri, ce conduce spre sala principală, lungă de 30 de metri și înaltă de 4-5 metri. Sala mare deține un imens planșeu neted, acoperit cu argilă și crustă stalagmitică. În partea vestică observăm o îngrămădire de blocuri asemănătoare unui amfiteatru. În sud putem distinge un mic lac, căptușit cu calcit spongios, imaculat, iar în partea inferioară întalnim unice formațiuni stalagmitice, ce conturează un tablou inedit impunând naturalețe și mister ipostaziat sub forma elementelor peisagistice și științifice.

Rămâi înmărmurit în fața acestei frumuseții sculptate în stâncă, de care nu beneficiază multe persoane, deoarece acestă minunație nu este exploatată și vizitată. Așadar, acestă peșteră ar trebui vizitată, fiindcă îți poți liniști sufletul cu aceste peisaje inedite.

 

(Monica Argintariu, clasa a VIII-a – material publicat în ziarul „Răcnetul munților”, al Școlii Gimnaziale nr. 1 Bicaz-Chei, în cadrul proiectului „Ziarist pentru o zi”)

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0