Ziua de 5 martie s-a dovedit una dificilă atît pentru Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț, cît și pentru centrele de primiri urgențe din cadrul spitalelor din județ. Într-o singură zi, la dispeceratul Ambulanței s-au înregistrat nu mai puțin de 204 apeluri.
Autospecialele au parcurs peste 9.000 de kilometri, în vreme ce, în medie, numărul de apeluri, într-o zi obișnuită, este în jur de 140. Cele mai multe apeluri au fost pentru afecțiuni cardiace, sindroame dureroase abdominale și insuficiențe respiratorii.
„Nu ne putem explica numărul atît de mare de apeluri, dar a fost o zi de coșmar pentru tot ce a însemnat serviciu medical de urgență. Aproape 60% din apeluri nu au fost urgențe majore. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că au un medic de familie la care se pot duce, iar numărul echipajelor noastre este limitat. Avem puțini medici, iar asistenții medicali nu au dreptul să stabilească un diagnostic, ci pot doar să emită o prezumție de diagnostic. Au sunat foarte mulți oameni, iar noi sîntem obligați să ne ducem la locul solicitării, fără a cunoaște realitatea din teren. De multe ori, cînd ajungem la bolnavi constatăm că starea lor nu era atît de gravă pe cît ne-au descris-o la telefon ori că, pur și simplu, nu au bani să ia un autobuz pentru a merge la spital, astfel că ne sună pe noi„, a declarat medicul Letiția Dămoc, coordonatorul SJA Neamț.
Comentarii