Prima paginăSocialSanatate

Weekenduri supraaglomerate la Pediatrie

Dimensiune text

Medicii pediatri consideră că afecţiunile uşoare pot fi rezolvate în cabinetele medicilor de familie sau în centrele de permanenţă.

Bolile de sezon îşi spun cuvântul. La începutul sezonului rece, odată cu începerea activitaţii în şcoli şi grădiniţe, afecţiunile respiratorii sunt cele mai frecvente în rândul copiilor. Copiii bolnavi sunt aduşi la camera de gardă a secţiei de Pediatrie cu afecţiuni respiratorii care se răspândesc uşor şi rapid, dar care nu reprezintă neapărat urgenţe şi nu necesită nici internare. „Părinţii vin din comoditate la secţia Pediatrie şi vin în weekenduri, pentru că atunci au liber de la serviciu. Având în vedere că se apropie sezonul rece, îi sfătuim pe părinţi să meargă la medicul de familie şi la centrele de permanenţă pentru micile probleme sau pentru afecţiunile banale care pot apărea la copii, deoarece secţia spitalului este una pentru urgenţe”, a declarat medicul Ioan Chereji, şeful secţiei Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Numai în acest weekend s-a înregistrat o prezenţă de 126 de copii. Numai 10% dintre ei au reprezentat cazuri grave. La sfârşit de săptămână, la urgenţe sosesc între 40 şi 60 de copii pe zi cu probleme de sănătate banale, în timp ce la centrele de permanenţă din Roman se prezintă, în medie, câte 20-30 de copii lunar.

Medicul Ioan Chereji a apreciat că părinţii nu fac programare la medicul de familie, preferând să prezinte copilul ca urgenţă, deşi poate fi consultat de medicul de familie sau de cel din centrul de permanenţă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0