Prima paginăActualitate

Vom muri de foame la pensie

Dimensiune text

Persoanele care au acum salarii de 1.000 – 1.500 de lei vor primi pensii de aproximativ 500 de lei. Situația în care se află actualii salariați, viitori pensionari, a fost discutată la nivelul Camerei Deputaților.

 

Romașcanii vor muri de foame la bătrînețe, dacă salariile lor se vor menține la cuantumul actual. Avînd în vedere faptul că salariul mediu net, la nivelul județului Neamț, este de 1.178 de lei, romașcanii – și nu numai ei – vor ajunge să aibă pensii de aproximativ 500 – 700 de lei la bătrînețe, bani din care nu vor reuși nici măcar să își achite facturile și să își cumpere medicamentele.

Un semnal de alarmă privind situația actualilor salariați din întreaga țară a fost tras în această săptămînă de președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, Maria Eugenia Barna. Deputatul PSD a afirmat că actualul nivel de salarizare din România va împiedica obținerea de pensii adecvate unui nivel de trai decent, astfel că salariatul sărac de astăzi va deveni pensionarul sărac de mîine. În opinia Mariei Barna, la nivel național sînt obligatorii creșterea numărului locurilor de muncă, majorarea salariilor și îmbunătățirea sistemului educațional și de calificare profesională. Aceasta a precizat că și reprezentanții Fondului Monetar Internațional au fost mirați de faptul că statul român nu are grijă de tinerii săi, afectați de șomaj și de educația precară.

Conform spuselor reprezentanților Casei Județene de Pensii Neamț, romașcanii care au acum un salariu de 1.000 de lei vor avea o pensie de cel mult 400 de lei, iar cei care au salarii de 1.500 de lei vor primi pensii de cel mult 600-700 de lei. „Pilonul doi de pensii va asigura un plus de venituri la vîrsta a treia, însă nu va fi vorba de sume prea mari. E bine să punem bani deoparte pentru vremea bătrîneții, în conturi bancare sau în fonduri private de pensii„, e concluzia neoficială a acestora.

Calculul pensiei se face luînd în considerare valoarea punctului de pensie, cuantumul salariilor beneficiarului și cuantumul salariului mediu pe economie. În prezent, un punct de pensie are valoarea de 732,8 lei, ceea ce înseamnă că o persoană ale cărei salarii au fost, de-a lungul timpului, egale cu salariul mediu brut pe economie, va primi o pensie egală cu un punct de pensie, adică puțin peste 700 de lei. Puțini sînt, însă, norocoșii care se mai încadrează în aceste condiții, dat fiind faptul că salariul mediu brut pe economie depășește 2.200 de lei. Cu un salariu mediu net de 1.178 de lei, nemțenii se află pe locul 38 din cele 42 de județe ale țării, din punct de vedere al cîștigurilor salariale. Singurii salariați mai săraci decît nemțenii sînt cei din Satu Mare, Covasna, Maramureș și Bihor, iar în vîrful topului salariilor medii nete se află Capitala și județele Gorj, Prahova, Constanța, Argeș, Timiș, Cluj, Bacău și Iași.

[sam_ad id=”89″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • mama omida 9 ani

  stati linistiti cei cu pensii de 1000 si restul in general,statul a gasit solutia de mult,va face in asa fel incat aproape nimeni nu mai prinde pensia,iar cei care raman in viata o sa zica merci de „pomana” data.

 • Emi 9 ani

  Tara lui Papura Voda!Muncim aici pentru HOTI !

 • Andrei 9 ani

  Vom muri de foame PÂNA la pensie.
  Toate preturile cresc, toate salariile scad si oamenii sunt dati afara.

 • cetateanul romascan 9 ani

  Cred ca ni s-a pregatit ceva:nu vedeti ca s-au inmultit farmaciile!?Oamenii sunt bolnavi,cazurile de boli grele au coborat la varste foarte mici;alimentele contin substante care ne vor „ajuta”sa nu mai apucam pensia!Iar daca sperati ca veti ajunge la pensie,atunci economisiti de pe acum cat de putin daca vreti sa aveti pentru acei ani…Sanatate!!