Prima paginăSocial

Vizită în Italia a elevilor și profesorilor Colegiului Tehnic „Petru Poni”, în cadrul proiectului „Hooked on Mathematics”

Vizită în Italia a elevilor și profesorilor Colegiului Tehnic „Petru Poni”, în cadrul proiectului „Hooked on Mathematics”

Dimensiune text

Reprezentanți ai Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au participat, în perioada 1 – 7 iulie, în Italia, în localitatea Pozzallo, la școala Istituto di Istruzione Superiore „G. La Pira”, la cea de-a cincea reuniune transnațională – schimburi de grupuri de elevi pe termen scurt – din cadrul proiectului Erasmus+ „Hooked on Mathematics”, ce se implementează la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman în perioada 1 septembrie 2018 – 31 august 2021.

La această reuniune, din cadrul Colegiului Tehnic „Petru Poni” din Roman au participat două cadre didactice, Mihaela Stan, coordonatorul proiectului, profesor Mariana Gabriela Dascălu și două eleve, Maria Roxana Alexandru și Alexandra Cristiana Dinu, din clasa a XI-a E.

Ziua întâi, primirea invitaților

Prima zi a fost dedicată întâmpinării delegațiilor de profesori și elevi din cadrul proiectului, din școli din Lituania, România, Belgia, Bulgaria și Turcia (acesta din urmă online), de către profesorii și elevii din echipa de proiect a țării gazdă, Istituto di Istruzione Superiore „G. La Pira”. Au fost intonate imnurile țărilor participante și al Uniunii Europene, a fost prezentată școala gazdă și a avut loc prezentarea orașului Pozzallo. Urări de bun venit au fost adresate și de reprezentantul comunității locale, primarul orașului Pozzallo, Luigi Ammatuna.

Ziua a doua – Arhimede, Leonardo da Vinci și matematica – lecții interactive

Cea de-a doua zi de proiect a rezervat o călătorie fascinantă înapoi în timp, pentru participanții la proiect. O oprire de neuitat pentru partenerii din proiect a fost turul ghidat din Siracuza și Parcul arheologic Neapolis. În interiorul său, „Technopark Archimedes”, dedicat cercetării filosofului grec al naturii și matematicianului din secolul al III-lea î.Hr. – Arhimede. Pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați, participanții la activitate au putut observa replici și modele la scara 1:1 ale invențiilor lui Arhimede. De la mașini simple cu pârghii și exemple de aplicații ale sale, la zona cu reconstrucții de mașini de război în dimensiunea lor reală, trecând prin zona cu mașini de ridicat și, în cele din urmă, la cea dedicată hidrostaticului și hidraulicii (unde este reproducerea celebrelor „vaze comunicante” ale lui Arhimede).

Citește și:   Liceenii români pot aplica din nou pentru burse de studiu în SUA, prin programul FLEX 2022-2023

Apoi a avut loc o vizită la muzeul „Leonardo da Vinci și Arhimede”, cu o expoziție permanentă de mașini interactive arhimediene și leonardiene. Dacă Leonardo da Vinci este geniul universal atât de aclamat în întreaga lume, cu siguranță își datorează faima figurii lui Arhimede din Siracuza. A fost profesor și ghid pentru generații de matematicieni, fizicieni, astronomi.

Ziua a treia – Botezul mării

În dimineața celei de-a treia zile, elevii din Italia au fost gazde pentru turul cu ghid al portului Pozzallo și a avut loc „Botezul mării”, pentru grupul Erasmus + „Hooked on Mathematics”, la bordul navei institutului „Ragusa 1”.

Profesorii și elevii prezenți au participat la evenimentul „Zece mii de pânze pentru combaterea violenței împotriva femeilor”, promovat de Liga Navală Italiană, secțiunea Pozzallo, prezidat de inginerul Luigi Tussellino.

Ziua a patra – Aplicații matematice în marină

Ziua a patra a fost dedicată unei lecții interesante în laboratorul de navigație pentru grupul Erasmus+ „Hooked on Mathematics”, iar elevii au simulat acțiunile de navigare.

Ziua a cincea – Calcule și aplicații practice

Multe experiențe și emoții pentru grupul Erasmus+. Dimineața a început cu activități practice la un simulator de navigare și în laboratorul de electrotehnică aplicată, unde elevii au avut ocazia să aplice cunoștințe matematice și să înțeleagă strânsa legătură dintre matematică și navigare.

A consemnat profesor Mihaela Stan

 

Acest proiect este finanţat cu susținere din partea UE prin Programul Erasmus+. Această prezentare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0