Prima paginăCultural

[Video] Gala Ambasadorilor Nemțeni și-a desemnat câștigătorii. Romașcanii Dan Arvătescu, Eliza Chirilă și Sebastian Cătănoiu, printre laureați

[Video] Gala Ambasadorilor Nemțeni și-a desemnat câștigătorii. Romașcanii Dan Arvătescu, Eliza Chirilă și Sebastian Cătănoiu, printre laureați

Dimensiune text

 

Joi seară, 7 decembrie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, într-un cadru festiv, s-a desfășurat prima ediție a „Galei Ambasadorilor Nemțeni”, eveniment în cadrul căruia au fost omagiate personalitățile nemțene care s-au făcut remarcate pe parcursul ultimului an – perioada cuprinsă între lunia iunie 2016 şi luna iunie 2017 -, contribuind astfel la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc.

Proiectul „Gala Ambasadorilor Nemțeni” a fost inițiat de Consiliul Consultativ în domeniul Tineretului și organizat de Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“. Ediția de anul acesta a adunat 38.678 de voturi ale nemțenilor, care i-au ales pe cei mai reprezentativi oameni ai vieții publice locale. Campania a fost lansată pe 20 septembrie, iar până pe 15 octombrie publicul a avut ocazia să nominalizeze online candidații propuși pentru premiere în cadrul galei.

Nominalizările s-au făcut pentru următoarele categorii: Artă, Educație și cercetare, Tinere valori, Sănătate, Voluntariat, Asistență socială și Sport.

Evenimentul a debutat cu intonarea instrumentală și vocală a imnului național de către un grup de tineri de la Liceul de Artă din Piatra Neamț, apoi, moderatorii întâlnirii au îndemnat publicul la păstrarea unui moment de reculegere în semn de prețuire și omagiu pentru Regele Mihai al României, trecut în viața veșnică în data de 5 decembrie 2017.

Apoi, au fost invitate pe scenă personalitățile nominalizate pentru a primi trofeul Galei Ambasadorilor Nemțeni din cele șapte domenii de activitate, momente ce au alternat cu intervenții artistice de excepție care au avut ca protagoniste nume celebre ale vieții artistice locale. Alături de prezența pe scenă a unor nume de marcă ale vieții românești rămase în memoria românilor, între care distinsa doamnă a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, a fost invitat și IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a înmânat trofeul galei și diploma de onoare câștigătoarei secțiunii Asistență socială.

„Astă seară am asistat la un moment de excepție pentru niște oameni de excepție, pentru a recunoaște elitele județului Neamț, pentru a încerca să facem puțin pentru cei care au făcut foarte mult pentru județul Neamț. Vreau să le mulțumesc Ambasadorilor Nemțeni, în numele dumneavoastră, în numele locuitorilor județului Neamț, pentru tot ce au făcut de-a lungul carierei domniilor lor pentru acest județ. Vreau să aveți convingerea că Neamțul va da în continuare elite acestei țări”, a afirmat președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Câștigătorii Galei Ambasadorilor Nemțeni

Câștigătorii ediției 2017 a Galei Ambasadorilor Nemțeni au fost:

 • Secţiunea Artă – Lucian Strochi, poet, prozator, dramaturg, critic literar și de artă plastică.

 • Secţiunea Educație și Cercetare – Dan Țârdea, profesor de arte vizuale la Liceul „Vasile Conta“ din Tîrgu Neamț și la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“, sat Mănăstirea Neamţ, comuna Vînători-Neamț.

 • Secţiunea Tinere valori – Eliza Chirilă, director național al Consiliilor Americane pentru Educație Internațională, fost Delegat de Tineret al României la ONU pentru mandatul 2013-2014.
  Eliza nu a putut participa la eveniment, iar premiul a fost ridicat de tatăl său, Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa, distincția fiind înmânată de ministrul Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. „Vă mulțumesc foarte mult pentru nominalizarea la această deosebită Gală. Este o bucurie și o onoare să mă aflu pe lista celor ce urmează să primească un premiu la categoria Tinere valori. Desigur, această nominalizare pune și o extra-responsabilizare pe umerii mei, întrucât mi-am dorit și îmi voi dori mereu să duc mai departe numele județului cu cinste și cu onoare”, a fost mesajul transmis de Eliza Chirilă.

 • Secţiunea Sănătate – Dan-Gabriel Arvătescu, medic și scriitor, șeful Secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.
  „Vă mulțumesc. Sunt bucuros și impresionat de această adunare a valorilor nemțene și aduc salutul medicilor romașcani, salutul unui centru medical care este cel mai vechi din județ și unde timp de 220 de ani s-a slujit cinstit și cu suflet această mândră zeiță care e medicina”, a afirmat în cadrul galei medicul Dan-Gabriel Arvătescu.

 • Secţiunea Voluntariat – Sebastian Cătănoiu, director la Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, implicat în diverse activități în calitate de voluntar, pentru protecția naturii;

 • Secţiunea Asistență Socială – Monica Sofron, liderul Asociației Umanitare „Codrin – ocrotiți copiii ce vor rămâne copii”;

 • Secţiunea Sport – Valentin Gavril, director la CS Ceahlăul, antrenor emerit de canotaj, profesor la LPS Piatra Neamţ.

 

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Avem valori și mai mari,chiar în Roman,care din cauză că au pensii mici nu au văzut nici măcar Italia, dar au scris despre vestigiile acestei țări … la fel în Israel, nu au mers deși meritau un loc în autocar,drept recunoștință pentru ridicarea prestigiului orașului …Arhiepiscopia , alte organizații să vadă ce e de făcut