Prima paginăPolitica

[VIDEO] Deputatul Leoreanu i-a oferit o panglică tricoloră ministrului Educației

[VIDEO] Deputatul Leoreanu i-a oferit o panglică tricoloră ministrului Educației

Dimensiune text

 

Valentin Popa, propus și votat ca ministru al Educației, a fost audiat luni, 29 ianuarie, în Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, moment în care a fost ironizat de mai mulți parlamentari. Acesta a primit o panglică tricoloră și o carte de gramatică, fiind astfel „taxat” de demnitari pentru greșelile de exprimare.

Trei parlamentari PNL, printre care s-a numărat și deputatul romașcan Laurențiu Leoreanu, au tăiat, luni, panglici, în faţa lui Valentin Popa, după ce acesta a fost surprins în imagini de către jurnaliști când spunea „pamblică”, în loc de „panglică”. Și senatorul USR Mihai Goțiu i-a înmânat lui Valentin Popa o carte de gramatică.

Ministrul propus la Educaţie a explicat şi de ce a folosit greşit forma cuvântului panglică. „În ceea ce priveşte cuvântul «pamblică», în Moldova se foloseşte acest cuvânt, este un regionalism. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme. Chiar dacă aici în Bucureşti am fost privit cu zâmbete”, a completat, în timpul audierilor, Valentin Popa.

Deputatul Laurențiu Leoreanu a fost profesor și director pentru mai mulți ani la Colegiul Tehnic „Miron Costin” și, de-a lungul carierei, și-a exprimat în mai multe rânduri public opiniile cu privire la miniștrii care s-au perindat la Ministerul Educației.

 

 

Foto, video: Hotnews

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • van kiparos 3 ani

  Pentru panglica se poate folosi si pamblica . Sunt corecte ambele forme.Cred ca e bine sa gandesti inainte de a te repezi ca berbecul.

 • Doru Mihaescu 3 ani

  Rostirea pamblica in loc de panglica nu reprezinta o varianta teritoriala, regionala, ca, de pilda, genunchi sau genunche in loc de genuchi, provenit din latinul genuculum, unde s-a produs o extindere a nazalitatii, la fel ca in cazul lui marunt, provenit din manunt, mai departe din manut, in aromana,minut, originar din latinul minutus, care a devenit intre timp varianta corecta, literara, ci reprezinta o varianta populara, cunoscuta nu numai in Bucovina, ci si in multe alte locuri, inclusiv la Roman si datorata redarii gresite, inculte, a acestui cuvant care in Transilvania cunoaste si varianta pantlica, mai apropiata de etimonul maghiar pantlika. Asa ca o astfel de rostire nu face in niciun caz cinste unui ministru al Invatamantului din Romania, asa cum nu facea cinste nici unui rector, indiferent de universitatea pe care a condus-o. Cat despre mandria de a fi bucovinean, daca este adevarat ca domnul respectiv este originar din Falticeni, ar trebui sa stie ca aceasta localitate, care administrativ apartine judetului Suceava, nu a facut parte niciodata din Bucovina.

 • Dan 3 ani

  La facut mișto sunt buni toți. Dar cand vine vorba de facut treaba în folosul poporului…vai si amar…

 • Gogoloi 3 ani

  Oare panglica oferita astazi de Leoreanu in comisie, o fi din cea recuperata de la inaugurarea facuta de Chitic la celebra toaleta? Cu siguranta, avand in vedere ca deputatul PNL nu vede decat paiul din ochiul altuia, uitand de ”barna” pe care o are la primaria Piatra Neamt! Dar e cool sa razi de cei de alta ”culoare” politica.

 • mama omida 3 ani

  corect !! domnu Leoreanu cand erea profesor nu se incurca in pamblici,el cu cartuse de tigari ,cafea..baiat finut,si acuma isi aduce aminte de el fostii elevi corigenti ajunsi azi oameni mari in Guvernul Dragnea !

 • Doru Mihaescu 3 ani

  Faptul ca in DEX apare si varianta populara pamblica a lui panglica nu inseamna catusi de putin ca aceasta varianta ar fi corecta, ci numai ca ea exista si ca mentionarea ei a fost considerata necesara, alaturi de mentionarea si a altor variante regionale ori populare. Daca ar fi fost corecta, ar fi aparut chiar in titlul unui articol din acel dictionar, sub forma PAMBLICA vezi PANGLICA. Si ar mai fi aparut, desigur, si in Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane(DOOM), ceea ce, fireste, nu a fost cazul. Fie ca ne dam seama, fie ca nu, limba romana este cea mai de pret mostenire pe care o avem, asa cum suntem noi, cu toate ale noastre, mai bune ori mai rele.

 • gino 3 ani

  Faptul că a pronunțat un regionalism nu cred că este o tragedie,ci dezacordurile monstruoase pe care le face acest ,,intelectual,,de bodega !

 • Doru Mihaescu 3 ani

  Pronuntari regionale moldovenesti sunt chiatra in loc de piatra, copchil in loc de copil, ghine in loc de bine, cucos in loc de cocos, verdi in loc de verde, spariet in loc de speriat, o fost, o mers in loc de a fost, a mers etc etc. Toate se datoreaza unor fenomene fonetice specifice si pot fi ilustrate si cu numeroase alte exemple. In cazul de fata este vorba pur si simplu de redarea gresita a unui anumit cuvant si nu de un fenomen fonetic al graiului moldovenesc, pe care sa-l putem regasi in situatii asemanatoare. Avem de-a face asadar cu un caz particular, datorat perceperii gresite a unui anumit imprumut lexical. Ardelenismul etimologic pantlica a devenit, prin asimilare regresiva, panclica, apoi, prin inlocuirea lui c cu perechea lui sonora, g, panglica, varianta care s-a impus, ajungand la statutul de forma literara a cuvantului respectiv. Pe de alta parte, este foarte adevarat ca dezacordurile gramaticale de tot felul, prezente la tot pasul in limbajul domnului fost rector, profesor universitar, conducator stiintific de doctorate si actual ministru al Educatiei si Invatamantului din Romania sunt cu mult mai grave si mai rusinoase pentru un intelectual si cu atat mai mult pentru unul originar din tinuturile lui Mihai Eminescu, Eugen Lovinescu si a atator altor nume ilustre. „Nasc si la Moldova oameni „, dar, din pacate, nu numai de felul celor la care se gandea Miron Costin, atunci cand asternea pe hartie aceste inaltatoare si pline de speranta cuvinte…

 • Cu siguranta ,,panglica,, lui Laurentiu Leoreanu,este de la colegul lui din PNL,Primarul Chitic,de la inagurarea, WC-ului dintr-o scoala din P.Neamt.Consider ca domnului Leoreanu ar trebui sa-i fie rusine,,,,este moldovean si sa ne fie iertat, de cate ori, nu a folosit si dumnealui regionalisme si a stalcit cuvintele ,in discursurile sale, in calitate de Primar,dar bineinteles a uitat sau se face ca a uitat!!!Da ,sunt intelectual ,sunt moldovean si am auzit nu odata, zicandu-se cuvantul ,,pamblica,,in loc de panglica,si poate de multe ori ,am rostit si eu acest cuvant.Si care este problema??? poti fi considerat incapabil,incompetent,incult,analfabet ,zicand acest cuvant???In asta consta,competenta Ministrului Educatiei si mersul bun al invatamantului romanesc???eu unul nu cred,,,,este doar o magarie ca de altfel, multe ale opozitiei,ale Pnlului si a celor din USR.Rusine domnule Leoreanu ,mai bine te-ai auzi cum te exprimi dumneata si apoi sa critici pe altul,rusine opozitiei,care are mult mai multi ,,analfabeti,,cu diploma decat insinuiaza ca exista in P.SD.!!!