[VIDEO] Cum a fost destructurată rețeaua internațională de hoți minori cu ramificații în Roman

HomeActualitate

[VIDEO] Cum a fost destructurată rețeaua internațională de hoți minori cu ramificații în Roman

 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Gîndac Aurel, Drugu Gheorghe, Sănătescu Spania, Roman Marius, Bobocel Somna şi Leonte Norica, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și trafic de minori, informează un comunicat al DIICOT.

 

Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite

Procurorii DIICOT afirmă că în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, pe raza municipiului Iaşi s-a constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe linia traficului de minori, constând în exploatarea unor minori, cu vârste cuprinse între zece şi 13 ani, care erau determinaţi să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului, propriii părinţi ai minorilor.

Membrii grupului îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexuri comerciale, unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori, care le ascundeau în anumite locuri, de unde, ulterior, erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinţii acestora.

 

Minorii erau instruiţi de părinţi cum să comită furturile

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că minorii exploataţi nu au urmat cursuri şcolare sau, în unele cazuri, le-au abandonat, având în vedere preocupările infracţionale. Minorii au fost instruiţi de către părinţi să acţioneze în grup, în unele cazuri chiar cu violenţă, pentru a-şi asigura scăparea. În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenţi la unităţile şcolare de pe raza municipiului Iaşi, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în staţiile de aşteptare, cărora le-au fost sustrase sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare.

„Minorii victimă au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, cercetările efectuate au evidenţiat o strânsă legătură între părinţi şi minori. Victimele au perceput în mediul familial ca un fapt normal săvârşirea de furturi şi predarea familiei a bunurilor sustrase. S-a constatat că aceştia au susţinut în unele cazuri faţă de lucrătorii de poliţie, care i-au prins în flagrant sau identificat ca autori ai faptelor de furt, că sunt trimişi de către părinţii lor să fure şi să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreţine întreaga familie care este compusă din număr mare de membri, inclusiv majori care nu prestează activităţi legale aducătoare de venituri. Prin neasigurarea condițiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forțeze pe minori să fure, aducându-i, practic, într-o stare de sclavie”, afirmă procurorii DIICOT.

 

Părinții au speculat faptul că minorii nu răspund penal

Membrii grupării infracţionale au acţionat, în anii anteriori, în state din vestul Europei, respectiv Spania, Franţa, Belgia, unde s-au ocupat cu furturile din buzunare, context în care unii dintre ei au făcut obiectul unor proceduri judiciare. Începând din anul 2015, aceştia s-au retras în ţară, unde au pus la punct reţeaua de hoţi din buzunare, compusă din propriii copii minori, speculând faptul că aceştia nu răspund penal şi în acest mod se obţin venituri consistente. În paralel, în mod personal au efectuat deplasări în străinătate, unde au comis în mod direct sau au coordonat alţi copii ai lor majori în comiterea de furturi din genţi sau buzunare, cu predilecţie Franţa.

„Bunurile sustrase, în funcţie de natura lor, erau împărţite sau valorificate pe piaţa neagră, un rol important pe acest segment revenind inculpaţilor Roman Marius şi Drugu Gheorghe. Investigaţia penală a evidenţiat faptul că pe raza municipiului Iaşi furturile din buzunare sau din genţi au cunoscut, în perioada ianuarie 2015 – martie 2017, o creştere alarmantă, zilnic au avut loc furturi din buzunare şi din genţi având ca autori minorii din cadrul familiilor care compun grupul infracţional, cât şi alţi minori care au participat în mod direct sau compuneau grupul de hoţi care se deplasau pe raza municipiului Iaşi. În cadrul hoţilor din buzunare existau reguli bine stabilite privind modul de acţiune şi de împărţire a produsului infracţiunii, în cazul de faţă bunurile furate. În evidenţele Poliţiei Municipiului Iaşi – Biroul de Investigaţii Criminale au fost înregistrate, în perioada sus menţionată, un număr însemnat de dosare penale cu autori necunoscuţi, privind furturi din buzunare sau din genţi, fapt ce a indus în rândul populaţiei un puternic sentiment de nesiguranţă, insecuritate şi de teamă de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a frecventa zone aglomerate, respectiv căile de acces în incinta complexurilor comerciale, în speţă Complexul Palas”, mai spun procurorii DIICOT.

 

„Minorii au ajuns să trateze faptele pe care le comit ca un mod de a se distra”

Pe fondul lipsei de răspundere penală pentru cei cu vârsta sub 14 ani, minorii, sub impulsul familiei, au comis un număr mare de furturi din buzunare şi genţi, fiind cei care abordau victimele şi comiteau fapta.

„În cadrul cercetărilor s-a reuşit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau pe relaţiile de rudenie, cât şi a interesului de grup. Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare, minorii au ajuns să trateze faptele pe care le comit ca un mod de a se distra”, precizează DIICOT.

Legăturile existente între membrii grupării au rezultat și din faptul că minorii părăseau România însoțiți de membri ai grupării infracționale, în baza unor procuri notariale emise de părinți. De asemenea, minorii participau la furturi alături de alți minori, care făceau parte din alte familii, lucru care denotă legăturile dintre membrii grupării.

 

Limbaj codificat: banii erau numiţi „albe”, telefoanele sau portofelele „portocale”, „a mânca” însemna a fura

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, pentru a obţine în continuare din activităţi infracţionale sume importate de bani sau bunuri de valoare, o parte dintre membrii grupului s-au deplasat împreună cu minorii exploataţi în Franţa – oraşul Paris, loc în care au acţionat în perioada anterioară.

„Astfel, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că la data de 12.04.2016, inculpata Sănătescu Spania, împreună cu două minore, s-au îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Bacău cu destinaţia Paris. Persoanele investigate au intensificat activitatea infracţională, în Paris fiind vizaţi turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului Paris.

În Paris, minorii au fost coordonaţi de către inculpata Sănătescu Spania, alias Anglia, cazarea fiind iniţial în barăci, într-un parc sau teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din municipiul Roman. La rândul său, inculpata Sănătescu Spania era coordonată de către inculpatul Drugu Gheorghe, care a instruit-o atât pe ea, cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiţi «albe», telefoanele sau portofelele «portocale», «a mânca» însemna a fura.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpata Sănătescu Spania a asigurat în Paris cazarea şi coordonarea la furat a fiicelor inculpatei Bobocel Somna care, în mod direct sau prin intermediul inculpatului Drugu Gheorghe, era informată cu privire la activitatea fiicelor sale, bunurile sustrase şi modalitatea în care urma să primească în ţară produsul infracţiunii.

La data de 12.05.2016, concubina inculpatului Roman Marius, inculpata Răileanu Valentina, căreia i se spune «Bijuteria», s-a deplasat în Franţa – Paris, împreună cu un grup de minori de etnie rromă, având ca scop comiterea de furturi din buzunare şi acte de cerşetorie.

Bunurile sustrase și sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul Drugu Gheorghe a coordonat primirea sumelor de bani şi a coletelor în ţară expediate de către inculpata Sănătescu Spania. Atât coletele, cât şi sumele de bani erau primite atât pe numele inculpatului Drugu Gheorghe, cât şi pe numele altor persoane interpuse”, mai spun procurorii DIICOT.

 

Ținte predilecte: campionatul european de fotbal Euro 2016 şi Conferința ONU de la Paris privind schimbările climatice

Întrucât din actele de urmărire penală rezultau indicii care au condus la suspiciunea că minorii erau transportaţi în oraşul Paris – Franţa unde erau determinaţi de propriii părinţi să comită furturi în beneficiul lor şi având în vedere că autorităţile judiciare franceze investigau un grup infracţional format din cetăţeni români, domiciliaţi pe raza municipiilor Iaşi şi Roman, printre care se regăseau şi persoanele care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză penală, urmare a schimbului de mesaje între autorităţile judiciare din România şi Franţa, la data de 22 februarie 2017 a fost încheiat un Acord pentru crearea unei echipe comune de anchetă.

Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016, în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum campionatul european de fotbal Euro 2016, şi Conferința ONU de la Paris privind schimbările climatice – COP21, de la finalul anului 2015.

„Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman, iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau. În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara, aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate, care erau predate adulţilor”, precizează comunicatul DIICOT.

Prejudiciu de 600.000 de euro

Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011 – 2016, a fost estimat la peste 600.000 de euro din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în România.

Astfel, din actele de urmărire penală ale autorităţilor judiciare franceze, coroborate cu datele existente în prezenta cauză penală, a rezultat faptul că pe raza oraşelor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională organizată, compusă din membrii mai multor familii de rromi, pe sistemul relaţiilor de rudenie, cât şi a interesului material, care, în mod coordonat, din anul 2011 până în prezent, şi-au determinat propriii copii minori să comită furturi din buzunare şi din genţi atât pe raza municipiului Iaşi, cât şi pe teritoriul Franţei, oraşul Paris, şi-au exploatat şi exploatează şi în prezent propriii copii.

În urma constituirii echipei comune de anchetă au fost demarate investigaţii, fiind realizat un schimb de informaţii între autorităţile judiciare din România şi Franţa, care au condus la identificarea unor minori care şi-au declinat identităţi false în Franţa, precum şi identificarea persoanelor majore care coordonează minorii la furat.

În cadrul activităţilor comune de anchetă, autorităţile judiciare franceze au transmis faptul că membrii grupării şi-au mutat locul de cazare din imobilul situat în cartierul Saint Denis, pe care îl ocupau ilegal, fiind localizaţi într-o tabără ilegală, amplasată în aceeaşi zonă, lângă un complex comercial de la periferia oraşului Paris.

„Cercetările efectuate în cauză, atât în faza de început, cât şi după constituirea echipei comune de anchetă româno-franceză, au evidenţiat existenţa unei strânse legături între membrii familiilor din municipiile Roman şi Iaşi, care au acţionat activ pentru realizarea de venituri din exploatarea propriilor copii, pe care i-au exploatat şi îi exploatează şi în prezent. Cercetările efectuate în prezenta cauză au fost extinse şi cu privire la alte persoane din municipiile Iaşi şi Roman, cu privire la care există suspiciunea că îşi exploatează în mod direct sau prin interpuşi propriii copii, pe care îi determină să comită furturi din buzunare”, precizează DIICOT.

În cursul zilei de marți, 20 iunie, inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Unității de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene – EUROJUST.

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții şi inculpații beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție”, mai precizează comunicatul DIICOT.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0