Prima paginăCultural

„Vicleniile lui Scapino” după Molière, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

„Vicleniile lui Scapino” după Molière, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Dimensiune text

 

În acest sfârșit de săptămână, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț poate fi urmărită piesa „Vicleniile lui Scapino” după Molière, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Reprezentațiile au loc sâmbătă, 21 ianuarie, și duminică, 22 ianuarie, ora 19.00. Din distribuție fac parte actorii: Dan Grigoraş, Daniel Beşleagă, Florin Hriţcu, Dragoş Ionescu, Nora Covali, Corina Grigoraş, Cătălina Bălălău, Cezar Antal, Rareş Pîrlog și Aida Avieriței.

 

„Premiera absolută a «Vicleniilor lui Scapino» a avut loc pe 24 mai 1671, la Palais-Royal, Paris, rolul lui Scapino fiind  jucat chiar de Molière. Spectacolul a fost retras în luna iunie şi a fost puţin reluat în timpul vieţii autorului (de 18 ori). Astăzi, probabil că nu există teatru european care să nu fi montat măcar o dată această piesă. Pentru Teatrul Tineretului, aceasta are o puternică amprentă afectivă: este premiera care a deschis prima stagiune a secției Piatra Neamț – Teatrul de Stat Bacău, deci primul spectacol din repertoriul TT. Evenimentul a avut loc pe 3 octombrie 1958, fiind un spectacol preluat de la Studioul «Casandra» al Institutului de Teatru București, în regia lui David Esrig, scenografia: S. Briss. În 1992, piesa a fost montată de Nicolae Scarlat, asistent de regie Corneliu Dan Borcia, scenografia Adina Panaitescu. În 2014, piesa revine în repertoriul TT, îmbrăcată în haină nouă de tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu. Undeva, pe o plajă, unde este fieful tinerilor dezlănțuiți în distracție, Scapino și-a lăsat (în alt secol) pălăria țuguiată, costumul cu dungi verzi pe fond alb, sabia de lemn, masca și s-a îmbrăcat în pantaloni scurți. Dar spiritul lui de panglicar viclean, capabil să te vândă într-o lingură de apă, a rămas același ca pe vremea lui Molière. Farsa lui Molière a prins culoarea vremurilor noastre: cu trabant flower-power, investit cu inedite funcții de divertisment, cu doze de bere eliberându-și vulcanic conținutul în toiul petrecerilor pe plajă etc., dar sensurile cu care a învestit-o autorul au rămas aceleași: zeflemisirea obtuzității, plăcerea enormă a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile”, afirmă Raluca Naclad, consultant artistic.

Biletele se găsesc la agenția Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, la prețul de 20 de lei (50% reducere pentru elevi și studenți) și 26 de lei la lojă. Detalii pe adresa web a Teatrului Tineretului, http://www.teatrultineretuluint.ro.

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0