Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „Avem două provocări majore: campania de fake-news și neîncrederea românilor că putem gestiona procesul de vaccinare”

HomePolitica

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu: „Avem două provocări majore: campania de fake-news și neîncrederea românilor că putem gestiona procesul de vaccinare”

Din interacțiunea pe care am avut-o cu nemțenii și din comentariile citite pe rețelele sociale, am observat că, în continuare, un număr semnificativ de români nu vor să se vaccineze. Ne aflăm într-un context atipic și, de aceea, cred că întreaga clasă politică trebuie să aibă un singur obiectiv: să lase bătălia politică și să convingă fiecare român în parte că vaccinarea este singura soluție pentru a reveni la o viață normală și pentru a relansa economia.

În plus, ne dorim ca, în perioada imediat următoare, să ajungem la o scădere a răspândirii virusului pentru ca activitatea elevilor și preșcolarilor să fie reluată în sălile de clasă.

De asemenea, este esențial ca sectorul Horeca, atât de afectat peste tot în lume de pandemie, să își revină și să putem să reluăm activitățile în interior, cum ar fi, de exemplu, reuniunile de familie și cu prietenii. După cum știți, dacă rata de infectări este sub 3 la mia de locuitori, atunci restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc se pot deschide. De exemplu, studiile au dovedit deja faptul că vaccinul Pfizer oprește transmiterea virusului. Sunt convins că tot mai mulți români care poate mai au rezerve vor putea constata și de la prieteni, cunoscuți, amici, care s-au vaccinat că vaccinarea este sigură și îi va feri de contractarea virusului.

Pe de altă parte, în rândul celor care vor să se vaccineze există o frustrare pe care o înțeleg foarte clar privind capacitatea de a gestiona procesul de vaccinare. Da, ne asumăm greșelile: știm că au fost probleme privind sistemul de programare, că există români nemulțumiți că nu avem suficiente doze chiar din acest stadiu pentru ca fiecare dintre noi să fie vaccinat în următoarele două săptămâni, dacă se poate. Sunt însă mândru de capacitatea statului român de a gestiona procesul de vaccinare în condițiile în care România se află pe locul 6 dintre statele Uniunii Europene și locul 18 la nivel global.

România are deja contractate 12,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și 3,4 milioane doze de vaccin Moderna. Premierul Cîțu a cerut suplimentar Comisiei Europene încă 8 milioane doze de Pfizer. Epuizarea locurilor disponibile pentru vaccinare este cauzată strict de numărul de doze pe care îl primim de la Uniunea Europeană. România are o capacitate logistică de administrare a vaccinului mai mare decât cantitatea de vaccin disponibilă în acest moment. Cererea este, în acest moment, mult mai mare decât disponibilul primit de la Uniunea Europeană. Acesta este motivul pentru care mulți nu își găsesc loc în acest moment. De îndată ce vin vaccinuri de la Uniunea Europeană, acestea vor fi puse la dispoziție.

Concomitent va crește și numărul centrelor de vaccinare necesare pentru administrarea mai multor doze de vaccin. Până la sfârșitul lunii septembrie, 10,4 milioane de români, 70% dintre cei care trebuie vaccinați – 15 milioane – vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin.

A fost un an greu, dar vă rugăm să mai avem puțină răbdare și încredere că doar împreună ne putem convinge apropiații să se vaccineze și să scăpăm de pandemie pentru a reveni la o viață normală. Și eu mă voi vaccina, am mare încredere în vaccinul anti-Covid, dar atunci când îmi va veni rândul.

 

Laurențiu Leoreanu,
Deputat PNL de Neamț

Comunicat de presa

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • Nelu 2 ani ago

  Stimate domn deputat, un an de zile PNL s-a ocupat de gestionarea pandemiei si a facut-o in mod lamentabil! Anul acesta va ocupati de vaccinare si o faceti la fel de rau! De celelalte probleme ale tarii si ale cetatenilor ei, cand aveti de gand sa va ocupati? Vrem rezultate nu povesti! In ce priveste coruptia si lupta pt. „ciolan”, observam ca nu va deosebiti cu nimic fata de PSD! Cum e posibil sa tolerati in partid coruptii? N-ati luat nici-o atitudine fata de d-ul Costel Alexe, fost ministru al mediului, actualmente presedinte al CJ Iasi care ne sfideaza spunand ca:”a beneficiat de foloase necuvenite cu respectarea legii”!?

 • Kostica 2 ani ago

  Ati mai spus ca mariti pensiile cu 8% + rata inflatiei. – nimic. Multa gargara in spatiul public.
  Nu faceti nimic pentru a colecta mai multi bani la buget de la afaceristii care va sunt parteneri in afaceri – lumea vede asta.
  Restul e praf in ochi.
  Kostica