Familia unui bătrîn a depus plîngere împotriva medicilor după ce acesta a murit în spital. El a fost internat la Spitalul Județean Neamț și operat la Roman. Cei care anchetează cazul spun că s-au respectat toate procedurile.
Săptămîna viitoare, Colegiul Medicilor Neamț (CMN) se va reuni în ședință pentru a se pronunța în cazul unei plîngeri depuse de rudele unui pacient decedat în condiții considerate suspecte. În luna iulie, Ioan Mitrofan, de 78 de ani, din Gîrcina, a fost internat la Spitalul Județean Neamț, pentru o operație de peritonită. Întrucît secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Neamț se afla în reparații, s-a convenit, printr-un protocol, ca, timp de patru zile, bolnavii care ar fi avut nevoie de intervenții chirurgicale să fie operați la Roman. De altfel, Ioan Mitrofan a fost și singurul pacient care a fost trimis la Roman în această perioadă. După intervenția chirurgicală, bătrînul a decedat, iar fiica lui a depus o plîngere la CMN, prin care acuza faptul că la Spitalul Județean bătrînul nu a fost investigat la timp, apoi a fost trimis la un spital de rang inferior să fie operat și nu a fost transportat cu un elicoper la un spital din Iași. Ancheta este în curs de finalizare, însă primele concluzii sînt nefavorabile fiicei bătrînului.
„Din punctul nostru de vedere, această plîngere nu are legătură cu medicina. Este o plîngere făcută pentru a găsi un țap ispășitor din partea unei persoane care nu are legătură cu țara noastră și care descoperă cu surprindere sistemul sanitar românesc, cu toate imperfecțiunile lui. Ancheta este aproape de final și primele concluzii arată că s-au respectat toate procedurile în vigoare. În primul rînd, pacientul a stat trei zile acasă, astfel că, în momentul în care s-a prezentat la spital, prezenta simptome atipice. În al doilea rînd, timpul de transport la Roman nu a fost așa de mare încît să influențeze starea de sănătate. Apoi, Spitalul Municipal de Urgență Roman are același grad ca și Spitalul Județean. În cele din urmă, medicii de la Iași au spus foarte clar că pacientul poate fi operat în orice spital, nu numai la ei. Mai mult, perforația de diverticul sigmoidian cu peritonită stercorală este un caz extrem de rar, mai ales la această vîrstă„, a declarat medicul Iosif Koszeghi, președintele CMN.
Comentarii