Prima paginăActualitateNeamt

Vasile Pruteanu a fost exclus din CJ

Dimensiune text

Consilierul PNL a fost exclus pentru conflict de interese. Argumentele sale, că termenul este depășit și soluția instanței nu este definitivă, nu au convins consilierii județeni. Vasile Pruteanu a declarat că se va adresa instanţei împotriva preşedintelui interimar Constantin Iacoban şi a secretarului general al judeţului, Daniela Soroceanu.

Consilierul judeţean Vasile Pruteanu (PNL) a fost exclus din cadrul legislativului judeţean de colegii săi. Proiectul privind încetarea mandatului lui Vasile Pruteanu a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, 12 decembrie, împreună cu alte zece proiecte suplimentare. La solicitarea preşedintelui interimar Constantin Iacoban, ordinea de zi a fost renumerotată, astfel că proiectul care l-a vizat pe Vasile Pruteanu a fost primul la vot. Vot care s-a exprimat după mai bine de 20 de minute de discuţii.

„Am rămas surprins, la fel ca mulţi dintre consilierii judeţeni, de punerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre, iniţiat de domnul preşedinte interimar Iacoban şi de doamna secretar general Daniela Soroceanu. Îl întreb pe domnul Iacoban, cu respectul cuvenit funcţiei pe care o ocupă: care este motivarea legală a susţinerii acestui proiect de hotărâre?”, a întrebat Vasile Pruteanu. „Eu vă înţeleg situaţia, însă legea ne obligă…”, a precizat Constantin Iacoban. „Nu vă supăraţi, care lege? Vorbiţi pe articole, aşa trebuie să vorbească un preşedinte.” „Dacă începeţi aşa, eu supun la vot proiectul.” „Dar nu e normal să discutăm  pe legi?” „Există expunere de motive la proiect şi acolo sunt explicaţiile. O voi ruga pe doamna Soroceanu să vă explice”, a spus Iacoban.

„În luna august am încercat introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre. În Legea specială 176/2010 spune clar că motivul încetării a unui mandat, a eliberării din funcţie, este inclusiv conflictul de interese. În ceea ce vă priveşte pe dumneavoastră, domnule consilier, aţi avut două dosare şi două raporte de evaluare la Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI). Pe motivul incompatibilităţii, dosarul a fost clasat, dar, aşa cum a decis Curtea Constituţională…”, a afirmat Daniela Soroceanu, secretarul general al judeţului.

pruteanu 02„Dar nu are nicio legătură ceea ce spune Curtea Constituţională! Unde am conflict de interese? Hai să nu dezinformăm oamenii că, dacă nu votează, vor fi sancţionaţi. Eu le cer scuze colegilor consilieri judeţeni pentru amenda primită (n.red. – consilierii jdueţeni au fost amendaţi de ANI pentru că nu au introdus proiectul pe ordinea de zi în luna august), dar în instanţă se va câştiga. Dacă dumneavoastră sunteţi garantul aplicării legii în Consiliul Judeţean, vreau să o faceţi cu profesionalism, şi nu după indicaţii politice şi telefoane primite. Vă trimit la articolul 26, alineatul 3, şi articolul 29, aliniatul 3, din Legea 176/2010: «sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de şase luni de la rămânerea definitvă a raportului de evaluare». Dumneavoastră sunteţi jurist, doamna Soroceanu, şi vreau să vă citesc ceva: «în materia răspunderii disciplinare funcţionează în mod strict şi obligatoriu termenul de şase luni, termen scos în evidenţă în adresa nr. 6708 din 13.05.2014». A fost clar că sunt şase luni? Au trecut aceste şase luni şi prima hotărâre a comisiei (n.red. – comisia juridică a Consiliului Judeţean) a constatat clar că a fost depăşit termenul”, a explicat Vasile Pruteanu.

Acesta a adăugat că nu ţine neapărat la funcţia de consilier, dar că e o chestie de principiu. „Aţi mai primit o solicitare de la ANI, doamna Soroceanu?”, a întrebat consilierul PNL. După întrebări repetate, secretarul judeţului a confirmat că nu s-a mai primit nicio altă solicitare de la ANI, faţă de luna august.

„Raportul întocmit de ANI a fost considerat inadmisibil pentru că nu putea să-l judece Curtea de Apel Bacău şi s-a trimis cauza spre Parchet, unde s-a dispus neînceperea urmăririi penale, întrucât nu sunt întrunite elemente constitutive ale conflictului de interese. Îi este frică, cumva, cuiva de la dumneavoastră din partid sau din alte partide că voi candida la preşedenţia Consiliului Judeţean şi se încearcă aceste presiuni? Chiar dumneavoastră, doamna Soroceanu, aţi trimis adresă la ANI, prin care aţi spus că proiectul nu poate fi introdus pe ordinea de zi. Mi s-a cerut să-mi dau demisia, ca să fie linişte în Consiliul Judeţean (CJ) şi, stimaţi colegi, nu ţin cu mâinile de acest scaun, dar nu puteţi face asta doar pentru că aţi primit un telefon. Când mi-aţi propus să fiu vicepreşedinte al CJ Neamţ, din partea PNL, eram bun şi, acum, după două săptămâni, nu mai sunt bun?”, a mai spus Vasile Pruteanu, care a reamintit că a trecut un an de la raportul ANI.

„Mai aveţi? Dacă mai aveţi, mai spuneţi”, a intervenit Constantin Iacoban. Pruteanu a declarat că îi consideră vinovaţi de presiunea împotriva sa pe Daniela Soroceanu şi pe Vasile Vişan, noul consilier personal al lui Iacoban.

Avizul comisiei juridice pentru acest proiect de hotărâre a fost favorabil, cu două voturi împotrivă: cel al lui Adrian Bourceanu (PSD) şi cel al lui Gabriel Pavăl (PNL). „Eu rămân consecvent punctului meu de vedere, pe care l-am exprimat când s-a supus prima dată plenului această chestiune. Nu pot să mă contrazic, chiar dacă ANI a aplicat o amendă. Urmează să vedem, ANI este o instituţie care poate greşi, nu este Dumnezeu pe pământ. Eu consider că ANI a greşit, consider că este depăşit terrmenul acela de şase luni”, a explicat Adrian Bourceanu, consilier judeţean.

Consilierul judeţean Daniel Vasiliu-Moise a precizat că nu a fost o discuţie în partidul din care face parte (UNPR) cu privire la acest proiect şi că se va abţine de la vot, pentru că nu a participat la şedinţa din luna august şi nu a înţeles exact despre ce este vorba.

Discursul lui Vasile Pruteanu nu i-a sensibilizat pe colegii săi. Proiectul a fost adoptat cu 21 de voturi pentru, şapte împotrivă şi trei abţineri, după care Vasile Pruteanu a părăsit sala de consiliu. Înainte de a părăsi sala, Vasile Pruteanu a spus că se va adresa instanţei împotriva preşedintelui interimar Constantin Iacoban şi împotriva secretarului general al judeţului, Daniela Soroceanu. „Diseară, când veţi pune capul pe pernă, să ştiţi că veţi avea insomnii, pentru că aţi făcut o mare greşeală”, i-a zis Pruteanu lui Iacoban. „Nu vă faceţi griji”, a fost răspunsul preşedintelui interimar al CJ Neamţ.

Partajează articolul
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • rromascan 7 ani

    Vai, doamna Angelica,ce frica aveti de dusmanii ,care se plimba prin CJ ,incat nici n-ati putut dormi !Aceste declaratii de mare admiratoare trebuia sa i le faceti domnului Pruteanu cand erati amandoi angajati ai Inspectoratului Scolar !Auzi:,,parca-s si mai frumosi si mai tineri si mai cuminti si oameni dintr-o bucata”Legea sa-si spuna cuvantul ca sunt revoltat din cauza penalilor din toate structurile statului!