HomeActualitateRoman

Vânzătorii din pieţe vor încălzire

Administraţia Pieţelor are în vedere instalarea unor sisteme de încălzire pe viitor, în momentul în care alte proiecte de o importanţă mai mare ale autorităţior locale vor fi finalizate.

Scăderea temperaturii din ultimele zile creează probleme comercianţilor din pieţele romaşcane. Numai Piaţa Smirodava este protejată de condiţiile meteo nefavorabile. În Piaţa Smirodava, cele două hale sunt acoperite şi beneficiază de încălzire cu aeroterme. Comercianţii care vin, însă, în piaţa din zona Anton Pann trebuie să găsească alte modalităţi de a-şi proteja marfa sau să aştepte încălzirea vremii pentru a-şi expune marfa. Piaţa Mare a oraşului este numai parţial protejată de temperaturile reci, fiind acoperită, însă, când temperaturile scad, frigul se resimte.

Frigul îi determină pe comercianţi să-şi scurteze programul de lucru din ce în ce mai mult. Ei sunt îngrijoraţi că prelungirea zilelor cu temperaturi scăzute se va reflecta asupra vânzărilor. Maria C. este din Roman şi are o grădină de zarzavaturi la marginea oraşului. Este vânzătoare în Piaţa Mare de peste cinci ani. Iniţial, îşi vindea marfa în Piaţa Mică, dar apropierea de grădină a determinat-o să se mute la o tarabă din marginea Pieţei Mari. Cu toate că fiul său o mai ajută, problemele de sănătate nu îi permit Mariei să vină în piaţă tot anul. „Frigul este greu de îndurat”, spune ea.

Femeia mărturiseşte că toţi comercianţii se plâng de frigul din piaţă în perioada iernii, deşi autorităţile locale au protejat spaţiul în care comercianţii îşi expun marfa. Singura soluţie este să se îmbrace foarte gros, dacă temperaturile scad prea tare. „Preţurile la zarzavaturi sunt neschimbate de multă vreme. Țelina este 4 lei kilogramul, păstârnacul – 5 lei, morcov – 1,5 lei”, spune Maria C.

Pentru producătorii din Roman, taxa pentru o tarabă ajunge la 300 lei pe lună, iar pentru producătorii din afara Romanului se plăteşte o taxă de nouă lei pe metrul pătrat, zilnic. Pentru a asigura o ofertă variată, autorităţile au făcut recomandarea ca fiecare comerciant să aibă o singură tarabă. În Piaţa Mare sunt 120 de tarabe pentru producători şi 15 tarabe destinate firmelor care comercializează produsele. Pe durata toamnei, pentru a face faţă abundenţei de produse, administraţia pieţelor suplimentează numărul tarabelor cu 15 sau 20. Pentru a uşura comercializarea produselor din Piaţa Mare pe timpul iernii, Administraţia Pieţelor are în vedere instalarea unor sisteme de încălzire pe viitor, în momentul în care alte proiecte, de o importanţă mai mare, ale autorităţior locale vor fi finalizate. Un astfel de exemplu este parcarea etajată din zona Pieţei Mari, care are rolul de a facilita accesul cetăţenilor în piaţă.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • jiji 9 ani ago

    AUZI LA EI,MAI VOR LIPOVENII SI CALDURA. NUSTIU CE LE MAI TRBUIE CALDURA DACA SE INCALZESC CU LICHID DE 40 DE GRADE.