HomeActualitate

Vacanțe în siguranță

În perioada 18 – 29 iunie, la nivel național, polițiștii desfășoară campania de informare destinată elevilor pentru o „Vacanță în siguranță”.

 

Campania se adresează copiilor cu vîrsta între șapte și 14 ani, scopul acțiunilor desfășurate fiind acela de creștere a gradului de informare a elevilor din clasele I – VII, astfel încît copiii să nu devină victime și să nu fie implicați în activități infracționale.

În cele două săptămîni ale campaniei, vor fi organizate întîlniri cu elevii în cadrul unităților de învățămînt. De asemenea, polițiștii se vor afla în locuri publice frecventate de copii, pentru a le da informații destinate prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Neamț, precum și din structurile de poliție rutieră, de ordine publică și investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, le vor da sfaturi elevilor cu privire la siguranța rutieră, le vor vorbi despre disparițiile de minori, le vor prezenta modalități de autoprotecție în diverse situații și de siguranță pe internet, dar le vor prezenta și cazuri de delincvență juvenilă și comportamente antisociale sancționate de lege. Totodată, vor fi înmînate prezentări cu caracter preventiv învățătorilor și profesorilor diriginți și vor fi distribuite materiale preventive tematice.

Pentru ca vacanța de vară să fie petrecută fără evenimente negative, polițiștii recomandă copiilor să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să nu intre în anturaje dubioase, să fie prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întîmplător și să nu primească nimic de la persoane necunoscute sau despre care au puține informații. De asemenea, se recomandă atenție la „lumea virtuală”, pentru ca minorii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliția Rutieră recomandă celor mici să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora și să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini și să nu se deplaseze cu rolele sau skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice.

După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, polițiștii recomandă părinților să îi îmbrace cu îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor.

Polițiștii îi sfătuiesc pe părinți să discute deschis cu copilul lor, să-l învețe cum să reacționeze în situația în care se rătăcește, să se asigure că acesta cunoaște numele complet al părinților, numărul de telefon, precum și adresa acestora.

Cînd plecați în vacanță, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice, nu lăsați copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate, învățați-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă! Nu-l trimiteți singur să cumpere ceva! Învățați-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-și caute părinții. Dacă s-a pierdut, învățați-l să apeleze la un polițist, salvamar, o vînzătoare sau un adult însoțit de un copil! Învățați-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau amenințat! Asigurați-vă că va spune întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoțească!„, îi sfătuiesc polițiștii pe părinți, pentru a evita situațiile care pot transforma o vacanță plăcută într-o dramă.

În cazul în care părinții se confruntă cu dispariția copilului, aceștia trebuie să apeleze în cel mai scurt timp Poliția, la numărul unic de urgență 112 sau la numărul de telefon european 116.000.

Comentarii

WORDPRESS: 0