Prima paginăRural

Va naște la finalul clasei a opta

Dimensiune text

O elevă în clasa a VIII-a de la Școala Ion Creangă este însărcinată în luna a patra.

 

Semestrul II al anului școlar 2011 – 2012 a început cu o surpriză neașteptată pentru conducerea Școlii Ion Creangă. Directorul unității de învățămînt, profesoara Elena Prichici, a aflat că eleva Maria Delia S., din clasa VIII-a, originară din satul Recea, este însărcinată în luna a patra. „Situația stîrnește uimire dacă luăm în calcul faptul că Delia este o fată retrasă. Nu am văzut-o niciodată cu vreun băiat. Nu s-a cunoscut că este însărcinată, deși este slăbuță. Pe de altă parte, cazul nu surprinde, pentru că fata provine dintr-o familie dezorganizată. Părinții ei s-au despărțit cu ani în urmă. Tatăl fetei a plecat la Constanța, iar mama – la muncă în străinătate. A lăsat-o pe Delia în casa bunicilor, în grija fratelui mai mare, căsătorit, care are puțin peste 20 de ani”, a declarat Elena Prichici, directoarea Școlii Ion Creangă.

 

Mama fetei vine în țară

 

Deși mama fetei ține legătura cu școala, aceasta a aflat că va deveni bunică odată cu toată lumea. „La aflarea veștii, mama nu a fost încîntată. A vorbit cu diriginta fetei la telefon și a anunțat că se va întoarce în țară”, spune directoarea școlii. Nemulțumirea mamei, care a plecat în lume pentru a le face un viitor mai bun copiilor, nu mai poate schimba lucrurile. Lipsa de afecțiune a făcut ca Delia să găsească alinare în brațele unui băiat cu puțin peste 20 de ani, din satul Ion Creangă. „Părinții băiatului cu care Delia a rămas însărcinată au înțeles situația, ba, chiar, au luat-o pe fată să locuiască în casa lor”, spune directoarea.

Consecințele unui astfel de act, mai mult decît afecțiunea – întreținerea de relații sexuale cu minori, sancționată de legea penală – i-au determinat pe părinții băiatului să caute soluții pentru a îndrepta ce se mai poate. „S-au interesat la primărie să vadă dacă tinerii se pot căsători, deși fata este minoră, iar vîrsta minimă pentru căsătorie fără dispensă este de 18 ani”, a spus directoarea.

 

Școala o va susține pe mamă să-și finalizeze anul școlar

 

Despre eleva Delia Maria S., directoarea unității școlare are cuvinte de laudă. „Eleva nu a înregistrat absențe de la școală. A încheiat semestrul I cu bine, fără corigențe”, a spus Elena Prichici. Deși prioritățile fetei, care va deveni mamă la 15 ani și nouă luni, sînt altele, directoarea ar dori ca fata să nu abandoneze semestrul. „Am avut o discuție cu Delia, în care i-am sugerat să finalizeze anul școlar. Ea va avea suportul cadrelor didactice, care vor face în așa fel încît să o evalueze înaintea celorlați copii. Nu știu dacă o să poată da examenele finale, dar încheierea semestrului II va fi în avantajul ei”, a spus directoarea unității școlare.

Fără a fi confruntată cu asemenea situații, directoarea Elena Prichici crede că a fi mamă la o vîrstă fragedă are efecte asupra dezvoltării ei și a copilului. „Cred că aceste cazuri ne arată cît de important este rolul familiei în viața copiilor. Școala poate suplini lipsa părinților pînă la un punct, peste care nu poate trece. Dincolo de consecințe, de implicații și responsabilități, aceste fete, devenite mame din întîmplare, pierd o perioadă importantă din viața lor”, a spus directoarea.

Cazul de la Ion Creangă se află în atenția Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0