Prima paginăActualitate

[UPDATE] Tragedie pe Siret: Tatăl, fata și cei doi băieți au fost înghițiți de ape

Dimensiune text

Cei patru plecaseră la pescuit pe malul Siretului, în zona Recea. Membrii familiei au sărit unul după altul pentru a se salva de la înec. Pînă vineri, la ora 14, doar trupul fetei a fost găsit și scos la mal. Unul din frați a fost găsit mai tîrziu, iar ceilalți doi membri ai familiei abia a doua zi, cu sprijinul pompierilor de la Piatra Neamț și al scafandrilor de la ISU Vaslui.

 

Tragedie pentru o familie din Bașta, în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Vasile Samson și-a luat trei copii și a plecat vineri de dimineață la pescuit, pe malul Siretului. Și-a pus în căruță mîncare și cele necesare pescuitului și i-a luat cu cel și pe cei trei copii ai lui: Răzvan, în vîrstă de șase ani, Alexandru, de opt ani și o fiică adolescentă, Mihaela, de 14 ani. Bărbatul a ales ca loc de pescuit porțiunea de mal vis-a-vis de vechea balastieră din Recea, care este amenajată între Satul Nou și Icușești.

Tatăl copiilor a început să pescuiască, iar la cîțiva metri distanță, sora și cei doi frați mai mici ai săi se jucau pe mal. La un moment dat, unul dintre cei doi băieți a intrat în apă și a fost luat de șuvoi. „Tînăra s-a aruncat după el în apă, dar și celălalt copil a s-a dus în apă, după ceilalți doi. Pe tînără și pe primul copil care a intrat în apă nu i-am mai văzut după cîteva clipe. Cel de-al doilea băiat începuse să-i facă din mînă tatălui său și îi striga ceva. Cînd bărbatul care pescuia a văzut copilul, și-a rupt cămașa de pe el și a intrat în Siret. A reușit să prindă copilul, dar nu au mai reușit să ajungă la mal„, a afirmat Mihai Pădureț, unul dintre văcarii satului.
Acesta, împreună cu un alt bărbat, păzeau vacile și au văzut toată tragedia. Din păcate, nici unul dintre cei doi nu avea telefon mobil. „Am mers repede la un domn de la balastieră și i-am spus să dea telefon la pompieri. Dar, de cînd am văzut noi ce s-a întîmplat și pînă cînd au ajuns pompierii a durat destul de mult, sigur nu mai are cum să găsească pe cineva în viață„, a spus Petru Niță, celălalt văcar.

La scurt timp după ce au început căutările, pompierii au găsit trupul tinerei. În paralel, polițiștii făceau cercetări pentru a stabili identitatea victimelor. Aceasta a fost confirmată cînd, lîngă căruță au ajuns trei tineri din Bașta. Unul dintre aceștia s-a apropiat de trupul neînsuflețit al fetei, iar sumbrele presupuneri s-au adeverit atunci cînd băiatul le-a strigat celorlalți: „Lenuș e moartă„.

Pentru această operațiune, din partea Inspectoratului au fost mobilizați patru ofițeri, 17 subofițeri, o autospecială de lucru cu apă și spumă, autospeciala FRAP (n.r. – foc, salvare/recuperare, ambulanță, persoane), două bărci pneumatice, un sonar și ambulanța SMURD. Căutările au continuat, iar în jurul orei 15.45 a fost descoperită și cea de-a doua victimă a tragediei, Răzvan Samson„, a afirmat căpitan Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț.

În sprijinul echipajelor de pompieri militari a venit și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Roman cu o barcă pneumatică. La ora 16.45, în urma solicitării Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț și a aprobării Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la fața locului a sosit un echipaj de scafandri din cadrul ISU „Podul Înalt” al județului Vaslui. Căutările au durat, vineri, zece ore, neîntrerupt, și au continuat pînă la lăsarea întunericului, dar corpul tatălui și al ultimului dintre copii nu au fost găsite.

În dimineața zilei de 30 iunie, la ora 7.00, căutările au fost reluate de către pompierii militari, fiind trimiși la fața locului un ofițer, zece subofițeri, două bărci pneumatice, un sonar, un autocamion, o autospecială FRAP, ambulanța SMURD  și echipajul de cinci pompieri militari-scafandri din cadrul ISU Vaslui, care a fost găzduit la Detașamentul de Pompieri Roman pe timpul nopții.

La ora 9.28, comandantul intervenției, locotenentul Constantin Luca, a raportat că a fost găsit tatăl celor trei copii luați tribut de apele Siretului, într-un mod tragic și nedrept. Trupul acestuia a fost sesizat pe monitorul sonarului și a fost agățat cu ajutorul unei căngi din dotare de către ofițer, după care a fost scos la suprafață. La ora 11.10, a fost descoperită și scoasă la mal și ultima victimă a acestei tragedii, Alexandru Samson. Și de această dată, locul în care se afla victima a fost identificat cu ajutorul sonarului, trupul acesteia fiind scos de către scafandrii militari din cadrul ISU Vaslui. Misiunea a fost una dificilă, în condițiile în care în zona respectivă, cu cîțiva ani în urmă, a existat o balastieră, iar pe anumite porțiuni adîncimea apei ajungea și la patru metri„, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU Neamț.

 

Scăldatul este interzis în locuri periculoase sau necunoscute

 

Din nefericire, doar pe parcursul lunii iunie a acestui an, tragedia de la Recea este al treilea astfel de eveniment tragic produs în județul Neamț. În urmă cu cîteva zile, un copil din Roman a murit înecat în rîul Moldova, după ce a fugit de acasă, fără acordul părinților, pentru a face baie în zona „podului de fier”, iar la începutul lunii un adolescent din Crăcăoani a murit înecat în rîul cu același nume.

Consecințele tragice ale acestor evenimente apar, de cele mai multe ori, pe fondul nerespectării unor minime reguli care le-ar putea preveni. Odată cu instalarea sezonului cald, mulți oameni  aleg să-și petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă și să se scalde în pîrîuri, rîuri sau acumulări hidroenergetice care, prin capcanele din albii – obstacole reprezentate de crengi, pietre, gropi, sîrme, curenți puternici – pun în pericol chiar și viața înotătorilor experimentați.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, alături de autoritățile publice locale și administratorii cursurilor de apă, reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec: scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens. Dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate. Folosiți în acest scop doar bazinele special amenajate și supravegheate de personal calificat. Nu vă scăldați în rîuri, lacuri, canale de irigații sau de fugă ale rîurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sînt abrupte, curenții sînt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci. Se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement și se va folosi întotdeauna echipamentul de protecție furnizat de acesta.
Le recomandăm părinților să-și supravegheze atent copiii și să nu-i lase niciodată singuri în apă. De asemenea, este indicat ca autoritățile publice locale și operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafețe de apă care pot prezenta pericol de înec să identifice aceste locuri și să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare, iar pe timpul sezonului estival autoritățile publice locale să desfășoare campanii de conștientizare a populației asupra riscurilor la care se expun atunci cînd se scaldă în locuri periculoase, prin afișarea unor materiale preventive și nominalizarea acestor locuri, la sediile primăriilor, școlilor, bisericilor, piețelor, dispensarelor, magazinelor, stațiilor de autobuz și în alte zone frecventate. Autoritățile publice locale sau operatorii economici care au în administrare ștranduri, parcuri acvatice, porturi de agrement nautic sau alte locuri organizate pentru îmbăiere, trebuie să încadreze personal specializat pentru activități de salvare acvatică (salvamar) și posturi de prim ajutor„, mai recomandă reprezentanții ISU Neamț.

 

Pentru a vizualiza [GALERIE FOTO] Tragedie pe Siret: Tatăl, fata și cei doi băieți au fost înghițiți de ape, dați click pe:  http://www.news-roman.ro/ziarulderoman/15690/galerie-foto-tragedie-pe-siret-tatal-fata-si-cei-doi-baieti-au-fost-inghititi-de-ape/

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0