HomeActualitate

[UPDATE] Cod galben de ploi torențiale, grindină și intensificări de vânt

cod galben 0607Atenționarea meteo este valabilă până vineri la ora 22. Hidrologii au emis o atenționare de cod galben pe râurile mici din nouă județe din estul țării, până sâmbătă la ora 10.

 

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o atenționare meteo de tip cod galben pentru partea de est a țării, inclusiv pentru județul Neamț. Astfel, din după-amiaza zilei de joi, 6 iunie (ora 18), până în seara zilei de vineri, 7 iunie (ora 22), vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Moldova, zona Carpaților Orientali, nordul Dobrogei și al Munteniei. În aceste regiuni se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, local, 25 – 30 l/mp și izolat 50 l/mp. Meteorologii mai precizează că manifestări ale instabilității atmosferice vor fi până la sfârșitul săptămânii, cu precădere în zonele de munte și în regiunile estice, sudice și centrale, însă pe arii și intervale de timp mai restrânse.

Tot joi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare prin care se instituie cod galben pe râurile mici din nouă județe din estul țării, de joi de la ora 20.00 până sâmbătă la ora 10.00. Avertizarea de cod galben se instituie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș (județele Suceava, Neamț, Harghita și Bacău), Sușița, Putna, Râmnicu Sărat (județul Vrancea), Bârlad (județele Vaslui și Galați), Jijia (județele Botoșani și Iași) și pe afluenții Prutului inferior din județele Vaslui și Galați. Din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitații sub formă de aversă și caracter torențial, fenomenele se pot produce, izolat, și în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal și munte din nord-vestul, sudul și centrul țării, se mai arată în atenționarea INHGA.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0