HomeCultural

Un pianist romașcan a unit continentele

Maestrul Iulian Arcadie Trofin (foto) a fost invitat să predea cursuri de pian la Academia Regală din Scoția. Timp de o săptămână, zeci de viitori maeștri pianiști au solicitat să ia lecții de la maestrul din Budești. Din cei 40 de cursanți ai Academiei, 30 au dorit să ia lecții de la maestrul Iulian Arcadie Trofin. Elevii provin din 15 țări de pe toate continentele.

 

 

În luna februarie, maestrul Iulian Arcadie Trofin, pianistul care a fondat academia cu același nume de la Budești, comuna Făurei, a fost invitat să predea la Academia Regală de Muzică din Scoția. Timp de o săptămână, la prestigioasa școală din Glasgow, el a predat cursuri de perfecționare pentru studenți din 15 țări de pe toate continentele. Renumele său internațional a fost confirmat și de faptul că, din cei 40 de studenți de la catedra de pian a Academiei, care se pregătesc să devină pianiști de concert, 30 s-au înscris să se pregătească individual cu maestrul Iulian Arcadie Trofin. Acesta spune că evenimentul a fost cu atât mai important cu cât se întâmplă extrem de rar ca profesori străini să fie invitați să predea cursuri de perfecționare.

„A fost o experiență foarte reușită și o adevărată onoare pentru mine, pentru că, iată, renumele academiei noastre de la Budești se face cunoscut și în școlile de cel mai înalt nivel. Cursurile s-au desfășurat în două săli. Am avut cursuri cu public, la care au participat profesori, dar și alți instrumentiști, și cursuri individuale. Din cei 40 de studenți ai academiei, 30 au dorit să asiste la cursurile individuale. A fost o adevărată provocare, pentru că ei sunt foarte critici și, la rândul lor, vor deveni maeștri. Maestrul trebuie să aibă o viziune originală, pentru a capta atenția studenților, trebuie să aibă ceva de spus. Am avut un program extrem de încărcat, de dimineață până seara”, a povestit maestrul Iulian Arcadie Trofin.

Acesta mai spune că a fost o adevărat bucurie ca printre cursanți să se numere și pianistul George Todică, student în anul II la Academia Regală din Scoția, și Daniel Ciobanu, student în anul III, ambii provenind de la Academia „Iulian Arcadie Trofin” din Budești. „Mă bucur foarte mult că numele nostru se face cunoscut din ce în ce mai mult. Avem rezultate cu care ne mândrim și nu e bine să fim exagerat de modești. Daniel Ciobanu participă, în aceste zile, la un important concert în Paris. În ceea ce privește Academia Regală din Scoția, există o bază materială extraordinară, există o rețea de săli de curs foarte bine pusă la punct. Între academia de la Budești și cea din Scoția s-a creat deja o punte de legătură. I-am propus domnului profesor Aaron Shorr, cel care coordonează catedra de pian, să ne facă o vizită pentru a înțelege sistemul nostru. Nu sunt adeptul învățământului în străinătate, dar schimbul de experiență, de cunoaștere reciprocă a culturii, în mod cert îmbogățește ambele părți. Deocamdată, nu sunt înregimentat într-o instituție academică, sunt mai mult pianist independent, dar iată că și așa putem arăta că avem valoare”, a apreciat maestrul Iulian Arcadie Trofin.

Acesta crede că, din cei 30 de studenți cărora le-a predat, între opt și zece dintre ei – printre care și cei doi studenți români – vor ajunge în elita mondială a pianiștilor de concert.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0