Un nou parc urmează a fi amenajat în Roman, Parcul Zăvoi, în suprafață de peste 7 hectare

HomeSocial

Un nou parc urmează a fi amenajat în Roman, Parcul Zăvoi, în suprafață de peste 7 hectare

 

 

Municipiul Roman urmează a beneficia de peste patru milioane de lei, fonduri europene, pentru amenajarea unui nou parc, Parcul Zăvoi, în zona fostului kartodrom din zona de sud a orașului, lângă râul Moldova, în suprafață de peste 70.000 de metri pătrați.

Consilierii locali romașcani vor dezbate, în ședința extraordinară de vineri, 22 iunie, aprobarea documentaţiei tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici, a proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi de viaţă în Municipiul Roman prin amenajarea Parcului Zăvoi”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Avantajele amenajării propuse sunt crearea unui spațiu de relaxare civilizat, care să respecte cerințele legislației în vigoare, păstrarea arborilor existenți prin adaptarea noilor funcțiuni la situația existentă, construirea și amenajarea unui loc de joacă, construirea și amenajarea unor gradene cu scenă, construirea și amenajarea de alei pietonale pentru plimbare și odihnă, construirea și amenajarea de piste pentru bicicliști, impact vizual (amenajări peisagistice cu flori și plante perene, instalații pentru iluminat, pergole etc.), precum și utilizarea de materiale ecologice pentru construirea aleilor.

Zona de agrement propusă a se realiza va cuprinde o suprafață totală de teren care se va amenaja de 73.365 de metri pătrați, din care: alei pietonale principale – 550 de metri lungime, 2,50 metri lățime, 1.375 de metri pătrați; alei pietonale secundare – 800 de metri lungime, 1,50 metri lățime, suprafaţa – 1.200 de metri pătrați; piste pentru bicicliști: 2 metri lățime, 1.100 metri liniari lungime totală, suprafața totală – 2.200 de metri pătrați; scenă – 316 metri pătrați; zonă parcare de biciclete – 120 de metri pătrați; locuri de joacă pentru copii – 1.305 metri pătrați; derdeluş pentru sănii – 550 de metri pătrați; toalete – zona Nord şi Sud – 109,02 metri pătrați. Dotările și instalațiile parcului vor cuprinde: iluminat public, iluminare ambientală, terasamente, sistem de irigații, rețele de apă și canalizare, precum și un sistem de supraveghere video cu 16 camere.

Locul de joaca pentru copii va fi împărțit astfel: o tiroliană pentru copii, 3 balansoare, 2 leagăne pentru câte 2 copii, 2 mese de șah cu scaune, ansamblu de joacă pentru cățărare, din plasă, sub formă de con, groapă de nisip, turn de cățărare și trambulină, bănci din lemn cu structură din beton, pentru odihna și supravegherea copiilor de către părinți și însoțitori, măsuță și scăunele pentru copii, cilindri din beton, de înălțimi diferite, vopsiți cu vopsele cauciucate.

„Proiectul este necesar a se realiza, deoarece terenul este degradat prin neîntreținere, devenind depozit de deșeuri. Amenajarea terenului duce la revitalizarea zonei prin diversificarea modalităților de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din zonă și în special pentru copii, având ca finalitate îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a vieţii populaţiei municipiului Roman”, arată inițiatorii proiectului.

Durata totală de realizare a proiectului va fi de 54 luni. Valoarea totală a proiectului (inclusiv T.V.A.) este de 4.295.562,76 lei, din care valoarea eligibilă este de 4.187.121,75 lei, iar 108.441,01 lei (inclusiv TVA) cheltuieli neeligibile – contribuţie proprie a municipalității. 98% din valoarea eligibilă a proiectului, de 4.103.379,30 lei (inclusiv T.V.A.) reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 83.742,45 lei (inclusiv TVA) reprezentând contribuţia proprie a municipalității de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2