Prima paginăCultural

Un nou muzeu în Roman: Muzeul Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului

Un nou muzeu în Roman: Muzeul Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului

Dimensiune text

 

 

Luni, 17 decembrie, comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a organizat o veritabilă sărbătoare a învățământului teologic romașcan, la care au participat autorități publice, cadre didactice, elevi și creștini ce îndrăgesc învățământul seminarial romașcan. Manifestarea cea mai importantă a acestei celebrări a constituit-o sfințirea, de către IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a Muzeului Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului, materializarea unui proiect dedicat sărbătoririi Centenarului Statului Național Unitar Român, informează reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Muzeul Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului a beneficiat de o finanțare de 100.000 de lei, prin intermediul unui grant furnizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, la care s-au adăugat contribuția Municipiului Roman, în cuantum de 30.000 de lei, precum și donații, între care contribuția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

Clădirea care găzduiește acest muzeu este o anexă a clădirii monument istoric „Seminarul Sfântul Gheorghe”, având odinioară destinația de atelier, apoi de magazie.

Proiectul s-a conceput printr-o colaborare fructuoasă între Primăria Municipiului Roman și comunitatea educațională a liceului. Odată câștigat grantul, au început formalitățile necesare intervențiilor într-un perimetru de monumente istorice, avizate pozitiv de către Direcția pentru Cultură Neamț. Lucrările au fost realizate de către societățile Farcaș Construct SRL și SC Build Install Electric SRL, concepute de către arhitect Elena Magdalena Huțanu.

Expoziția a fost amenajată cu implicarea lui Relu Butnaru, muzeograf la Muzeul de Istorie Roman, și a părintelui arhimandrit Andrei Ioniță, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale și profesor în cadrul liceului, colectându-se exponate prin intermediul unor donații și amenajându-se încăperea cu planșe a căror concepție reprezintă un veritabil proiect iconografic în măsură să expună contribuția neamului românesc la Războiul pentru Reîntregire.

Cei prezenți au elogiat contribuția înaintașilor la făurirea statului român, precum și oportunitatea acestui demers, realizat prin colaborarea dintre autoritățile locale și școala teologică romașcană, păstrătoare a clădirii care pe parcursul primului război mondial a fost un Spital Militar Francez. Directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a mulțumit tuturor pentru prezența și contribuția la acest veritabil act euharistic, din moment ce biruințele cele mai importante ale armatei române în Primul Război Mondial s-au purtat pe teritoriul canonic de atunci al Episcopiei Romanului.

„Elevii și profesorii Liceului Teologic «Episcop Melchisedec» mulțumesc Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea și implicarea Sa în propășirea învățământului seminarial romașcan și, luând aminte la legătura unică între ierarhul Romanului și elevii săi, cimentată de-a lungul a 160 de ani, îi urează chiriarhului lor și întregii comunități educaționale sănătate, har și bucurie pe drumul cunoașterii, pe care tinerii ucenici ai Bisericii pășesc sub omoforul arhiepiscopului lor”, a transmis preotul Ionuț Amarinei, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

Al doilea eveniment al zilei s-a realizat la Cercul Militar Roman, unde elevii seminariști romașcani au susținut un concert aniversar de colinde. Au urcat pe scenă corurile Melozii Romanului, dirijat de pr. Arhid. Vlăduț Samoilă, corul Teoforii, dirijat de prof. Cristinel Sandu și format din eleve la profilul ghid turism religios, și corul Laudamus, pregătit de prof. Gheorghe Gozar.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0