[VIDEO] Un medic vrea să părăsească spitalul după ce a fost agresat în timpul gărzii

HomeSanatate

[VIDEO] Un medic vrea să părăsească spitalul după ce a fost agresat în timpul gărzii

 

 

Duminică seară, 26 mai, medicul Dragoș Barca, medic specialist în medicină de urgenţă din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, a fost agresat de un pacient, în timp ce se afla în gardă la Centrul de Primire Urgențe. Medicul a făcut plângere la Poliție împotriva agresorului și, în urma agresiunii, se gândește să părăsească medicina de urgență pentru a începe o altă specializare.

În cadrul unei conferințe de presă organizate joi, 30 mai, medicul Dragoș Barca și directorul medical al spitalului, medicul Oana Onu, au detaliat incidentul petrecut la finalul săptămânii trecute în CPU și măsurile care se vor lua în urma acestuia.

„Incidentul s-a petrecut în triajul de la CPU. Eram de gardă duminică seară, în jurul orelor 21:30, aveam toate paturile ocupate cu pacienți, aveam în spate și cinci copii cu diverse afecțiuni care erau consultați de colega mea de chirurgie infantilă, moment în care asistenta din triaj mi-a atras atenția că au apărut câteva persoane de etnie rromă care fac scandal și o agresează verbal. Am ieșit și am văzut un pacient de etnie rromă care acuza dureri precordiale, agitat, și pe fiul acestuia, pacient căruia i-am explicat, calm, normal, că va fi consultat cât de repede posibil, imediat ce se va elibera un pat. Mi-am dat seama care era gravitatea lui, fiind vorba despre o criză anginoasă. Asistenta din triaj mi-a atras atenția asupra altei paciente, în stare foarte gravă, care avea un șoc anafilactic, cu edem al buzelor și glotei, care trebuia imediat introdusă. În secunda în care am întors capul spre această pacientă, am fost lovit de pacientul anterior direct în gât, în trahee”,  a povestit medicul Dragoș Barca.

Deși s-a prăbușit pe podea și acuza dureri în urma loviturii, acesta și-a continuat apoi garda, consultându-l inclusiv pe individul care l-a agresat. „Am simțit premeditare, răutate și ură în gestul lui, neexplicabile, din moment ce el aștepta doar de un sfert de oră. I-am vorbit frumos, calm și nu am ce să îmi reproșez în comportament. Deși puteam să opresc garda, având în vedere cât de tare am fost lovit, l-am consultat și pe acest pacient, care a rămas la noi sub supraveghere până a doua zi, când a fost văzut și de un cardiolog, pentru a i se monitoriza în cursul nopții starea de sănătate. Agresiuni fizice mie nu mi s-au mai întâmplat, dar agresiuni verbale, amenințări, sunt multe la CPU – cel puțin o dată pe săptămână sau la două săptămâni se întâmplă ca un medic să fie amenințat”, a mai afirmat medicul Dragoș Barca.

Acesta a făcut plângere la Poliție împotriva agresorului, iar spitalul va suplimenta numărul camerelor de luat vederi din incinta CPU, precum și în exteriorul acestuia. „În ceea ce privește paza, avem contract cu o firmă și există o persoană care asigură paza celor din CPU, dar, în urma acestui incident, suntem obligați să ne accentuăm măsurile de pază și de protecție asupra propriului nostru personal, astfel că dorim să dublăm paza. Pe viitor, ne gândim să montăm camere de luat vederi și în spațiile exterioare, tocmai pentru a avea tot timpul o urmărire adecvată a ceea ce se întâmplă în CPU”, a afirmat directorul medical al spitalului, medicul Oana Onu. „În cazul de față, agentul de pază era lângă mine, dar, având în vedere că starea respectivului pacient nu anunța deloc ceea ce avea să se întâmple, nu ne puteam aștepta la așa ceva – atacul a fost atât de rapid încât paznicul nici nu a avut timp să intervină”, a adăugat medicul Dragoș Barca.

„Cred că o soluție ar fi educarea populației – oamenii trebuie să înțeleagă că este normal să aștepți pentru a fi consultat, pentru că la nici un CPU nu este «medicul și pacientul». Într-o gardă de 12 ore, unui medic în revin cam 80 de pacienți de consultat, fiind doar un singur medic. Nu mă simt în siguranță deloc, mi se pare că trăim într-o societate din ce în mai nesigură, mai ales din punctul acesta de vedere, motiv pentru care o să-mi reduc orele la camera de gardă și am luat deja decizia să încep un alt rezidențiat, în altă specialitate, pentru că medicina de urgență a devenit din ce în ce mai periculoasă”, a spus medicul Dragoș Barca.

„Pe programul în ture, la CPU, în timpul zilei, activitatea se desfășoară cu doi sau mai mulți medici, dar pe linia de gardă, legislativ, nu putem avea decât un singur medic. Pe această cale, fac din nou un apel către populație pentru rezolvarea oricărui conflict pe cale amiabilă, pentru că niciodată violența nu este o cale de rezolvare a oricăror probleme, de orice natură. Suntem în pericol să ne pierdem, astfel, medici competenți. Cred că o comunicare mai eficientă între pacienți și personalul medical ar rezolva cea mai mare parte a problemelor”, a mai adăugat medicul Oana Onu.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0