Un fiu al satului face donații de milioane de lei pentru școala, biserica și căminul cultural din Gîdinți

Omul de afaceri Vasile Balcan investește în cultura și educația satului în care s-a născut.

 

 

Cîteva obiective din comuna Gîdinți au nevoie de anumite dotări. Cum autoritățile locale nu au putut interveni pentru acoperirea acestor lipsuri, din cauza bugetului insuficient, omul de afaceri Vasile Balcan, director general al SC Marsat SA Roman, fiu al satului, a decis să sprijine comunitatea din care s-a ridicat.

 

Foto: Școala Gîdinți

Biserica „Sfîntul Dumitru” în haine noi, la ceas aniversar

Monument istoric, ansamblul Bisericii „Sfîntul Dumitru” din Gîdinți, construit între anii 1806 și 1812, de către marele vornic Dimitrie (Emanoil) Bogdan și soția sa, Georgeta, a intrat într-un proces de reabilitare, care constă în refacerea tencuielilor exterioare și montarea unui sistem de încălzire în interiorul lăcașului de cult. Aceste lucrări, inițiate după consolidarea lăcașului de cult și construirea, anul trecut, a unui gard, pe o distanță de 60 de metri, sînt realizate pentru a sărbători cum se cuvine un eveniment jubiliar. „La finalul acestor lucrări, vom așeza o placă comemorativă cu numele ctitorilor, vrînd, prin aceasta, să marcăm împlinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii„, a spus părintele Ion Pătrăuceanu, parohul Bisericii „Sfîntul Dumitru”, care aniversează, la rîndul lui, 25 de ani de păstorire în satul Gîdinți.

Consiliul Parohial a stabilit ca, după sărbătorile pascale, aniversarea celor două secole de la zidirea lăcașului de cult să aibă loc într-un cadru festiv, la care să participe autorități locale, localnici și fii ai satului care trăiesc în alte localități ale țării. Unul dintre aceștia, inginerul Vasile Balcan, director general al SC Marsat SA Roman, a dorit să sprijine finalizarea acestor lucrări. „Sprijinul financiar pe care domnul Balcan ni l-a promis se ridică la 30.000 de lei„, a mai spus parohul bisericii.

 

 

Gard nou pentru școala satului

Administrația publică de la Gîdinți a realizat, în 2008, lucrări de reabilitare termică la Școala și Grădinița Gîdinți. Schimbarea aspectului clădirii a determinat autoritățile locale să schimbe gardul împrejmuitor, dar fondurile nu au mai permis acest lucru. Consiliul Local a alocat, anul acesta, suma de 60.000 de lei, dar aceasta se dovedește insuficientă pentru finalizarea celor 150 de metri liniari de gard. „Suma care ne-ar trebui pentru amenajarea gardului se ridică la 130.000 de lei. Nu avem acești bani, dar domnul Balcan s-a oferit să ni-i dea„, a spus Vasile Băbuță, primarul comunei Gîdinți.

 

Mobilier nou pentru căminul cultural

Modernizat în 2008, căminul cultural nu a putut fi folosit pentru destinația pentru care a fost construit, din cauza lipsei dotărilor din sala de festivități. Cauza a fost fie lipsa fondurilor destinate dotării așezămîntului cultural, fie restricțiile legate de achiziții, impuse administrațiilor publice în ceea ce privește achiziționarea de autoturisme, mobilier și obiecte de birotică. Dacă decizia l-a ținut cu mîinile legate pe primarul comunei Gîdinți, singura soluție pentru a da funcționalitate clădirii va veni dintr-o sponsorizare. „Am discutat cu domnul Vasile Balcan și ne-a promis că ne va sprijini pentru  dotarea sălii de festivități a căminului cultural cu 20 de mese și 200 de scaune, care ar ajunge la 23.000 de lei„, a mai spus Vasile Băbuță, primarul comunei Gîdinți.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Vasile Babuta 6 ani

    daca parintele spune ca domnul balcan a donat banii unde sunt cei adunati de la enoriasi la fel si cei 17000 lei de la termopane care au fost dati de primarie si stansi si17000 lei de la bietii batrani care de rusine dau banii ceruti cu japca de preot,si ar trebui sa laude batranul care a dat cativa lei pentru gard nu pe cei care le dau banii pe nas

  • error: Content is protected !!