HomeActualitateRoman

Ultimul drum al lui Culiță Tărâță

Peste o mie de persoane din toată ţara au venit la înmormântarea fostului președinte al Consiliului Județean Neamț. Printre cei care l-au condus pe ultimul drum s-au aflat și ministrul de Interne Gabriel Oprea, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, Ilie Mitea, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, şi Anghel Iordănescu, selecţionerul naţionalei de fotbal a României.

CT 02Peste o mie de persoane l-au condus, marţi, pe ultimul drum, pe Culiţă Tărâţă, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ,  influent politician şi om de afaceri la nivel naţional. Culiţă Tărâţă a decedat înainte de a împlini 62 de ani, din cauza unei boli care nu a putut fi învinsă de medicina modernă.

Numărul mare de persoane venite din toate colţurile ţării pentru a-i aduce un ultim omagiu a determinat reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei să ia măsuri speciale pentru fluidizarea traficului în oraş. Porţiunea din bulevardul Roman Muşat, cuprinsă între sensul giratoriu de la Doi Măgari şi cimitirul „Eternitatea”, a fost închisă circulaţiei de la primele ore ale dimineţii şi până în jurul orei 11.30.

Înainte de ora stabilită pentru înmormântare – ora 10.00 – numărul celor care veneau să-şi ia rămas-bun de la Culiţă Tărâţă creştea vizibil. Oameni simpli, politicieni locali sau din alte părţi, oameni de afaceri sau figuri publice bine-cunoscute au venit cu coroane sau cu jerbe de flori pentru a-şi exprima regretul faţă de dispariţia lui Culiţă Tărâţă şi pentru a fi aproape de familia îndoliată. Printre cei mai cunoscuţi politicieni care l-au condus pe ultimul drum pe Culiţă Tărâţă s-au numărat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, prefectul Vlad Angheluţă, primarul Sectorului 2 Bucureşti şi coleg al lui Culiţă Tărâţă în UNPR – Neculai Onţanu, Ilie Mitea – preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului şi fost prefect al judeţului Neamţ, Anghel Iordănescu – selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Gabriel Oprea – vicepremier, ministru de interne şi preşedinte UNPR, şi Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României.

„L-a adus pe Dumnezeu mai aproape de oameni. Acum, Dumnezeu l-a luat aproape de el”

Cei care au vorbit despre omul Culiţă Tărâţă au amintit despre proiectele pe care el, fie ca sponsor, fie ca politician, fie ca investitor, şi-a pus amprenta. „Și-a dedicat întreaga viaţă muncii. A fost, pentru noi toţi, un model de umanitate şi generozitate. Oamenii nu mor cu adevărat când sunt coborâţi în mormânt, ci atunci când sunt uitaţi. Iar Culiţă Tărâţă nu va fi uitat niciodată, va rămâne mereu în amintirea noastră prin tot ceea ce a făcut”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

„Nu puteai să-l cunoşti pe omul Culiţă Tărâţă fără să-i apreciezi marea anvergură profesională, latura umană, calităţile deosebite care l-au ajutat să reuşească în viaţă şi care nu pot fi descrise pe deplin de nişte simple cuvinte. Era mulţumit şi fericit când îi ajuta pe toţi cei nevoiaşi din jurul său. Ajuta şi încuraja elevii, cărora le-a deschis drum în viaţă şi s-a bucurat de performanţele lor, apoi le-a răsplătit munca. A ascultat suferinţele bătrânilor şi a căutat soluţii să le potolească durerea. A mers pe câmpuri şi s-a bucurat de frumuseţea şi de rodul pământului, apoi ceea ce aduna împărţea la cei care nu aveau. A hrănit guri flămânde, a îmbrăcat copii sărmani, a tratat semenii bolnavi. De n-a fost biserică în sat, a construit-o şi l-a adus pe Dumnezeu mai aproape de oameni. Acum, Dumnezeu l-a luat aproape de el”, a fost mesajul pe care Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, l-a transmis în numele ei şi al tuturor angajaţilor instituţiei conduse, din iunie 2012, de Culiţă Tărâţă.

După o alocuţiune emoţionantă a unui reprezentant al firmei TCE 3Brazi, cortegiul funerar a pornit spre cimitir. Aproximativ 1.000 de persoane mergeau în urma fostului preşedinte al CJ Neamţ.

„A murit cel mai curajos ţăran al României”

CT 11Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pentru că biserica de la cimitir nu putea cuprinde toată mulţimea, cei mai mulţi au asistat la ceremonialul religios în curtea cimitirului, cu ajutorul a două ecrane amplasate lângă biserică. Alte persoane au mers direct la mormânt şi au aşteptat depunerea în cavou a trupului neînsufleţit al lui Culiţă Tărâţă. Zeci de coroane şi sute de ghivece şi buchete de flori au fost coborâte din cinci maşini şi au fost aşezate în jurul mormântului.

„Am venit din Vrancea pentru a fi alături de familia Tărâţă şi pentru respectul pe care îl port acestui om. L-am cunoscut la minister, în urmă cu mai mulţi ani, când m-am dus să discut despre agricultură cu cei care ne reprezentau atunci. Domnul Tărâţă este un exemplu. A iubit pământul, l-a lucrat şi i-a ajutat pe toţi cei care i-au cerut sprijinul”, a spus Constantin Crăciun, un vrâncean care ţinea în mâini o pancartă pe care scria: „A murit cel mai curajos ţăran al României”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Culiţă Tărâţă s-a născut pe 6 decembrie 1952, în satul Iucşa, din comuna Bozieni. În 1981 a terminat cursurile Facultăţii de Agronomie, a devenit inginer agronom şi, în următorii doi ani, a fost inginer la Industrializarea şi Achiziţionarea Pieilor (IAP) Neamţ. În perioada 1983 – 1989 a fost directorul IAP Neamţ, iar din 1989 şi până 1994 a fost directorul general al acestei instituţii. În 1994 a înfiinţat cunoscuta firmă TCE 3Brazi SRL, numind societatea cu iniţialele sale şi ale soţiei, Elvira. Cei „3 Brazi” reprezintă băieţii familiei Tărâţă: George, Culiţă junior şi Mihai. A rămas la conducerea firmei până în anul 2000, când a fost ales deputat. La terminarea mandatului, în 2004, a revenit la conducerea grupului de  firme TCE 3Brazi, până în noiembrie 2008, când a câştigat un nou mandat de deputat. În 2012 a câştigat cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Ultima apariţie publică a lui Culiţă Tărâţă a fost pe 2 noiembrie, când a mers să voteze la primul tur al alegerilor prezidenţiale. 

Comentarii

WORDPRESS: 0