HomeNeamt

Turismul religios prinde viață la sate

Crucea de 27 de metri din satul Muncel

Crucea de 27 de metri din satul Muncel

Lipsa unei infrastructuri rutiere ține departe investitorii care doresc să facă amenajări turistice. Turismul religios aduce, în opinia unor primari, cele mai rapide beneficii.

 

 

Unul dintre punctele strategiei de dezvoltare durabilă a unei comune este dezvoltarea potențialului turistic local. Trăgând linie și adunând, administrațiile publice locale din jurul Romanului au cheltuit bani cu întocmirea strategiilor pentru perioada 2007 – 2013 fără ca obiectivele înscrise în aceste documente să aibă vreo finalitate în practică. Încurajarea și acordarea de facilități investițiilor menite să crească potențialul turistic al comunelor a rămas doar un vis al oricărui primar.

 

Turismul și drumurile cu gropi nu se intersectează

 

Lipsa peisajelor naturale, în unele cazuri, și a obiectivelor turistice constituie motive care țin departe turișții de satele din jurul Romanului. Acolo unde există un cadru natural propice, nu există infrastructură. „Nu putem vorbi de turism în comuna Ruginoasa. Ce să viziteze turistul? Gropile din comună? Noi abia gândim soluții de supraviețuire de la o lună la alta, este inutil să vorbim despre turism”, spune Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa.

În zonele unde există ochiuri de apă, se creează și posibilități pentru amenajări turistice. „Este adevărat că în strategia de dezvoltare pentru perioada 2007 – 2013 am avut în vedere realizarea unor amenajări turistice, în special în zona Crăiești, dar administrația se întinde numai cât îi permite bugetul. Am însoțit diverse delegații din Europa și chiar din America, care au venit în comună cu gândul să investească, dar totul a rămas la stadiul de bună intenție”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Odată ce s-a dat „verde” la fondurile europene, administrațiile publice locale s-au gândit la o altă modalitate de promovare a comunelor, prin înființarea de centre de informare turistică. „Prin acest centru de informare turistică dorim să promovăm localitățile din cadrul comunei. Dezvoltarea infrastructurii rutiere și introducerea utilităților vor conduce la inițierea, în comuna noastră, a unor activități turistice generatoare de venituri”, spunea, încrezător, Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni. Proiectele de înființare a centrelor de informare turistică, care ar fi scos, spun specialiștii, satele din anonimat, s-au blocat pe drumurile europene.

 

Turism pe „Drumul Crucii” din satul Muncel

 

Turismul religios ar putea aduce, cred reprezentanții administrației publice de la Ion Creangă, cele mai mari beneficii în comună. La sfârșitul anului trecut, pe dealul satului Muncel, lângă crucea de 27 de metri înălțime, s-a pus piatra de temelie a unui nou lăcaș de cult cu hramul Sfântul Nicolae. „Ne-am propus să ridicăm o biserică de lemn în stil maramureșean. Totodată, între satul Ion Creangă și Muncel, de o parte și alta a drumului, vor fi ridicate 12 troițe, într-o încercare de a reconstitui Drumul Crucii parcurs de Iisus Hristos. Aceste troițe vor fi realizate din contribuția localnicilor”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă. Biserica de lemn și cele 12 troițe vor fi ridicate până pe 14 septembrie, când autoritățile locale vor să organizeze o procesiune religioasă amplă de ziua Sfintei Cruci.

Autoritățile locale își propun ca, după finalizarea lucrărilor la noua biserică din satul Muncel, să continue demersurile pentru construirea unei mănăstiri, așa cum a existat în trecut schitul „Sfântul Nicolae”. „Turismul religios este singura soluție în promovarea comunei”, a spus primarul Prichici.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0