Prima paginăCultural

Trupa de teatru Gong aduce anul acesta festivalul Ideo Ideis la Roman

Trupa de teatru Gong aduce anul acesta festivalul Ideo Ideis la Roman

Dimensiune text

 

Anul acesta, festivalul Ideo Ideis îmbrățișează schimbarea din toate punctele de vedere și ia o formă nouă, adaptată contextului actual și măsurilor impuse de acesta, dar care va asigura în continuare o experiență autentică pentru adolescenții implicați în program. Evenimentul, dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni, se va desfășura simultan, într-un format concentrat, între 5 și 9 august, în Alexandria și în alte opt orașe din țară, între care și municipiul Roman, orașe gazdă ale trupelor de teatru tânăr selectate. În 2020, Ideo Ideis va pune accent pe experiențele de învățare și transformare prin care liceenii au șansa de a trece în urma interacțiunii cu trainerii și mentorii, informează organizatorii.

Finalistele din 2020

Trupele din afara Alexandriei selectate pentru cea de-a 15-a ediție Ideo Ideis sunt: Brightside Drama (București), Drama Club (Botoșani), The Snoop (Baia Mare), 3,14 (Buzău), Heavenly Hell (Timișoara), Mircea Albulescu (Câmpina), Gong (Roman) și Art Attack (Sibiu). Din comisia de selecție au făcut parte: Alexandru Ion (actor, co-președinte Asociația TETA), Oana Furdea (manager cultural, Director Ideo Ideis), Alexandra Murăruș (actriță, Director Artistic Ideo Ideis) și Elena Călinoiu (coordonator departament Relații Participanți Ideo Ideis).

„Momentul în care treci prin procesul de selecție a trupelor participante la Ideo Ideis este momentul în care te poți conecta cu adevărat la atmosfera festivalului și poți înțelege de unde și-a luat timp de 14 ani echipa energia de a fi, de a crește și de a rămâne cool și relevantă. Mix-ul de seriozitate și nonșalanță pe care l-am regăsit în aplicații a fost pentru mine cel mai bun tonic în a regăsi determinarea de a face lucrurile să se miște în orașe în care evenimentele culturale sunt o prezență rară. Iar faptul că în 2020, un an al provocărilor și schimbărilor din toate punctele de vedere, vom reuși să aducem Ideo Ideis în nouă orașe, reprezintă una dintre cele mai mari mulțumiri pe care o puteam avea la această ediție aniversară”, a declarat Oana Furdea, director Ideo Ideis.

„Unele dintre cele mai spectaculoase experiențe de educație alternativă prin teatru le-am primit prin participarea la Festivalul de teatru Ideo Ideis. Anul acesta a fost creat un context special și foarte creativ pentru desfășurarea acestui fenomen ce adună de 15 ani tinerii pasionați de teatru din toată țara. Trupa Gong se numără printre cele 9 finaliste care vor experimenta acest concept de învățare. Unde? Chiar în comunitatea lor. O capsula Ideo Ideis va poposi în orașele lor timp de 5 zile, unde tinerii vor susține ateliere și activități sub atenta îndrumare a unor traineri (regizori/actori) și a unui mentor, special veniți pentru acest lucru. Ba, mai mult, pe lângă membrii trupei Gong, organizatorii mai oferă 15 locuri pentru alți tineri din comunitate care își doresc o astfel de experiență”, au transmis reprezentanții trupei Gong din Roman.

Înscrieri și participare

Ideo Ideis a deschis de marți înscrierile pentru participanții individuali. Ajuns la 15 ani de experiență, festivalul dorește să lărgească familia alumnilor, lucrând și cu liceenii care nu fac neapărat parte din trupe de teatru, dar sunt atrași de lumea artei și sunt interesați de impactul pe care manifestările artistice îl au în comunitatea lor.

Participanții individuali se pot înscrie online: https://bit.ly/2YEwJ2 . Toate detaliile necesare înscrierii sunt disponibile în Ghidul Participanților Individuali, care poate fi descărcat de aici: http://www.ideoideis.ro/fisiere/ghidul-participantului-individual .

Fiecare oraș are disponibile maxim 15 locuri care vor fi ocupate de primii care se înscriu respectând complet cerințele Ghidului, dar nu mai târziu de 30 iunie. Excepție face Alexandria care are la dispoziție 45 de locuri. Lista finală a participanților înscriși va fi anunțată până pe 3 iulie pe site-ul festivalului. Pot aplica și cei care nu locuiesc în orașele anunțate, ci în apropierea lor, cu condiția să aibă posibilitatea de a fi în orașul selectat pe perioada Ideo Ideis (5-9 august) și să își acopere cheltuielile legate de transport, cazare și masă.

Trupele de teatru și participanții individuali vor participa în 4 din cele 5 zile de festival la Atelierele de Teatru Tânăr și Atelierele de Măiestrie, coordonate de traineri dedicați și asignați fiecărui oraș. În plus, adolescenții vor petrece două zile în compania unuia dintre cei nouă mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how inter-generațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg. Toate evenimentele  speciale se vor desfășura respectând normele de siguranță impuse de autorități. Mai multe detalii despre acțiunile de dezvoltare comunitară, programul din fiecare oraș și invitații din acest an vor fi anunțate în curând.

Ideo Ideis este un festival cultural pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Ideo Ideis este un proiect organizat de Asociația TETA, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Atelier IDEO IDEIS 2019 (Foto: Larisa Balta)

Atelier IDEO IDEIS 2019 (Foto: Larisa Balta)

Atelier de măiestrie (dans), IDEO IDEIS 2019 (Foto: Lavinia Cioaca)

Atelier de măiestrie (dans), IDEO IDEIS 2019 (Foto: Lavinia Cioaca)

IDEO IDEIS 2019 (Foto: Adi Bulboaca)

IDEO IDEIS 2019 (Foto: Adi Bulboaca)

 

 

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0