Prima paginăActualitate

Trecem la ora de vară

Dimensiune text

România trece, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. Diferenţa faţă de timpul universal (numit GMT) va fi de trei ore. Pentru lunile de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru 70 de trenuri aflate în circulaţie între orele 3.00 şi 4.00 (ora de iarnă). Astfel, opt trenuri internaţionale, 31 InterRegio şi 31 Regio vor fi afectate de schimbarea de oră. Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.00, care devine ora 4.00. După 4.00, trenurile vor pleca din staţii la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula normal, după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în statele Uniunii Europene, care îşi schimbă ora în ultima duminică a lunii martie şi în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în anul 1932. A funcţionat în fiecare an până în 1939. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar din 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

COMENTARII

WORDPRESS: 0