Prima paginăSanatate

Trăiesc în așteptarea morții

Dimensiune text

In evidențele spitalului sunt 33 de persoane care fac tratament împotriva HIV/SIDA. La nivelul întregului județ sunt 273 de persoane infectate cu acest virus mortal. Mulți bolnavi renunță la școală sau nu-și pot găsi un serviciu. Cei mai mulți au fost infectate în spitale, în perioada 1989 – 1992.  

 

 

Pentru bolnavii cu HIV/SIDA, fiecare zi este o dramă. Ei sunt conștienți că vor muri, dar trebuie să ducă până la capăt tratamentul. În județul Neamț, în evidențele medicilor se află 273 de pacienți cu această maladie. Cumplit este faptul că, dintre aceștia, opt sunt copii cu vîrste de până la 14 ani, cei mai mulți dintre ei fiind infectați încă de la naștere. În sprijinul lor vine Asociația Română Anti Sida (ARAS), flilala Neamț, care, însă, anul acesta și-a redus mult activitatea, din cauza lipsei de fonduri.

 

La granița dintre viață spre moarte

 

Potrivit medicului Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, în evidențele unității sanitare se află 33 de persoane cu HIV/SIDA, care primesc tratament în secția de Boli Infecțioase. Tratamentul lor este, însă, extrem de scump, ajungând chiar și la 47.000 de lei pe lună. Din zona Romanului, 12 persoane sunt ajutate de către ARAS Neamț. Conform statisticilor, la nivelul întregului județ există 273 de persoane cu HIV/SIDA, din care opt copii cu vârste de până la 14 ani, patru adolescenți cu vârste de până la 19 ani, iar ceilalți au peste 20 de ani.

„Aproximativ 70% din cazurile înregistrate reprezintă infecții din perioada 1989-1992 și au fost cauzate de infecțiile din spitale și de contactul sexual. În ultima perioadă se constată o creștere a numărului de infecții la nivelul întregii țări, în vreme ce finanțarea scade. De exemplu, persoanelor aflate în evidența noastră, printre care și 12 pacienți din zona Romanului, le împărțeam pachete cu alimente și produse de igienă. Din cauză că nu am mai avut finanțare, anul acesta am sistat aceste ajutoare și ne-am rezumat numai la activități esențiale”, a declarat Cătălin Petrea, directorul ARAS Neamț. Potrivit acestuia, boala se transmite în principal prin contact sexual neprotejat și de la mamă la făt. „La nivel național, în special în București, a crescut numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în urma consumului de droguri așa zis legale. La noi în județ nu sunt semnale în acest sens. Apariția medicației retrovirale a crescut mult speranța de viață. Persoanelor infectate încercăm să le spunem să nu facă din asta o dramă. Am avut cazuri în care o persoană a fost infectată la naștere, dar a supraviețuit și a terminat și facultatea. Avem, însă, și persoane care au terminat patru clase, dar, apoi, au renunțat pentru că, altfel, nu se puteau trata. Unii își caută loc de muncă, însă este foarte dificil pentru ei, astfel că mulți dintre ei au condiții sociale precare”, a mai spus directorul Cătălin Petrea.

Anul acesta, în rândul bolnavilor de HIV/SIDA s-au înregistrat și patru decese. Aproximativ 1% dintre persoanele care cer efectuarea unui test HIV/SIDA află că suferă de această maladie, procent care, în opinia specialiștilor, este destul de mare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0