Prima paginăSanatate

Tragedie în sala de operație

Dimensiune text

Moartea unei fetițe de trei ani i-a provocat luni de insomnii chirurgului Dan Arvătescu. Pierderea unui pacient în sala de operație este la fel de traumatizantă pentru medici ca și pentru rude.

 

 

 

Obișnuiți să salveze vieți, medicii chirurgi consideră că cele mai dificile momente sînt cele în care nu reușești să ții piept morții. Medicul Dan Arvătescu, șeful secției Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, spune că a fi medic chirurg este un lucru extrem de complicat, întrucît trebuie să te adaptezi în funcție de fiecare pacient. Fiecare intervenție chirugicală trebuie pregătită cu mare atenție, întrucît oricîtă experiență ar avea un medic, fiecare caz e întotdeauna diferit.

„Fiecare procedură de pregătire a pacientului este particulară. Depinde de intervenția pentru care s-a internat pacientul, de bolile asociate, de substanțele folosite în anestezie. Este extrem de complicat. În toată cariera mea, am avut doar trei decese pe masa de operație, și toate au fost la pacienți cu politraumatisme grave. Este foarte greu de suportat un asemenea eșec, te consumă și te afectează enorm. Țin minte că, în urmă cu mai mulți ani, am intrat în sala de operație unde era o fetiță de trei ani, lovită de un autobuz. Avea traumatisme multiple, splina și ficatul rupte, iar cînd am început s-o operăm în cavitatea toracică avea patru litri de sînge. Din păcate, imediat după ce am început intervenția, nu a mai rezistat și a murit. După acest caz mi-a luat extrem de mult timp să-mi revin. Luni întregi nu am putut să dorm, rememorînd această tragedie”, a povestit medicul chirurg Dan Arvătescu, șeful secției Chirurgie.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Gest uman-părerea de rău, chiar şi pentru o singură viaţă pierdută….
    Meseria de chirurg este grea,cu grad de risc, epuizantă,necesitând perfecţionare perpetuă,
    Respect deosebit!…am scris o poezie despre chirurgi…dar, ziarul nu agreează cultura, deci…stau în banca mea.Mult succes şi toată stima Dlui Dr.Dan Arvătescu şi colegilor!