[VIDEO] Tineri romașcani pe frontul luptei anticorupție. Scurtmetrajul lor așteaptă voturile noastre

HomeCultural

[VIDEO] Tineri romașcani pe frontul luptei anticorupție. Scurtmetrajul lor așteaptă voturile noastre

 

Șase tineri din Roman au realizat un clip pentru o competiție de scurtmetraje anticorupție. Acesta poate fi votat până pe 19 decembrie. Scurtmetrajul romașcanilor avea, până vineri după-amiază, cele mai multe voturi.

Frământările sociale care au cuprins România în ultimii ani au determinat societatea civilă, poate mai mult ca niciodată, să ia atitudine. Protestele de stradă din marile orașe ale țării au dat jos un guvern, au oprit – sau, măcar, au încetinit – inițiative legislative considerate păguboase de contestatarii Puterii și continuă și în această perioadă.

Spațiul cel mai utilizat pentru popularizarea mesajelor de protest împotriva corupției și a corupților este mediul online. Tot acolo se desfășoară, în aceste zile, o competiție de scurtmetraje anticorupție, „Once upon a time in Romania” (eng., „A fost odată în România”) organizată de Inițiativa România și Fundația Friedrich Naumann pentru libertate, cu sprijinul Ambasadei Canadei la București, în parteneriat cu Revista Vice România.

„Știi pe cine ai votat? 1 din 10 parlamentari și 1 din 5 primari ai municipiilor reședință de județ și ai Bucureștiului sunt urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați sau în situații de incompatibilitate și conflict de interese. Munca și curajul procurorilor și judecătorilor sunt necesare, dar nu sunt de ajuns pentru a diminua corupția și furtul banilor noștri. Fiecare dintre noi trebuie să se implice”, spun organizatorii pe site-ul concursului, www.onceinromania.ro.

Între cele 38 de scurtmetraje înscrise până acum în concurs se află și cel realizat de o echipă formată din șase romașcani, clip regizat și înscris în competiție de Marius Papară, elev al Colegiului Național „Roman-Vodă”. Scurtmetrajul se numește „Tăcerea aprobă, iar corupția ucide” și este disponibil aici: https://www.onceinromania.ro/the-fellowship-of-good-men/?contest=video-detail&video_id=4326.

Tot la acest link, cei șase romașcani așteaptă voturile voastre până pe data de 19 decembrie inclusiv, pentru a intra în posesia premiului de popularitate, bazat pe voturile online. Cele mai bune realizări vor fi premiate în cadrul Galei Anticorupție, care va avea loc pe 20 decembrie, la București. Până vineri după-amiază, scurtmetrajul romașcanilor avea cele mai multe voturi.

 

„Am ales să participăm la acest concurs luându-l ca pe o provocare, ca pe un target pe care ar trebui să-l atingem. L-am contactat pe Marius, care s-a ocupat de regia clipului, și i-am întins această propunere. La fel de bucuros ca mine, a zis da și am început să lucrăm, adunând în același timp și ceilalți colegi de echipă. Suntem șase și cred eu că am format, pe lângă o echipă bună, și un clip foarte tare pentru bugetul și aparatura pe care o avem. Sperăm să câștigăm marele premiu, e normal. Nu ne vom opri aici cu videoclipurile, ne propunem să mai facem pentru noi, dar și pentru alte concursuri sau festivaluri de film precum TIFF”, spune unul dintre membrii echipei care a realizat clipul, George Apetrei.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Parere 5 ani ago

    Felicitari tinerilor pentru initiativa!
    Poate in urmatorul film realizat vor prezenta aspecte ale coruptiei si in domeniul politicii din societatea romaneascai !Ar fi un videoclip interesant si care cred ca va primi si mai multe voturi!

  • Bravo copii !am speranta in voi ca o sa schimbati in tara asta de la capat!