Miercuri, 6 iunie, alături de asociațiile civice „Împreună pentru A8” și „Moldova vrea autostradă”, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au participat la o primă întâlnire cu responsabilii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu scopul de a cere deblocarea proiectelor de autostradă care trebuie implementate în Moldova: A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani și Varianta de Ocolire Bacău, precizează un comunicat al Asociației Pro Infrastructură.
Întâlnirea a avut loc după marșul motorizat spre București desfășurat pe 19 mai, pentru construirea de autostrăzi în Moldova. Au participat Cătălin Urtoi – „Împreună pentru A8”, Dan Radu – „Moldova vrea autostradă”, Ionuț Ciurea – „Asociația Pro Infrastructură” și conducerea CNAIR – director general Narcis Neaga și o echipă de directori generali adjuncți din subordinea acestuia.
Poziția Asociației Pro Infrastructură a fost tranșantă, criticând CNAIR pentru rezultatele dezastruoase în privința autostrăzilor din Moldova. „Discuțiile au fost (pe alocuri) foarte aprinse, dure și fără echivoc. Am cerut relansarea licitațiilor de actualizare a studiilor de fezabilitate pentru Autostrada A8 Târgu Mureș – Iași și desemnarea de urgență a câștigătorilor pentru cele 4 licitații aferente Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani, cât și pentru Centura Bacău. Cu chiu cu vai, am reușit să obținem asumarea (măcar parțială) a unor termene pentru aceste trei proiecte majore”, precizează reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
Conform acestora, pentru Autostrada A8, CNAIR promite că în trimestrul 4 al acestui an va lansa procedurile de licitație pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru Târgu Mureș – Ditrău – Tîrgu Neamț – Iași. S-a comunicat că se lucrează deja la documentația de atribuire – caietul de sarcini și restul actelor necesare.
Asociația Pro Infrastructură afirmă că, pentru Autostrada A7, poziția oficială a companiei de drumuri este că în luna iulie 2018 „există șanse” să avem anunțați câștigătorii pentru contractele de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru cele patru tronsoane din coridorul Ploiești – Pașcani. Asociația Pro Infrastructură reamintește că aceste licitații au fost pornite în noiembrie 2016 (!) și ofertele au fost depuse în perioada iulie-august 2017!.
Legat de Varianta de Ocolire Bacău, au fost oferite asigurări că evaluarea celor patru oferte depuse pe 12.02.2018 se va finaliza în această lună, iunie 2018. „Așadar, conform declarațiilor oficialilor CNAIR, până pe 30.06.2018 vom avea desemnat constructorul care va executa prima bucată de autostradă din Moldova (aproximativ 16 km), după ce (în aprilie 2017) turcii de la Eko Insaat au cerut rezilierea contractului în urma problemelor financiare”, mai spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
De asemenea, în urma întâlnirii, reprezentanții asociației „Împreună pentru A8” au transmis că s-a emis un termen clar pentru licitațiile de reactualizare a studiilor de fezabilitate în trimestrul 4 al anului 2018, pentru toate tronsoanele A8, respectiv Ungheni – Iași – Tg. Neamț, Tg. Neamț – Ditrău și Ditrău – Tg. Mureș și că a fost confirmat faptul că sunt alocări bugetare pentru aceste studii de fezabilitate. „Începând de vineri, 8 iunie 2018, consilier pe probleme tehnice al Directorului General CNAIR va fi profesorul Nicolae Boțu, de la Facultatea de Construcții, Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași, care se va ocupa și de A7 și A8. S-au stabilit, în premieră, o comunicare directă între asociațiile civice «Împreună pentru A8», «Moldova vrea autostradă» și «Pro Infrastructură» și conducerea CNAIR, și posibilele întâlniri viitoare, pe subiecte privind A7 și A8. Vom reveni cu amănunte privind dialogul cu autoritățile, mai ales că Guvernul României, primul ministru, încă nu a răspuns solicitării noastre de dialog”, au mai transmis reprezentanții asociației „Împreună pentru A8”.
Comentarii
Vrajeala termene! Aceste studii de fezabilitate sunt motiv de a intinde pelteaua pentru o companie (CNAIR) cu foarte multi directori, cu salarii babane si activitate foarte subtire, care trebuie desfiintata. Trebuie sa se revina la MLPAT (ministerul lucrarilor publice) unde trebuie adusi specialisti onesti si competenti, nu rentieri de partid. Traseele pentru drumuri trebuie sa urmeze coridoarele europene. Studiile de fezabilitate, odata facute serios, se pot actualiza de catre MLPAT anual sau ori de cate ori este nevoie, pe baza indicilor de actualizare elaborati de catre organismele abilitate. Trebuie facute exproprierile cinstit, platind la categoria de folosinta a terenului existenta la data aparitiei legii de expropriere. Lucrarile trebuie angajate cu firme serioase, de preferinta romanesti, pe tronsoane scurte (nu gen firme turcesti dubioase angajate sa faca centura Bacaului). Trebuie angajate firme de consultanta oneste si responsabile. Si dat drumul la treaba.