Telefoane ascultate la cerere

Anul trecut, Judecătoria Roman a emis mandate prin care telefoanele unor persoane aflate sub cercetare penală au putut fi interceptate și ascultate.

 

 

Telefoanele romașcanilor au fost ascultate în 2011. Este vorba de unele solicitări soluționate de Judecătoria Roman, solicitări în care se cerea supravegherea tehnică a unor persoane implicate în dosare penale de furt sau tîlhărie.

Conform Codului de Procedură Penală, supravegherea tehnică se poate dispune în cazul infracțiunilor contra securității naționale, precum și în cazul infracțiunilor de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, șantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, corupție ori în cazul unor alte infracțiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de șapte ani sau mai mare.

Conform unui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii, în primul semestru al anului 2011 au fost formulate către instanțele din județ 51 de solicitări pentru interceptarea convorbirilor telefonice. Cele mai multe cereri au fost depuse la Judecătoria Piatra Neamț, 27 la număr, în timp ce la Judecătoria Roman au fost formulate nouă cereri de acest tip.

Judecătoria Roman nu are competență pentru a soluționa dosare penale ale unor infracțiuni extrem de grave, de aceea solicitările pentru interceptarea convorbirilor telefonice sînt puține la număr„, a afirmat Cristian Bîrjovanu, judecător în cadrul Judecătoriei Roman.

Dosarele în cadrul cărora judecătorii romașcani au dat undă verde la ascultarea și localizarea apelurilor telefonice au fost întocmite pentru infracțiuni de furt sau tîlhărie.

Interceptarea telefonică se aprobă pentru cel mult 30 de zile. Persoană căreia îi este ascultat telefonul este înștiințată în cel mult zece zile de la finalizarea operațiunii. Persoana supravegheată are dreptul de a afla, la cerere, conținutul proceselor-verbale în care sînt consemnate activitățile de supraveghere tehnică efectuate.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!